Βαγγέλης
Θάνος

Το περιθώριο ανάπτυξης σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, “κλείδωσε” στα 2.150 MW, για το νησι της Κρήτης. Σε αυτή την απόφαση προχώρησε η Ρυθμιστικη Αρχή Ενέργειας, μετά τις σχετικές εισηγήσεις του ΑΔΜΗΕ, για τα περιθώρια ισχύος ΑΠΕ στο νησί, οι οποίες τέθηκαν και σε δημόσια διαβούλευση.

Όπως είχε γράψει το ypodomes.com, όταν είχαν βγει στη δημοσιότητα οι εισηγήσεις του Διαχειριστή, τα έργα μπορούν να πιάσουν αυτό το ταβάνι μόνο στην περίπτωση που εφαρμοστούν περικοπές στην απόδοση των μονάδων ΑΠΕ. Φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα σενάρια αποτελεί η  ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη-Αττική.

Όπως επισημαίνει στην απόφαση της η Αρχή, έκρινε ως εύλογο, να τοποθετηθεί το περιθώριο εγκατάστασης Σταθμών ΑΠΕ στην Κρήτη μετά την ολοκλήρωση της Φάσης ΙΙ διασύνδεσης με το ΕΣΜΗΕ στα 2150 MW, ως μέση τιμή του εύρους τιμών 2.100 με 2.200 MW που εισηγείται ο Διαχειριστής. Ωστόσο, προτείνει το περιθώριο αυτό να προσαυξάνεται δυναμικά ανάλογα με την εξέλιξη της εγκατεστημένης ισχύος των μονάδων αποθήκευσης ενέργειας στο νησί.

“Κλειδί” η αποθήκευση

Κλειδί για την αύξηση του περιθωρίου των έργων ΑΠΕ στο νησί αποτελούν οι μονάδες αποθήκευσης. Η ΡΑΕ έκρινε σκόπιμο να θέσει ως κανόνα, για κάθε 1 MW μονάδων αποθήκευσης που υλοποιούνται στο νησί να αυξάνεται το περιθώριο κατά 1,5 MW.

Για την παραπάνω εισήγηση ελήφθη υπόψη η αναφορά του Διαχειριστή, που λεει πως ένας αποθηκευτικός σταθμός της τάξης 100 MW στην Κρήτη θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του διαθέσιμου περιθωρίου για τη σύνδεση των σταθμών ΑΠΕ κατά περίπου 150MW, με ταυτόχρονη τήρηση του ορίου 5% της περικοπής ισχύος επί της ετήσιας δυνατότητας παραγωγής ανά τεχνολογία ΑΠΕ.

Σύμφωνα με την Αρχή, η  εκτίμηση του περιθωρίου υποδοχής σταθμών ΑΠΕ στην Κρήτη μετά την πλήρη διασύνδεση του νησιού με το ΕΣΜΗΕ πρέπει να συνυπολογίζει την εξέλιξη της εγκατεστημένης ισχύος μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εικόνα στο νησί

Το νησί της Κρήτης χαρακτηρίζεται ευρύτερα από πολύ υψηλό δυναμικό ΑΠΕ στο σύνολό του (ιδίως αιολικό και ηλιακό). Το γεγονός  επιτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξη σταθμών ΑΠΕ με το μικρότερο δυνατό κόστος και με την χαμηλότερη επιβάρυνση προς τον καταναλωτή.

Η εικόνα στην Κρήτη , σε υποδομές ΑΠΕ, μέχρι στιγμής διαμορφώνεται ως εξής:
Σε λειτουργία:

· 210 MW αιολικά

· 102,3 MW φωτοβολταϊκά

· 0,3 MW ΜΥΗ.

Έχουν λάβει οριστική προσφορά σύνδεσης:

· 3,6 MW αιολικά
· 2,2 MW φωτοβολταϊκά
· 3 MW Βιομάζα/Βιοαέριο
· 70 MW Ηλιοθερμικός Σταθμός.

Μετά και την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική το όριο εξαγωγικής ικανότητας από την Κρήτη προς το ΕΣΜΗΕ, τοποθετήθηκε στα 800 MW.

Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ο Διαχειριστής αναφέρει ότι, μετά το σενάριο υπολογισμού που χρησιμοποιήθηκε, προκύπτει αθροιστικά για τον κόμβο Κρήτης ετήσια συνολική ζήτηση περί τις 3,4 TWh6 .

 Η πρακτική των περιορισμών

Η δυνατότητα επιβολής ελεγχόμενων λειτουργικών περιορισμών (περικοπές) στην παραγωγή των σταθμών ΑΠΕ, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα περιθώρια για την ανάπτυξη υποδομών πράσινης ενέργειας.

H πρακτική του περιορισμού αποτελεί μια διεθνώς διαδεδομένη σημαντική πηγή ευελιξίας των σύγχρονων συστημάτων μεταφοράς και προβλέπεται και από την ΕΕ. Η δυνατότητα αυτή, αφορά περιοχές με περιορισμένο ανταγωνισμό ή με συστηματική εμφάνιση συμφόρησης και οι επιβαλλόμενες περικοπές δεν θα ξεπερνούν το 5% της ετήσιας παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας