Βαγγέλης
Θάνος

“Έβρεξε” άδειες για νέες υποδομές πράσινης ενέργειας. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε μια μέρα χορήγησε πάνω από 25 άδειες για νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά, με τη συνολική ισχύς των έργων να ξεπερνάει τα 700 MW.

Το παρών στο αδειοδοτικό ντεμαράζ δίνουν μικροί και μεγάλοι επενδυτές, τόσο από την εσωτερική αγορά όσο και από το εξωτερικό.

Τη στιγμή που αναμένονται οι αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το ενδιαφέρον των επενδυτών για νέα έργα ΑΠΕ δεν έχει φρένο. Το πόσα από τα έργα που βρίσκονται στα χαρτιά θα δουν να στήνονται εργοτάξια αποτελεί άλυτο γρίφο, ωστόσο η τάση για εξασφάλιση αδειών για υποδομές ΑΠΕ συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό.

Ισπανική είσοδος

Ανάμεσα στις βεβαιώσεις παραγωγού που χορήγησε η ΡΑΕ βρίσκονται οι πέντε βεβαιώσεις της PINDO WIND ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ για ισάριθμους αιολικούς σταθμούς, η οποία κάνει “πρεμιέρα” στην ελληνική αγορά.

Η εταιρεία αποτελεί συγγενική του ισπανικού ομίλου Grupo Afronta Sociedad Limitada, ο οποίος συστάθηκε το 2008. Μεταξύ των πολλών δραστηριοτήτων της η μητρική, έχει και την κατασκευή, συμβουλευτική και σχεδίαση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Pindo Wind, εξασφάλισε έξι βεβαιώσεις παραγωγού για αιολικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 180 MW.
Πρόκειται για:

-Αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 50 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 50 MW . Οι εγκαταστάσεις θα φιλοξενηθούν στη θέση Τσονάρικο – Μουτσόρια, των Δήμων Πύλης και Μετεώρων στη Θεσσαλία.

-Αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 45 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 45 MW στη θέση Παλούκι – Αγκάθι – Σπιτάκι, στο Δήμο Πύλης, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

-Αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 20 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 20 MW στη θέση Σπαθί , του Δήμου Αρριανών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

-Αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 25 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 25 MW στη θέση Κυρά, του Δήμου Μετσόβου στην Περιφέρεια Ηπείρου.

-Αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 25 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 25 MW στη θέση Θανασάκη, που βρίσκεται εντός ορίων των Δήμων Μετεώρων και Μετσόβου, στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Ηπείρου αντίστοιχα.

Τέλος, η εταιρεία εξασφάλισε και άδεια για πέμπτο αιολικό εγκατεστημένης ισχύος 15 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 15 MW στη θέση Μεγάλη Ράχη – Κορυφή, στο Δήμο Σουφλίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Βεβαίωση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό εξασφάλισε και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ο σταθμός θα είναι , εγκατεστημένης ισχύος 79.8 MW και μέγιστης
ισχύος παραγωγής 79.8 MW. Οι εγκαταστάσεις θα “φιλοξενηθούν” στην Εύβοια και πιο συγκεκριμένα θέση Λογκάκι – Λεκάνη – Ξεροπούσι – Πολυρέμα – Λυκουρδί, του δήμου Καρύστου, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας .

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,  η συγκεκριμένη άδεια χορηγήθηκε με την επιφύλαξη της μη υπέρβασης της μέγιστης επιτρεπόμενης πυκνότητας αιολικών εγκαταστάσεων στη Δημοτική Ενότητα Μαρμαρίου.

Στην περίπτωση που καλυφθεί το μέγιστο όριο της επιτρεπόμενης πυκνότητας αιολικών σταθμών στη εν λόγω Δημοτική Ενότητα, κατόπιν της περιβαλλοντικής αδειοδότησης άλλων έργων ΑΠΕ, συνεπάγεται την ανάκληση της βεβαίωσης για λόγους αδυναμίας υλοποίησης του έργου.

Άδειες για φωτοβολταϊκά

Εντυπωσιακές είναι και οι άδειες για φωτοβολταϊκά καθώς προβλέπουν μεγάλες υποδομές.

Άδεια εξασφάλισε η ισραηλινών συμφερόντων Ashtrom. Το σχέδιο της προβλέπει φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 153.8 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 153.8  MW. Οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στη θέση Στρεβάδια, του Δήμου Αλμυρού, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η Ashtrom συνεχίζει εντατικά το χτίσιμο του χαρτοφυλακίου της καθώς ήδη έχει στην κατοχή της μια σειρά άδειες από τη ΡΑΕ και η συνολική ισχύς του ξεπερνάει το μισό gigawatt.

Ακόμα ένα μεγάλο έργο προωθεί η ΒΥΣΙΜΑ ΒΕΝΤΑΒΕΛ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ. Η εταιρεία είναι θυγατρική της κυπριακής VISIMA VENDAVEL LIMITED. Το πρότζεκτ είναι για φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 100.3 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 100.3 MW στη θέση Ανεμοδαρμένη, των Δήμων Καστοριάς και Πρεσπών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Στα ίδια μεγέθη είναι και το έργο της ENVITEC. Η εταιρεία εξασφάλισε άδεια για σταθμό φωτοβολταϊκών εγκατεστημένης ισχύος 100.11 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 100.11 MW. Η υποδομή θα αναπτυχθεί στη θέση Τρίγωνο, στο Δήμο Ορεστιάδας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Damco Energy

Ο κύκλος των αδειών που προβλέπουν μεγάλες υποδομές ΑΠΕ, κλείνει με δύο έργα της Damco. Το πρώτο αφορά αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 22.5 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 22.5 MW στη θέση Μαυροβούνι, του δήμου Ναυπακτίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η δεύτερη βεβαίωση που εξασφάλισε η εταιρεία είναι για αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 42 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 42 MW. Οι εγκαταστάσεις του έργου θα αναπτυχθούν στη θέση Μανέτας, στον Δήμο Ξάνθης.

Κλείνοντας να αναφέρουμε πως το “πράσινο φως” της Αρχής για μικρότερα έργα είδαν η CADMUS 2 I K E, η PV OSTRO NEW ENERGIES και η ΝΤ ΕΝ ΣΙ ΑΠΕ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV