Νίκος
Καραγιάννης

Σε σύνθετο πρόβλημα μετεξελίσσεται η έλλειψη προσωπικού στον κατασκευαστικό τομέα. Η έλλειψη αυτή δείχνει πλέον να επηρεάζει και τον τρόπο με τον οποίο προχωρούν επενδύσεις σημαντικών εταιρειών στον χώρο του real estate. Στην χθεσινή τακτική Γενική Συνέλευση της Dimand, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Ανδριόπουλος, δεν έκρυψε ότι το πρόβλημα που υπάρχει με την έλλειψη κυρίως εργατοτεχνικού προσωπικού δημιουργεί επιμήκυνση στην υλοποίηση των έργων της. Μάλιστα μίλησε για ένα περιβάλλον προκλήσεων στον χώρο των κατασκευών τους επόμενους 12 μήνες.

Πιο συγκεκριμένα μιλώντας για το θέμα σημείωσε πως “διαπιστώνουμε πληθωρισμό στο κατασκευαστικό κόστος και έχουμε σημαντική έλλειψη εργατικού δυναμικού με αποτέλεσμα όλο το αντικείμενο από τα δημόσια έργα και απαιτήσεις για τα έργα στη Θεσσαλία για την ανάπτυξη ιδιωτικού τομεά να έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτειλ. Πλέον ένα ημερομίσθιο από 44-50 ευρώ πριν από λίγα χρόνια έχει φτάσει τα 80 και 90 ευρώ. Σήμερα οι κατασκευαστές δεν βρίσκουν εργατές για να αναλάβουν ένα έργο. Δραστηριοποιούμαστε λοιπόν σε ενα περιβάλλον προκλήσεων”.

Ο κ.Ανδριόπουλος συνεχίζοντας την τοποθέτηση του υποστήριξε πως δεν είναι εύκολη υπόθεση η εισαγωγή προσωπικού και τεχνογνωσίας καθώς υπάρχουν πολλές ανάγκες και χαρακτήρισε το θέμα “δισεπίλυτο”. “Το πρόβλημα λοιπόν περνά από την κατασκευή και σε εμάς”. Για το πώς αντιμετωπίζει το θέμα αυτό η Dimand, ο κ.Ανδριόπουλος ήταν αναλυτικός σημειώνοντας πως έχει προχωρήσει σε τρεις κινήσεις. Όπως είπε “Εμείς τα αντιμετωπίζουμε αυτα με πρόληψη. Προσθέσαμε χρόνο στην ολοκλήρωση των έργων μας με επίπτωση στο κόστος, είναι ζήτημα μη διαχειρίσιμο.

Επιμηκυναμε για λόγους ασφαλείας τον χρόνο των έργων. Το δεύτερο που κάναμε είναι η συνεννόηση με την εργοληπτική κοινότητα και μας προτιμούν και μας διαλέγουν σε σχέση με άλλα έργα. Το τρίτο είναι η 20ετής τεχνογνωσία και με το value engineering προσπαθούμε με έξυπνο τρόπο να διατηρούμε το κόστος και αυτό εκτιμάται από τράπεζες, πελάτες. Επίσης έχουμε αποφασίσει να περιορίσουμε το ποσοστό κέρδους ως μια κίνηση συνέπειας προς τους πελάτες μας και τα ενοίκια που κλείνουμε είναι ανταγωνιστικά στη σύγκριση με τους υπόλοιπους”.

Πάντως η πρόβλεψη του ισχυρού άνδρα της Dimand είναι πως το θέμα με των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό στον κατασκευαστικό κλάδο δείχνει πως θα συνεχιστεί. “Ξεκινούν πολλά μεγάλα έργα, το Ελληνικό και άρα δεν προβλέπουμε ότι σχετιζεται με το κόστος κατασκευής ότι θα αλλάξει. Μάλλον θα χειροτερέψει η κατάσταση πριν ομαλοποιηθεί”.

Για δυσκολία στην εύρεση προσωπικού έκανε λόγο και από το βήμα του συνεδρίου του ΤΜΕΔΕ, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός. “Αν με ρωτάγατε το 2015 θα σας έλεγα ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί αντικείμενο για ένα νέο μηχανικό. Αν μου κάνατε την ίδια ερώτηση σήμερα, θα σας έλεγα ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί διαθεσιμός μηχανικός” είπε χαρακτηριστικά.

Από το ίδιο βήμα, ο Γενικός Διευθυντής της INTRAKAT, Τάσος Αρανίτης μίλησε για δύσκολο πλαίσιο εισαγωγής εργατικού δυναμικού. Όπως σημείωσε, υπάρχει αρκετά μεγάλη γραφειοκρατία που δυσκολεύει την διαδικασία αυτή. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Ρουμανία καθώς είπε ότι σε αυτή τη χώρα τα πράγματα επίσης έχουν δυσκολέψει λόγω των πολλών μεγάλων έργων αλλά πως το πλαίσιο είναι ευκολότερο.

Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ξεκινήσει να έρχονται τα πρώτα συνεργεία εργατών. Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com μια ομάδα Ινδών εργατών έχει καταφτάσει για λογαριασμό της ΑΒΑΞ ενώ αναμένονται και επόμενες αφίξεις ανθρώπινου δυναμικού σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η δυσκολία στην εύρεση προσωπικού.

Πως αποτυπώνει το πρόβλημα η ΕΛΣΤΑΤ

Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού όμως καταγράφεται και από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Σε έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Απρίλιο καταγράφηκε μεγάλη αύξηση του τζίρου στις επιχειρήσεις και τα πρωτεία στις αυξήσεις παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα των κατασκευών κατά 49,7%. Αναλυτικότερα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 32.448.912 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16,1% σε σχέση με τον Απρίλιο 2023, που είχε ανέλθει 27.937.199 χιλ. ευρώ.

Παράλληλα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι κενές θέσεις εργασίας το πρώτο τρίμηνο του έτους σημείωσαν ρεκόρ 15ετίας κατά 115,6% στις 70.826 (έναντι 32.850 πέρυσι), μέρος των οποίων καταγράφεται στον χώρο των κατασκευών.

Να θυμίσουμε πως σε πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ για λογαριασμό του ΤΜΕΔΕ σε σχέση με τον κατασκευαστικό κλάδο, έγινε λόγος για έλλειψη εργατικού δυναμικού που το 2026 μπορεί να φτάσει τις 50.000 θέσεις εργασίας όπου και διαπιστώνεται το απώγειο στον κλάδο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV