Νίκος
Καραγιάννης

Σε διαχωρισμό δραστηριοτήτων οδεύει η ΓΑΙΑΟΣΕ μέσω του σχεδίου ομογενοποίησης του σιδηρόδρομου. Σύμφωνα με πηγές του Υπερταμείου που γνωρίζουν το θέμα, η ΓΑΙΑΟΣΕ πιθανότατα θα αποχωριστεί την διαχείριση του τροχαίου υλικού που διαθέτει από την ίδρυση της.

Τα τρένα τα οποία μισθώνονται σε λειτουργούς, κατά βάση την Hellenic Train, προορίζονται να περάσουν στο νέο σιδηροδρομικό σχήμα.

Μετά από αυτό στη ΓΑΙΑΟΣΕ θα παραμείνει το κομμάτι real estate, δηλαδή η αξιοποίηση της ακίνητης σιδηροδρομικής περιουσίας της εταιρείας. Παράλληλα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος είναι να ξεκινήσει μελλοντικά και η αξιοποίηση των μεγάλων σιδηροδρομικών σταθμών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τι σημαίνει αυτό; ότι οι σταθμοί αυτοί που σήμερα δεν έχουν καθόλου κολακευτικοί εικόνα και δεν θυμίζουν κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς, θα γίνουν αντικείμενο διαγωνισμού όπου θα μετατραπούν σε σύγχρονα τερμιναλ, όπως άλλωστε γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

Ξεκινούν οι διαγωνισμοί για Φυλή και Γκόνο

Μέσα στο 2024 όμως προετοιμάζονται οι διαγωνισμοί για τα ακίνητα σε Γκόνο και Φυλή. Αναφορικά με το μεγάλο ακίνητο στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, ο διαγωνισμός τοποθετείται το καλοκαίρι του 2024. Όπως ανέφερε, στο 1ο Growthfund Summit, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΓΑΙΑΟΣΕ, κ. Κωνσταντίνος Κεσεντές, η επιλογή να γίνει η ωρίμανση του πρότζεκτ από το PPF εξασφάλισε ρυθμούς που σε άλλη περίπτωση θα ήταν όνειρο απατηλό.

Το ύψος της επένδυσης για το ακίνητο των 672 στρεμμάτων ανάλογα με το μίγμα χρήσεων logistics και μεταποίησης που θα επιλεγεί εκτιμάται από 120 ως και 260 εκατ. ευρώ. Βάσει των εξεταζόμενων σεναρίων, η εσωτερική απόδοση των ιδίων κεφαλαίων εκτιμάται περί το 10% και το project IRR ανέρχεται σε 6-7%, ενώ αναμένονται οφέλη άνω των 325 εκατ. ευρώ σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, με το 30% αυτών να είναι άμεσα.

Η Φυλή

Η μετεγκατάσταση του «επιχειρησιακού κέντρου» των 391 διαμεταφορέων της Αττικής από τον Ελαιώνα στη Φυλή, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση της επένδυσης των ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ-Goldair στο Θριάσιο Ι μέσα στους επόμενους μήνες, θα σχηματίσουν ένα νοητό διαμετακομιστικό τρίγωνο στην Αττική με κυρίαρχη πύλη το λιμάνι του Πειραιά. Η ανάπτυξη του πολυαναμενόμενου εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο, έχει προϋπολογισμό 220 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα να ξεπεράσει τα 300 εκατ.

Το έργο που θα απαλλάξει τον ήδη κορεσμένο Κηφισό από περίπου 6.500 φορτηγά ωριμάζει από το PPF του ΤΑΙΠΕΔ. Το μεταφορικό cluster της Φυλής, που θα αναπτυχθεί σε έκταση 447 στρ. στην περιοχή «Σπηλιές», έχει ήδη αδειοδοτηθεί ως επιχειρηματικό πάρκο. Η σύνδεση στης έκτασης τόσο με το σιδηροδρομικό δίκτυο όσο και με την Αττική Οδό και την Περιφερειακή του Αιγάλεω θεωρείται ότι δημιουργεί έναν ελκυστικό συνδυασμό.
Ο διαδικασίες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, ώστε μέσα στο επόμενο εξάμηνο να αναδειχθεί μέσω του διαγωνισμού παραχώρησης ο επενδυτής που θα αναλάβει το έργο, ώστε η μετεγκατάσταση να γίνει στα τέλη του 2025. Σήμερα, οι σύμβουλοι του PPF διαμορφώνουν το business plan, ώστε να γίνει και η απαραίτητη αποτίμηση, που θα διαμορφώσει τους τελικούς όρους του διαγωνισμού.

Για την εγκατάσταση των πρακτορείων διαμεταφοράς θα χρειαστούν περίπου 80 στρ., ενώ στην υπόλοιπη έκταση ο επενδυτής μπορεί να αναπτύξει δραστηριότητες μεταφορών, διαμετακόμισης, εμπορικές, μεικτών χρήσεων, καθώς και αποθήκες ύψους ως 23 μέτρα. Εντωμεταξύ, με 20 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πριμοδοτηθεί η μετεγκατάσταση των εταιρειών.
Η συνολική επένδυση εκτιμάται πως θα ανέλθει σε 250 εκατ. ευρώ. Η οικονομική δραστηριότητα στην πλήρη ανάπτυξή της εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει στο 1 δισ. ευρώ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV