Βαγγέλης
Θάνος

Επανακάμπτουν δυναμικά οι αδειοδοτήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σχετικά με νέα έργα ΑΠΕ. Τις τελευταίες δύο ημέρες η Αρχή χορήγησε 27 βεβαιώσεις παραγωγού για φωτοβολταϊκά έργα, με την ισχύ των έργων να αγγίζει τα 637MW ενώ το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών προορίζεται για την Δυτική Μακεδονία.

Σε μια περίοδο που τα μηνύματα από όλα τα πρόσωπα, φυσικά και νομικά, του κλάδου της ενέργειας, τονίζουν εμφατικά πως η στροφή προς στις ΑΠΕ αποτελεί μονόδρομο, η κινητικότητα για νέες υποδομές παραμένει υψηλή.

Το μεγαλύτερο μέρος της πίτας των ΑΠΕ, κατευθύνεται στους μεγάλους παίκτες του κλάδου, γεγονός που φαίνεται λογικό και αναμενόμενο. Ωστόσο υπάρχουν και μικρότεροι επενδυτές που δρομολογούν τα δικά τους σχέδια.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η Direen Α.Ε (Dispatch Renewable Energy). Η εταιρεία εξασφάλισε από τη ΡΑΕ 9 βεβαιώσεις παραγωγού για ισάριθμες υποδομές φωτοβολταϊκών, με ισχύ συνολική ισχύ 395. Η εταιρεία δεν εμφανίζεται πρώτη φορά τα κιτάπια των ενεργειακών υποδομών, καθώς στο παρελθόν έχει εξασφαλίσει άδειες για μονάδες παραγωγής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών.

Πιο συγκεκριμένα, επτά από τα έργα της εταιρείας, προβλέπεται να υλοποιηθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στους δήμους:
-Κοζάνης 30 MW, 50 MW
-Βέροιας και Κοζάνης 30 MW
-Εορδαίας 25 MW, 30 MW
-Αμυνταίου και Φλώρινας 60 MW
-Φλώρινας 40 MW,

Άλλη μια βεβαίωση προβλέπει φωτοβολταϊκό σταθμό, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στο Δήμο Δελφών, μέγιστης ισχύος παραγωγής 100 MW.

Η τελευταία βεβαίωση αφορά σταθμό στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στο Δήμο Προσοτσάνης, μέγιστης ισχύος παραγωγής 30 MW.

Παρών και οι μεγάλοι

Σε αυτό το παζάρι “πράσινης” ενέργειας, δυναμικό παρών έδωσαν και οι μεγάλοι παίκτες του κλάδου. Με σταθερά και σίγουρα βήματα χτίζουν το χαρτοφυλάκιο τους, και δημιουργούν περιβάλλον για την επικράτηση των ΑΠΕ.

Έξι υποδομές φωτοβολταϊκών έχει στα σκαρία και η Damco, του ομίλου Κοπελούζου. Τα σχέδια της εταιρείας προβλέπουν τέσσερις σταθμούς στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στο Δήμο Άργους-Ορεστικού (4 – 4 -24 MW). Στον Δήμο Εορδαίας δρομολογείται υποδομή ισχύος 11 MW.

Επιπλέον η εταιρεία προωθεί και δύο φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο Δήμο Έδεσσας, με ισχύ 6 και 10 MW.

Μια βεβαίωση πιστώθηκε στο ενεργητικό και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η εταιρεία που βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες του ενεργειακού κλάδου, εξασφάλισε μια βεβαίωση για παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό, μέγιστης ισχύος παραγωγής 49 MW, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο Δήμο Ρήγα Φεραίου. Ακόμα προωθεί και δεύτερη υποδομή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο Δήμο Κιλκίς, με ισχύ 5 MW.

Το παρών στις βεβαιώσεις παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά δίνει και η ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ. Στο ενεργητικό της εταιρείας “πιστώθηκαν” επτά βεβαιώσεις με συνολική ισχύ 64 MW.

Πιο συγκεκριμένα, πέντε υποδομές προωθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στον Δήμο Παλαμά 9 MW, στο Δήμο Φαρσάλων 14 MW, στο Δήμο Ρήγα Φεραίου 6 και 6 MW , στο Δήμο Φαρσάλων 14MW.

Τα σχέδια της εταιρείας προβλέπουν και δυο σταθμούς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο Δήμο Παιονίας, με ισχύ 7 και 8 MW.

Οι υπόλοιπες άδειες

Το παζλ των υπόλοιπων βεβαιώσεων ολοκληρώνεται με την βεβαίωση της ΣΑΒΒΑΣ ΖΑΦΕΙΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ» για φωτοβολταϊκό ισχύος 48 MW, στο Δήμο Φαρσάλων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Άλλη μια βεβαίωση χορηγήθηκε στην ΑΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ 3 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, για σταθμό με ισχύος 15 MW, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στο Δήμο Φαρκαδόνας.

Τη μικρότερη βεβαίωση εξασφάλισε η ΜΠΟΥΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ για 3 MW στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στο Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Το επίκεντρο των αδειών είναι ξεκάθαρα η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς η απολιγνιτοποίηση και η δίκαιη μετάβαση την έχει καταστήσει σημείο νέων επενδύσεων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV