Βαγγέλης
Θάνος

Μαύρα σύννεφα φαίνεται πως συγκεντρώνονται πάνω από την πλωτή μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) “Αργώ” που δρομολογείται στο Βόλο, από την Mediterranean Gas.

Το ευρύτερο πρότζεκτ μετά τα εμπόδια που συνάντησε στην υπόθεση της χωροθέτησης του λόγω ΤΑΙΠΕΔ, φαίνεται πως αντιμετωπίζει μεγάλες αντιστάσεις και από τους Δήμους της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα το συμβούλιο του Δήμου Βόλου τάχθηκε κατά της δημιουργίας πλωτού τερµατικού σταθµού υγροποιηµένου φυσικού αερίου, σε οποιοδήποτε σηµείο του Παγασητικού. Ο Δήμος δεν είναι αντίθετος μόνο με την δεύτερη τοποθεσία που επέλεξε η Mediterranean Gas αλλά γενικά με την χωροθέτηση του εντός του Παγασητικού Κόλπου.

Ο Δήμος Βόλου είναι αποφασισμένος να προχωρήσει και σε δράσεις με στόχο την αποτροπή της χωροθέτησης στον Παγασητικό. Όπως αναφέρει θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να διοργανώσει ανοιχτές εκδηλώσεις για ενημέρωση των πολιτών του Βόλου, γύρω από το έργο.

Μαζί με το Δήμο Βόλου συντάσσεται και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου ο οποίος γνωμοδότησε ύστερα από έγγραφο που του κοινοποίησε η (πρώην) ΡΑΕ προς ενημέρωση σχετικά με την αίτηση προκαταρκτικής εξέτασης για την τροποποίηση της άδειας ΑΣΦΑ, που αφορά την μετακίνηση του πρότζεκτ σε άλλη θέση.

Το μέτωπο που βλέπει με σκεπτικισμό το έργο συμπληρώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Αλμυρού, Νοτίου Πηλίου και την Επιτροπή των Επιστημονικών Φορέων και συλλόγων Μαγνησίας.

Σημείο χωροθέτησης

Αρχικά το έργο ήταν να υλοποιηθεί σε πλωτή εξέδρα, στην είσοδο του λιμανιού του Βόλου και δυτικά, κοντά στην περιοχή “Πευκάκια”.

Ωστόσο η ανάπτυξη του λιμανιού του Βόλου, είναι αρμοδιότητα του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) , και η μονάδα ΑΡΓΩ βρίσκεται εκτός σχεδίων για την ανάπτυξη του λιμανιού.

Η Mediterranean Gas που προωθεί το έργο, τροποποίησε το πρότζεκτ και με νέο φάκελο που απέστειλε στη ΡΑΕ, υπέδειξε διαφορετικό σημείο από αυτό που προέβλεπε αρχικά το σχέδιο. Η καινούργια τοποθεσία ναι μεν βρίσκεται εντός του Παγασητικού Κόλπου αλλά στην περιοχή “Κριθαριά” και κοντά στην ακτή. Το νέο σημείο είναι δυτικά, έξω από το λιμάνι του Βόλου.

Ταυτότητα έργου

Το πρότζεκτ για τη μονάδα “Αργώ” έχει αρχικό προϋπολογισμό περίπου 230 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εγκαταστάσεις της μονάδας θα περιλαμβάνουν:

-Πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU).

-Πλωτή προβλήτα με πολλαπλά σημεία πρόσδεσης / πλωτές σημαδούρες για πρόσδεση του FSRU στην πρύμνη και την πλώρη.

-Υποθαλάσσιοι και χερσαίοι αγωγοί φυσικού αερίου για έγχυση στα Εθνικά και Διασυνοριακά Συστήματα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια.

-Δεξαμενές αποθήκευσης LNG, συνολικής χωρητικότητας περίπου 170.000 κυβικά μέτρα.

-Εκφόρτωση από μεταφορείς LNG σε κρυογονικές δεξαμενές FSRU.

-Αντλίες αναρρόφησης LNG σε μονάδα αεριοποίησης με δυναμικότητα τροφοδοσίας 300 κυβικά μέτρα LNG ανά ώρα.

-Αεριοποίηση LNG με μονάδες χωρητικότητας 250 MMSCFD έκαστη.

-Η μέση και μέγιστη ικανότητα αεριοποίησης της πλωτής μονάδας υπολογίζεται σε 590.000 κυβικά μέτρα ΦΑ ανά ώρα, και 884.000 κυβικά μέτρα ΦΑ ανά ώρα αντίστοιχα.

-Συνολική ετήσια δυναμικότητα επαναεριοποίησης του τερματικού σταθμού: 4,6 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Εκτός από τις τροποποιήσεις στα σημεία χωροθέτησης η εταιρεία άλλαξε και το αρχικό χρονοδιάγραμμα του έργου. Πιο συγκεκριμένα, το νέο σχέδιο προβλέπει πως το έργο θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2025.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV