Connect with us

Κεντρική Οδός - Ε65

Έργα Μαλιακού: από το Δόξα τω Θεώ… στο βοήθεια Παναγιά, μπλόκο στο Στυλίδα-Ράχες

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Εμπλοκή από άγνωστη αιτία στην υπόθεση του Μαλιακού. Στο μεγαλύτερο από τα δύο έργα ανακατασκευής της εθνικής οδού που έχουν «κολλήσει» λόγω πτώχευσης της ΑΤΤΙΚΑΤ, το υπουργείο Υποδομών αναβάλλει συνεχώς τη λήψη απόφασης

Στο δεύτερο έργο όμως η νέα σύμβαση εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο προ ολίγων ημερών και είναι έτοιμη να υπογραφεί, ώστε να ξεκινήσουν και πάλι τα έργα.

 

 

Οι εργασίες ανακατασκευής της εθνικής οδού στον Μαλιακό κόλπο και της μετατροπής της σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο έχουν σταματήσει από τις αρχές του 2010, με τα έργα να βρίσκονται σε αρχικά στάδια κατασκευής. Πρόκειται για τα τμήματα Νέας Κοίτης Σπερχειού – κόμβου Ροδίτσας (παράκαμψη Λαμίας), μήκους 4,1 χλμ. και το τμήμα Στυλίδας – Ραχών, μήκους 19,2 χλμ. Αυτά είναι τα δύο από τα τρία έργα που είχε αναλάβει από το 2005 έως το 2007 στον Μαλιακό η κατασκευαστική εταιρεία ΑΤΤΙΚΑΤ, το τρίτο ήταν το τμήμα Σκάρφειας – κόμβου Θερμοπυλών, μήκους 12,5 χλμ., το οποίο παραδόθηκε το 2008, αλλά χωρίς να έχει κατασκευαστεί ως όφειλε ο παράδρομος που να εξυπηρετεί την τοπική κυκλοφορία.
 

 

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, τα εναπομείναντα 23,3 χλμ., δηλαδή η παράκαμψη της Λαμίας και η παράκαμψη Στυλίδας και Ραχών θα έπρεπε να ήταν έτοιμα τον Σεπτέμβριο του 2009 και τον Σεπτέμβριο του 2010 αντίστοιχα. Ομως οι εργασίες σταμάτησαν εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης της εταιρείας ΑΤΤΙΚΑΤ, η οποία εδώ και καιρό βρίσκεται υπό πτώχευση (υπαγωγή στο άρθρο 99).
 
Επειτα από μήνες διαβουλεύσεων, το υπουργείο Υποδομών κατέληξε στα πιθανότερα σενάρια για την επανεκκίνηση των δύο έργων. Το κύριο πρόβλημα που καλούνταν να λύσει είναι ο «αρνητικός λογαριασμός» που είχε καθένα από τα δύο έργα, δηλαδή το γεγονός ότι είχαν καταβληθεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην κατασκευαστική εταιρεία για έργο που δεν είχε εκτελέσει. Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε η «Κ» τον Νοέμβριο του 2011, το υπουργείο Υποδομών διερεύνησε την υπόθεση μέσω του Σώματος Ελεγκτών Δημοσίων Εργων και έστειλε τον φάκελο στον εισαγγελέα.
 

 

Το παράδοξο είναι ότι το έργο που έχει απεμπλακεί είναι εκείνο που… είχε να αντιμετωπίσει την πιο περίπλοκη κατάσταση. Πρόκειται για την παράκαμψη Λαμίας, την κατασκευή της οποίας αποφασίστηκε να αναλάβει ο δεύτερος επιλαχών στον διαγωνισμό (εταιρεία Μοχλός) με τη διαδικασία της υποκατάστασης. Ηδη, η σύμβαση πέρασε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και απομένει να υπογραφεί. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών, μετά την έκπτωση της ΑΤΤΙΚΑΤ από το έργο, οι εγγυητικές επιστολές βρίσκονται στη διάθεση του ελληνικού Δημοσίου (δύο προσφυγές τραπεζών απορρίφθηκαν), επομένως το κενό του αρνητικού λογαριασμού θα καλυφθεί.
 

 

Το έργο, όμως, που δεν έχει ορατές εξελίξεις είναι το τμήμα Στυλίδα – Ράχες. Το κύριο πρόβλημα του υπουργείου ήταν πώς θα απομειωθεί ο αρνητικός λογαριασμός, που έφθανε τα 10 εκατ. Οι εκδοχές είναι δύο: η πλευρά του υποψήφιου αναδόχου (δηλαδή του πρώτου επιλαχόντα από τον διαγωνισμό) ζητά να δοθεί η λύση του 50-50, δηλαδή να εκτελεί εργασίες και το 50% αυτών να καταλήγει για την απομείωση του αρνητικού λογαριασμού. Η άλλη εκδοχή, την οποία υποστηρίζει το υπουργείο, είναι να δεχθεί ο νέος ανάδοχος να εκτελέσει τις πρώτες εργασίες, μέχρι τα 10 εκατ. ευρώ χωρίς να τις πληρωθεί από το Δημόσιο και να αναζητήσει την καταβολή του ποσού από τις τράπεζες που εξέδωσαν τις εγγυητικές. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, πάντως, υποστηρίζουν ότι για να προχωρήσει η υπόθεση πρέπει να ληφθεί μια πολιτική απόφαση από την ηγεσία του υπουργείου, κάτι που θα έπρεπε να έχει συμβεί εδώ και μήνες με δεδομένο ότι οι διαβουλεύσεις έχουν ολοκληρωθεί.
 

 

Υπενθυμίζεται ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες δεκαετίες στο «φονικό» Πέταλο του Μαλιακού, πριν από την ανακατασκευή του. Τα «παγωμένα» τμήματα του δρόμου έχουν μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση χωρίς διαχωριστικό διάζωμα.
 

 

Πηγή:kathimerini.gr
 

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα