Connect with us

Επικαιρότητα

Έργα: 200 νέες επενδύσεις άνω των 2 δις ευρώ πήραν το ναι

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Πράσινο φως περιβαλλοντικής αδειοδότησης, σε περισσότερες από 200 ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, συνολικού ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, ανάβει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Πρόκειται για μικρά και μεγαλύτερα έργα, σε τομείς όπως υποδομών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αξιοποίησης ορυκτού πλούτου, τουριστικών εγκαταστάσεων και βιομηχανικών μονάδων.

Τα συγκεκριμένα έργα, ύστερα από πολλούς μήνες, ή ακόμη και χρόνια καθυστερήσεων, βγαίνουν από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Παίρνουν τον δρόμο της υλοποίησης, αν ξεπεράσουν βεβαίως και άλλους σκοπέλους της ελληνικής πραγματικότητας, με πιο σημαντικό το πρόβλημα της χρηματοδότησης. Το ΥΠΕΚΑ, αξιοποιώντας το νέο θεσμικό πλαίσιο απλούστευσης των σχετικών διαδικασιών, το τελευταίο τρίμηνο του 2011 προχώρησε σε αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, για νέες επενδύσεις.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι νέες επενδύσεις, μεταξύ άλλων, αφορούν σε:

Έργα υποδομών

Οδικά έργα: Σύνδεση του νέου λιμένα Αιγίου με την εθνική οδό Αθήνας – Πάτρας, τμήματα του βόρειου οδικού άξονα Κρήτης στην περιοχή του Ρεθύμνου και των Χανίων, αναβάθμιση της ανατολικής εσωτερικής περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, τμήμα της οδού ¶στρος – Λεωνίδιο – Φωκιανός – Κυπαρίσσι, τμήματα της παλαιάς εθνικής οδού Ηρακλείου – Ρεθύμνου – Επισκοπής, οδός Παχειά ¶μμος – Ιεράπετρα, παράκαμψη Ζαγοράς, σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινήτων της Εγνατίας Οδού στους Ν. Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Γρεβενών κ.ά.

 

Έργα ύδρευσης και άρδευσης: Ύδρευση Χαλκιδικής από το φράγμα Πετρένια (4.500 κ.μ. την ημέρα), βελτίωση ύδρευσης οικισμών του Ν. Αιτωλοακαρνανίας (400 κ.μ. την ημέρα), επέκταση κεντρικής διώρυγας Πηνειού στους Δήμους της Δυτικής Αχαΐας.

Εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) και δίκτυα αποχέτευσης: Στην περιοχή Λουτρακίου Αριδαίας, σε οικισμούς του Ρεθύμνου, σε οικισμούς της Ορεστιάδας, σε οικισμούς της περιοχής Βεγορίτιδας Πέλλας, αναβάθμιση ΕΕΛ του Δήμου ΚΩ (τριτοβάθμια επεξεργασία) κ.ά.

Εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων: Ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων της κεντρικής Κέρκυρας στη θέση Τεμπλόνι, δυναμικότητας 122.000 τόνων/έτος, που συμπληρώνει τον υφιστάμενο χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων και το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) με επέκταση του χώρου υγειονομικής ταφής και εγκατάσταση επεξεργασίας μη επικίνδυνων αποβλήτων, αναβάθμιση της ολοκληρωμένης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στο Ηράκλειο Κρήτης δυναμικότητας 180.000 τόνων/έτος, με επέκταση του χώρου υγειονομικής ταφής, ενεργειακή αξιοποίηση του βιαερίου, αναβάθμιση της μονάδας επεξεργασίας των στραγγισμάτων και μονάδα τεμαχισμού ογκωδών αποβλήτων (Ηράκλειο Κρήτης), τροποποίηση μονάδας μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων 300.000 τόνων/έτος, κ.λπ.

Σιδηροδρομικά έργα: Σύνδεση της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας – Βόλου με το εργοστάσιο της SOVEL στον Αλμυρό Μαγνησίας και ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Προμαχώνα – Σέρρες.

Έργα βελτίωσης του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», έργα βελτίωσης του αεροδρομίου Νάξου.

Σειρά λιμενικών έργων: Όπως τα έργα επέκτασης του λιμένα Λαυρίου, τουριστικός λιμένας Μυτιλήνης, καταφύγιο τουριστικών σκαφών στο Λιβάδι Σερίφου, αλιευτικά καταφύγια Σκαλέτα Ρεθύμνου και Λακκώματος Σαμοθράκης, καθώς και έργα αντιμετώπισης διάβρωσης ακτών, όπως στο Βέλο Κορινθίας, κ.ά. Αναδιάταξη δικτύων 150kV στις περιοχές Δήμου Πατρέων, Ρίου και Μεσσάτιδας Αχαΐας και της γραμμής μεταφοράς 150 kV Μεγαλόπολη – Καλαμάτα.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός 0,5 MW στο ρέμα Παλιοσυκιώτη στη Λάρισα, Φωτοβολταϊκό πάρκο 4 MW στο Δήμο Φαρσάλων Λάρισας, μεσαίας δυναμικότητας αιολικά πάρκα ισχύος της 163 MW (14 MW στη θέση Ασπροβούνι Αρκαδίας, 41 MW στην Αργιθέα Καρδίτσας, 48 MW στη θέση Πεταλάς Αιτωλοακαρνανίας, 30 MW στη θέση «Κορυφή» Σιδηροκάστρου, 30 MW στη θέση «Νεραϊδοράχη» του Δήμου Κυνουρίας).

Συμβατικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας: Παράλληλα με την ανάπτυξη των ΑΠΕ, η αδειοδότηση των ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και Καρδιάς Ν. Κοζάνης και Αμύνταιου – Φιλώτα Ν. Φλώρινας συμβάλλει στον ολοκληρωμένο έλεγχο και την πρόληψη των ρύπων από τις συμβατικές μορφές παραγωγής ενέργειας.

Έργα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου: Εκμετάλλευση κοιτασμάτων σιδηρονικελίου στην περιοχή Μεσσαπίων Εύβοιας, λατομεία μαρμάρου στη Θάσο, υπόγεια εκμετάλλευση βωξίτη στους Δελφούς, έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη στην ¶μφισσα, εκμετάλλευση αργίλου στην Αρκαδία, εκμετάλλευση αδρανών υλικών στο Κιλκίς και στον Έβρο, εκμετάλλευση μπετονίτη στη Μήλο, εκμετάλλευση περλίτη στη Μήλο, λατομεία σχιστολιθικών πλακών στο νότιο Πήλιο και στην Ηγουμενίτσα κ.λπ.

Σε αυτά πρέπει να προστεθεί η τροποποίηση όρων του λιγνιτωρυχείου Κλειδιού Φλώρινας, καθώς και η αδειοδότηση συνολικού χώρου εκμετάλλευσης 147.925.860 τ.μ. στο λιγνιτωρυχείο Πτολεμαΐδας, που διασφαλίζει με περαιτέρω μέτρα τη συστηματική παρακολούθηση και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εξόρυξης από τη ΔΕΗ, δρομολογώντας παράλληλα τις αναγκαίες μετεγκαταστάσεις των παρακείμενων οικισμών.

Τουριστικές εγκαταστάσεις και ιδιωτικές πολεοδομήσεις: Έξι ξενοδοχεία πέντε αστέρων 230, 280, 211, 420, 216 και 420 κλινών στην παραλία Μυρωδάτου του Δήμου Αβδήρων, στην παραλία Μαγγανών του Δήμου Τοπείρων, στη θέση Βάλτος στην Πύλο, στη Ρόδο, στη Μήλο και στη θέση «Καβουρίνα» στην Πύλο, αντίστοιχα, ξενοδοχείο τριών αστέρων στο ακρωτήριο «Κριός» της Κρήτης, παραθεριστικός οικισμός 76 στρεμμάτων στην παραλία Πετρωτών του Δήμου Σαπών Ροδόπης και 107 στρεμμάτων στις Ροβιές Ευβοίας, κ.λπ.

Βιομηχανικές μονάδες: Παραγωγής τσιμεντοπροϊόντων και κονιαμάτων από έτοιμο κλίνκερ στο Ρέθυμνο, επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιόλαδου στο ¶στρος Κυνουρίας, αύξηση δυναμικότητας χαρτοβιομηχανίας στην Κατερίνη, αύξηση δυναμικότητας εγκαταστάσεων επεξεργασίας αλουμινίου στη Βοιωτία, εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων εμφιάλωσης αναψυκτικών στο Σχηματάρι Βοιωτίας, κ.λπ.

Επίσης, έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι που επιτρέπουν τη χερσαία διάθεση της σκωρίας των ηλεκτροκαμίνων που παράγεται από τη ΛΑΡΚΟ, δρομολογώντας έτσι λύση στο πρόβλημα της απόθεσης της σκωρίας στον θαλάσσιο χώρου του Ευβοϊκού.

Πηγή:isotimia.gr

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Καραμανλής: Ξεκινά το πρόγραμμα υλοποίησης έργων αξίας 13 δισ.ευρώ

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Στον ρόλο των μεταφορών και των υποδομών ως εργαλείων ανάπτυξης επικεντρώθηκε το ομώνυμο πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης».

Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Προσπάθεια για “επιτάχυνση” έργων αξίας 13 δισ.ευρώ

Την ανάδειξη αναδόχου για τη σύνδεση της 6ης προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ εντός του Δεκεμβρίου, ενός έργου 70 εκατ.ευρώ, προανήγγειλε από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, σημειώνοντας επίσης πως εντός του 2021 θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για να συνδεθούν και τα υπoλοιπόμενα 3 σιδηροδρομικά χλμ. με το λιμάνι της πόλης. Τόνισε μάλιστα πως δε νοείται να παίξει τον ρόλο που πρέπει η Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της ως gateway port για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αν δεν είναι συνδεδεμένη με τον σιδηρόδρομο και έναν σύγχρονο δρόμο.

«Είναι αστείο να μιλάμε για τη Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της χωρίς σιδηρόδρομο» είπε. Ο κ. Καραμανλής ανέφερε επίσης πως είναι κοινή παραδοχή του τεχνικού κόσμου πως η επόμενη γενιά των έργων θα είναι τα σιδηροδρομικά, καθώς τα μεγάλα οδικά έργα έκλεισαν τον κύκλο τους.

Τέλος τόνισε πως γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να ολοκληρωθούν, να σχεδιασθούν και να αρχίσουν να δημοπρατούνται και να συμβασιοποιούνται μια σειρά μεγάλων, εμβληματικών έργων, περίπου 13 δισ.ευρώ.

Νίκος Παππάς: Απαραίτητη η επιτάχυνση των έργων

Την επιτάχυνση των έργων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε ο βουλευτής του και Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών, κ. Νίκος Παππάς, σημειώνοντας πως η κριτική αφορά κυρίως τα χρονοδιαγράμματα. Τόνισε δε πως το νέο παραγωγικό μοντέλο, για το οποίο γίνεται αυτό τον καιρό μεγάλη συζήτηση, δεν μπορεί παρά να έχει στην «καρδιά» και στη φιλοσοφία του τον άξονα των μεταφορών και των υποδομών.

Γιώργος Αρβανιτίδης: Το 20% του Ταμείου Ανάκαμψης να διοχετευθεί στις υποδομές

Από την πλευρά του ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργος Αρβανιτίδης, σημείωσε πως υπάρχει στασιμότητα στην εκτέλεση των έργων, ενώ τόνισε πως μέσα στην πανδημία αναδείχθηκε η ανεπάρκεια των δημόσιων υποδομών. Πρότεινε δε το 20% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης να πάει στις δημόσιες και κοινωνικές υποδομές. «Αυτή είναι η ιδανική στιγμή, δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους πόρους» ανέφερε.

Fraport: Έως τα τέλη του 2020 ολοκληρώνονται έργα αξίας 90 εκατ. ευρώ

Το επενδυτικό πρόγραμμα της Fraport στην Ελλάδα παρουσίασε ο κ. Alexander Zinell, CEO της εταιρείας, σημειώνοντας πως στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης υλοποιήθηκαν έργα κόστους 90 εκατ. ευρώ, τα οποία ολοκληρώνονται στο τέλος του έτους. «Το καλοκαίρι παραδόθηκαν τα 11 από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειριζόμαστε. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα παραδοθούν και τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, της Κω και της Σαντορίνης. Για το 2021 υπάρχει αβεβαιότητα, αλλά θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να ταξιδεύουμε με τα υγειονομικά μέτρα και με ασφάλεια» είπε ακόμη ο κ. Zinell.

Υπέρμαχος της ένταξης σιδηροδρομικών έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κ. Φίλιππος Τσαλίδης, τονίζοντας ότι η εταιρεία μέσα στο 2019 μετακίνησε 20 εκατ. επιβάτες και 1.400.000 τόνους αγαθών. «Έρχονται 5 νέα τρένα στο δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη και το πρώτο από αυτά θα κάνει το παρθενικό εμπορικό του δρομολόγιο στις 25 Μαρτίου του 2021. Παράλληλα, η Θεσσαλονίκη αποκτά μέχρι το τέλος του έτους μια από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις συντήρησης τραίνων στην Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Τσαλίδης.

Για την ανάμειξη της πολιτικής στα έργα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, κ. Νίκος Ταχιάος, ο οποίος, κάνοντας λόγο για τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, είπε πως η εταιρεία θα αναμένει την απόφαση επί της σχετικής αιτήσεως ακυρώσεως που έχει κατατεθεί στο ΣτΕ, ενώ δεσμεύτηκε πως η Αττικό Μετρό δουλεύει για να τελειώσει το έργο το 2023.

Τέλος ο πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ, κ. Αθανάσιος Λιάγκος, υπογράμμισε πως το επενδυτικό πρόγραμμα βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος, ενώ εκτός από την 6η προβλήτα, πραγματοποιείται εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού, αναβάθμιση του επιβατικού σταθμού, ενώ θα υπάρξει σύντομα ακτοπλοϊκή σύνδεση με Λήμνο-Χίο-Σάμο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Γεωργιάδης: Προχωρούν οι μεγάλες επενδύσεις παρά την ύφεση

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης

Στη πορεία των επενδύσεων στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 15ο Annual Greek Roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι αυτές προχωρούν παρά το “χειρόφρενο” που επέφερε η ύφεση λόγω της πανδημίας. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο διαγωνισμό για το “Ελ. Βενιζέλος”, τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας, το διαγωνισμό της ΔΕΠΑ και το Ελληνικό.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Υπουργού είναι τα εξής:

  • Οι επενδύσεις προχωρούν κανονικά με μόνη εξαίρεση το διαγωνισμό για το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», ο οποίος σταμάτησε εκ μέρους της Κυβέρνησης διότι κρίθηκε πως η εποχή δεν ήταν κατάλληλη.
  • Ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ προχωρά σε πολύ καλό κλίμα.
  • Την μεθεπόμενη Παρασκευή έρχεται στην Ελλάδα μια μεγάλη επιχειρηματική αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ που ενδιαφέρονται να μετέχουν στους διαγωνισμούς για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας.
  • Σήμερα συνεδριάζει το ΣτΕ για το Ελληνικό για να αποφανθεί επί της προσφυγής που έχει κατατεθεί και είναι πολύ πιθανό ο διαγωνισμός να εισέλθει στην τελική του φάση με την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων να προχωρά στην αποσφράγιση της μοναδικής οικονομικής προσφοράς και κατόπιν – πιθανότατα – στην ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή. Αυτή η εξέλιξη θα «ξεκλειδώσει» τη μεταβίβαση της έκτασης από το ΤΑΙΠΕΔ στη ΛΑΜΔΑ έως το τέλος του 2020 για να ακολουθήσει η έναρξη της κατασκευής του καζίνο, των ξενοδοχείων και των κατοικιών ώστε σε τρία χρόνια να μπορούν να απολαμβάνουν οι πολίτες αυτή τη μαγευτική τοποθεσία.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Παράταση στις δηλώσεις αυθαιρέτων ζητά το ΤΕΕ

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Ακίνητα στην Αθήνα

Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ζητώντας εκ νέου παράταση μέχρι το τέλος του έτους για την προθεσμία υποβολής δηλώσεων αυθαίρετων κατασκευών.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ στην επιστολή του προς τον Κωστή Χατζηδάκη θέτει ειδικώς το ζήτημα της παράτασης της προθεσμίας της 30ης Σεπτεμβρίου, με ειδική αναφορά στα αυθαίρετα κατηγορίας 5 (χωρίς οικοδομική άδεια ή με μεγάλες αυθαιρεσίες), μέχρι την έναρξη του νέου θεσμού της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, η οποία θα ξεκινήσει από την αρχή του νέου έτους και θα αποτυπώνει κάθε κτίσμα στην πραγματική, σημερινή κατάσταση (as-is).

Ο Γιώργος Στασινός αναλύει στην επιστολή του τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με ευθύνη της Πολιτείας αλλά και των έκτακτων συνθηκών και εμποδίζουν την έγκαιρη και ορθή ολοκλήρωση νέων δηλώσεων αυθαιρέτων, ακόμη και στις περιπτώσεις που εγκαίρως έχει ενδιαφερθεί ο ιδιοκτήτης και ο μηχανικός έχει επιτελέσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του. Επισημαίνει επίσης περιπτώσεις που είναι αδύνατον να ενταχθούν δηλώσεις μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από αυτό.

Στην επιστολή του προς του Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Γιώργος Στασινός ζητά για να αποφορτιστούν και να διευκολυνθούν όλοι οι αρμόδιοι να μετατεθούν τουλάχιστον για ένα εξάμηνο οι προθεσμίες ολοκλήρωσης – περαίωσης υφιστάμενων – παλαιότερων δηλώσεων (με την υποβολή των εκκρεμών δικαιολογητικών, σχεδίων κλπ) ώστε να μειωθεί ο φόρτος που αναλαμβάνουν τώρα οι μηχανικοί και να μη συμβαδίζουν οι προθεσμίες νέων δηλώσεων και περαίωσης παλαιότερων.

Ολόκληρη η επιστολή του Προέδρου του ΤΕΕ έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως καλά γνωρίζετε, το ενδιαφέρον των πολιτών και ο φόρτος εργασίας των μηχανικών για τις διαδικασίες δήλωσης και περαίωσης αυθαίρετων κατασκευών (ν.4178/2013 και 4495/2017) έχουν κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ για τελική καταληκτική προθεσμία ένταξης στο νόμο για τις κατασκευές κατηγορίας 5.

Ωστόσο, αντικειμενικές δυσκολίες, με ευθύνη της Πολιτείας αφενός και των εκτάκτων καταστάσεων που βιώνουμε (και των συνεπακόλουθων μέτρων) αφετέρου, δεν επιτρέπουν τη σύννομη, θεσμικά σωστή και τεχνικά άρτια ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών, όπως ορίζει ο νόμος και οι αποφάσεις του ΣτΕ, εντός της προθεσμίας που λήγει την 30η Σεπτεμβρίου.

Οι Έλληνες μηχανικοί (περισσότεροι από 27.000 χρήστες του πληροφοριακού συστήματος δηλώσεων αυθαιρέτων του ΤΕΕ) που έχουν αναλάβει από την Πολιτεία την ευθύνη να καταγράψουν κάθε αυθαίρετη κατασκευή που οι ιδιοκτήτες τους παρακινούνται να δηλώσουν, κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια να εξυπηρετήσουν την αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται αλλά δεδομένων των προβλημάτων αυτό καθίσταται ανθρωπίνως αδύνατο, ειδικά για τα αυθαίρετα κατηγορίας 5.

Και αυτό γιατί κάθε δήλωση αυθαιρέτου (ειδικά κατηγορίας 5) χρειάζεται τεχνικό έλεγχο – αυτοψία και εν τέλει σύγκριση με κάθε σχετικό δικαιολογητικό και έγγραφο που έχει ο πολίτης στη διάθεσή του. Αν δεν έχει ο πολίτης στην κατοχή του τα έγγραφα αυτά, ο μηχανικός υποχρεούται να τα αναζητήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες – πλέον της δικής του προσωπικής εργασίας για τον υπολογισμό του είδους της αυθαιρεσίας και των λεπτομερειών κάθε δήλωσης που απαιτεί ο νόμος. Αυτά αποτελούν προϋπόθεση τόσο για την καταγραφή της έκτασης της αυθαιρεσίας όσο και για τον υπολογισμό παραβόλου και προστίμου, ώστε ο πολίτης να δεχθεί εν τέλει να προχωρήσει στις ρυθμίσεις που προβλέπει ο νόμος.

Τα προβλήματα που υπάρχουν και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εντός της προθεσμίας που έχετε προβλέψει, είναι, ενδεικτικά:

– ο δασικός χαρακτήρας ή μη της έκτασης που βρίσκεται το ακίνητο, ώστε να είναι σαφές αν μπορεί να ενταχθεί ή μη στις ρυθμίσεις αυθαιρέτων

– οι περιπτώσεις ακινήτων που δεν υπάρχουν στο αρχείο του ιδιοκτήτη βεβαιώσεις από το δασαρχείο για το χαρακτήρα της έκτασης, καθώς το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την έκδοσή της υπερβαίνει κατά πολύ το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την τελική προθεσμία, όπως γνωρίζει καλά το ΥΠΕΝ που έχει την ευθύνη και αυτής.

– Οι περιπτώσεις ακινήτων με μεγάλες υπερβάσεις δόμησης που δεν υπάρχουν στο αρχείο του ιδιοκτήτη τα εγκεκριμένα – θεωρημένα από τις ΥΔΟΜ σχέδια και το έγγραφο της οικοδομικής άδειας, καθώς σε κάθε τέτοια περίπτωση απαιτείται η αναζήτηση και εύρεση των αντιγράφων από το αρχείο των ΥΔΟΜ που τους τελευταίους 6 μήνες τα χορηγούν μόνο κατόπιν ραντεβού που προγραμματίζονται μετά από 1,2 και 3 μήνες (αναλόγως περιοχής) λόγω των μέτρων που εφαρμόζονται έναντι της πανδημίας

– Στην εξαιρετικά συχνή περίπτωση της έλλειψης φακέλου αντιγράφων στην οικεία ΥΔΟΜ για την τελευταία περίπτωση, απαιτείται από τη νομοθεσία ανασύσταση φακέλου προ της δήλωσης αυθαιρέτου, διαδικασία που απαιτεί επίσης, πλέον, πολύμηνη προετοιμασία.

– Στις περιπτώσεις αυθαιρέτων που απαιτείται έκδοση απόφασης – γνωμοδότησης συλλογικού οργάνου της Πολιτείας προ της ένταξης στις διατάξεις του νόμου, ο φόρτος που έχει συσσωρευτεί σε πολλές περιοχές της χώρας καθιστά αδύνατη την έγκαιρη ολοκλήρωση εντός της τρέχουσας προθεσμίας

Επιπλέον, πέρα από τις ως άνω περιπτώσεις, η καταληκτική προθεσμία που έχει οριστεί κάνει αδύνατη στην ένταξη στις ρυθμίσεις αυθαιρέτων:

– των ακινήτων σε εκτάσεις που εκκρεμεί εξέταση αντιρρήσεων των πολιτών για τον δασικό ή μη χαρακτήρα τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου οι εκτάσεις έχουν χαρακτηριστεί δασικές, ο νόμος δεν επιτρέπει τη δήλωση αυθαιρέτων αλλά τυχόν δικαίωση των αντιρρήσεων, που είναι πλέον εκατοντάδες χιλιάδες όπως γνωρίζετε, θα αφήσει όσους δικαιωθούν χωρίς δυνατότητα δήλωσης της αυθαίρετης κατασκευής χωρίς δική τους ευθύνη αλλά με αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας που δεν φρόντισε οι προθεσμίες δύο άμεσα συναφών διαδικασιών να συμπίπτουν.

– ακινήτων που πρέπει να εκποιηθούν (από ιδιώτες – τράπεζες, επιχειρήσεις κλπ – ή το δημόσιο) έναντι χρεών – οφειλών κλπ αλλά έχουν αυθαίρετη κατασκευή, καθώς όπως γνωρίζετε κάθε μεταβίβαση ακινήτου χωρίς βεβαίωση μη ύπαρξης αυθαιρεσίας απαγορεύεται. Η άμεση επιρροή στην αξία αυτών των ακινήτων διακινδυνεύει την αποτίμηση των διαδικασιών που ακολουθούνται ή θα ακολουθηθούν.

Πλέον όλων αυτών, ο φόρτος εργασίας των μηχανικών για τη σύννομη περαίωση των εκατομμυρίων δηλώσεων που έχουν υποβληθεί και των οποίων η προθεσμία ολοκλήρωσης πλησιάζει το ίδιο χρονικό διάστημα, καθιστά σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση όλων των ενδιαφερομένων πολιτών.

Θυμίζουμε ότι η Πολιτεία και ο νόμος απαιτούν η διαδικασία δήλωσης αυθαιρέτων να είναι τεχνικά και διοικητικά άψογη, μέσω του σχετικού πληροφοριακού συστήματος, αλλά με ευθύνη του μηχανικού, που αναλαμβάνει με τις παραπάνω συνθήκες δυσανάλογη υποχρέωση τόσο απέναντι στους ιδιοκτήτες όσο και στο Κράτος.

Για όλους αυτούς τους λόγους, και για όσους σας έχουμε εκθέσει πολλές φορές μέχρι σήμερα, σας ζητούμε να αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλία για νομοθετική ρύθμιση παράτασης των προθεσμιών των Ν. 4495 και 4178. Δεν υφίσταται πρακτικά κανένας ουσιώδης θεσμικός, τεχνικός, οικονομικός ή άλλος λόγος- ούτε κάποιο πλεονέκτημα, από οποιαδήποτε πλευρά και αν εξεταστεί το ζήτημα – για το χρονικό ορόσημο της 30ης Σεπτεμβρίου που επιλέχθηκε στην τελευταία νομοθετική ρύθμιση. Αντιθέτως, η ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, ως διάδοχο σχήμα για τη δήλωση τόσο αυθαίρετων όσο και νόμιμων πλέον κατασκευών, αποτελεί την αυτονόητη προθεσμία που θα πρέπει η Πολιτεία να ορίσει. Επιπλέον, η ολιγόμηνη αυτή παράταση θα ανακουφίσει και αποφορτίσει τόσο τους μηχανικούς όσο και τους πολίτες που στο τρέχον διάστημα επιθυμούν ή έχουν υποχρέωση να προσαρμοστούν σε πολλαπλές προθεσμίες που έχει ορίσει το ΥΠΕΝ (αλλά και συναρμόδια υπουργία, όπως το ΥΠΕΣ) για πληθώρα θεμάτων: δασικοί χάρτες, Κτηματολόγιο, αδήλωτα τετραγωνικά κλπ.

Σας παρακαλούμε να υιοθετήσετε την πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ως επίσημου τεχνικού συμβούλου της κυβέρνησης και της Πολιτείας, και να δώσετε αφενός παράταση μέχρι το τέλος του έτους (ή μέχρι την ενεργοποίηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου) των προθεσμιών για τις δηλώσεις αυθαιρέτων κατασκευών τουλάχιστον της κατηγορίας 5 και αφετέρου ολιγόμηνη (τουλάχιστον 6μηνη) παράταση των προθεσμιών υποβολής σχεδίων-δικαιολογητικών και περαίωσης των υφιστάμενων – παλαιότερων δηλώσεων των νόμων 4178 και 4495.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα