Connect with us

Περιβάλλον-Περιβαλλοντικά έργα

Έρχονται τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους, προτάσεις ΥΠΕΚΑ για την προώθησή τους!

Δημοσιεύθηκε

στις

Την επιδότηση για την αγορά υβριδικών και ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, η οποία θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με την επιβολή «τέλους ρύπανσης» στα παλιά και ρυπογόνα οχήματα, προτείνει επιτροπή που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με στόχο τη διάδοση των καθαρών τεχνολογιών αυτοκίνησης.

Η πρόταση τέθηκε σε δημόσιο διάλογο μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου στο δικτυακό τόπο του υπουργείου.

Η επιτροπή προτείνει:

  • Επιδότηση των καθαρών οχημάτων με ποσό ίσο με το 10 % της τιμής τους και με ανώτατο όριο τις 3.000 ευρώ για τα υβριδικά και 5.000 ευρώ για τα ηλεκτροκίνητα.
  • Αυτό θα ισχύει για προκαθορισμένο αριθμό αυτοκινήτων κάθε χρόνο και για διάστημα 2-3 ετών.
  • Η επιδότηση αυτή θα μπορούσε να καλυφθεί είτε από την επιβολή τέλους στα ρυπογόνα αυτοκίνητα, ή εναλλακτικά από το πράσινο ταμείο.
  • Απαλλαγή από το φόρο πολυτελείας.
  • Για τα αυτοκίνητα χαμηλών εκπομπών αέριων ρύπων ισχύει ήδη η ελεύθερη κυκλοφορία στο Δακτύλιο και η απαλλαγή από τα τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας.

Η επιτροπή του υπουργείο προτείνει ακόμα να υλοποιηθούν ελληνικά προγράμματα έρευνας, ανάπτυξης, επίδειξης και ενημέρωσης.

Το ΥΠΕΚΑ έθεσε το πόρισμα σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει ως τις 10 Φεβρουαρίου.

Advertisement

«Η βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να συμμετάσχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα πανεπιστήμια στη νέα εποχή μετακινήσεων» δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα