Connect with us

Λοιπά Έργα

Έρχεται το VDSL από του χρόνου με ταχύτητες internet μέχρι 50 Mbps!

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρόσβαση στο διαδίκτυο σε υψηλές ταχύτητες που θα φτάνουν έως τα 50 Mbps, που σήμερα δεν διατίθενται στην αγορά, θα προσφέρει από την επόμενη χρονιά το δίκτυο VDSL το οποίο μετά από μακρά περίοδο αναμονής υπολογίζεται ότι θα ενεργοποιηθεί.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων πριν το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει εγκρίνει τις τιμές χονδρικής, τις τιμές δηλαδή στις οποίες ο ΟΤΕ θα διαθέτει την υπηρεσία στους εναλλακτικούς παρόχους.

Ο Οργανισμός έχει ήδη καταθέσει προς την Επιτροπή το κοστολογικό μοντέλο παροχής υπηρεσιών VDSL. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής ΤηλεπικοινωνιώνΤαχυδρομείων κ. Κανέλλο στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2012, περίπου δηλαδή ένα εξάμηνο από την απόφαση της ΕΕΤΤ για την έγκριση του κοστολογικού μοντέλου όλοι οι παίκτες της αγοράς θα μπορούν να διαθέσουν στο ευρύ κοινό προϊόντα λιανικής ευρυζωνικής πρόσβασης μέσω δικτύου VDSL.

Βέβαια η τελική απόφαση του ΟΤΕ για το αν θα προχωρήσει στην διάθεση των εν λόγω υπηρεσιών στο ευρύ κοινό θα εξαρτηθεί από την απόφαση της ΕΕΤΤ για τις τιμές χονδρικής και κατά πόσον οι τιμές που θα οριστούν θα κριθούν συμφέρουσες.

Δυσαρέσκεια ΟΤΕ για την ρύθμιση

Η ΕΕΤΤ τον περασμένο Μάρτιο στηριζόμενη στην σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «ρυθμιζόμενη πρόσβαση στα δίκτυα νέας γενιάς» έχει απαγορεύσει με ασφαλιστικά μέτρα την διάθεση λιανικών υπηρεσιών VDSL.

Η εν λόγω απόφαση είχε ως σκεπτικό να εμποδίσει τον ΟΤΕ να αποκτήσει χρονικό πλεονέκτημα στο λανσάρισ-α των νέων υπηρεσιών έναντι των ανταγωνιστών του.

Advertisement

Σύ-φωνα -ε την Ρυθ-ιστική Αρχή, η απόφαση για το VDSL είχε κριθεί αναγκαία προκειμένου:

-Να αποφευχθεί κάθε χρονικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ΟΤΕ Α.Ε. στη λιανική αγορά VDSL
-Να διασφαλιστεί η αποτελεσματική πρόσβαση στο VDSL και για τους εναλλακτικούς παρόχους σε κοστοστρεφείς τι-ές εγκεκριμένες από την ΕΕΤΤ
-Να προστατευτούν οι τελικοί χρήστες – πελάτες του ΟΤΕ και των εναλλακτικών παρόχων, που διαθέτουν ήδη συνδέσεις DSL, από τυχόν παρε-βολές σε επίπεδο φάσ-ατος τοπικού βρόχου.

Η απόφαση για την υπαγωγή του VDSL στην ρύθμιση είχε προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια του ΟΤΕ ο οποίος για μία ακόμη φορά άσκησε κριτική στην Επιτροπή ότι με τις αποφάσεις της λειτουργεί μονομερώς υπέρ των ανταγωνιστών του οι οποίοι δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν τέτοιες επενδύσεις.

Ο ΟΤΕ είχε μάλιστα ανακοινώσει ότι σταματά τις επενδύσεις στο εν λόγω δίκτυο καθώς η Επιτροπή είχε προχωρήσει ακόμη και στην ρύθμιση της πιλοτικής διάθεσης της υπηρεσίας την οποία ο Οργανισμός δεν είχε καν ξεκινήσει. Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε ότι στο σύνολό τους οι εναλλακτικοί πάροχοι είχαν ζητήσει από την Επιτροπή να προχωρήσει στην ρύθμιση του VDSL υποστηρίζοντας ότι η ενεργοποίησή του θα δημιουργούσε νέες συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά.

Υψηλές ταχύτητες πρόσβασης

Το VDSL αποτελεί την επόμενη γενιά των τεχνολογιών της -ορφής xDSL, προσφέροντας υψηλές ταχύτητες πρόσβασης, σε σχέση με το ADSL/ADSL2+ στο Ιnternet -έσω της υπάρχουσας τηλεπικοινωνιακής υποδο-ής.

Το νέο δίκτυο το πετυχαίνει αυτό χρησιμοποιώντας FTTN ή FTTC αρχιτεκτονική, δηλαδή ο εξοπλισμός (DSLAM) τοποθετείται σε επίπεδο γειτονιάς, στο ΚΑΦΑΟ και δεν φτάνει ως το σπίτι του τελικού χρήστη.

Ο ΟΤΕ είχε προχωρήσει στην ανάπτυξη του πιλοτικού δικτύου VDSL επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να δώσει μια επαρκή αλλά σαφώς φθηνότερη απάντηση στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την ανάπτυξη δικτύου οπτικής ίνας (Fiber To The Home) το οποίο θα φτάνει ως τελικό χρήστη.

Όμως oι σχεδιασμοί για την δημιουργία δικτύου οπτικών ινών καθυστέρησαν χαρακτηριστικά οπότε η προκήρυξη και αυτού του έργου αναμένεται σε ένα περίπου χρόνο.

Advertisement

euro2day.gr

Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα