Connect with us

Λοιπά Έργα

Έρχεται το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Καταπάτηση και αυθαίρετη χρήση δημόσιας περιουσίας, ασάφειες στις διοικητικές διαδικασίες απόκτησης ακινήτων, ανεπαρκής τοπογραφική τεκμηρίωση, ακόμα και ελλιπής γνώση του αριθμού των ακινήτων του, είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε έως σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού, σχετικά με την ακίνητη περιουσία του.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις αποτέλεσαν την αφορμή της υλοποίησης του «Αρχαιολογικού Κτηματολογίου», ενός έργου που «τρέχει» εδώ και περίπου 1,5 χρόνο και αφορά στη συστηματική συλλογή, διερεύνηση και τεκμηρίωση, τον χωρικό εντοπισμό, την καταγραφή σε σύστημα βάσεων δεδομένων και τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου και του συνόλου της ακίνητης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Χαρακτηριστικό της ασάφειας, που υπήρχε έως σήμερα για την ακίνητη περιουσία του υπουργείου Πολιτισμού είναι το γεγονός ότι στους επίσημους καταλόγους της πρώην Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου έχουν καταγραφεί από το υπουργείο Οικονομικών 2.345 ακίνητα σε όλη την επικράτεια διαχειριστικής αρμοδιότητας του ΥΠΠΟ, σε σχέση με τα περίπου 7.500 ακίνητα, που έχουν εντοπιστεί από το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο.

Επίσης, έχουν εντοπιστεί ασάφειες στις διοικητικές διαδικασίες απόκτησης ακινήτων, όπου ενώ έχει συντελεσθεί η απαλλοτρίωση κανονικά και το ακίνητο ανήκει πλέον στο Δημόσιο, διαπιστώνεται ότι στη συνέχεια έχει αρθεί η απαλλοτρίωση, δηλαδή φαίνεται το ακίνητο να επανήλθε στον ιδιώτη.

Τέτοια είναι η περίπτωση δέκα ακινήτων στη περιοχή Μόντε Σμιθ στη Ρόδο. Εξάλλου, έχουν εντοπιστεί και αστικά δημόσια ακίνητα τα οποία τελούν αυτή τη στιγμή υπό κατάληψη, όπως η περίπτωση του δημόσιου βιομηχανικού συγκροτήματος της ΥΦΑΝΕΤ στη Θεσσαλονίκη, και άλλα, τα οποία, ενώ έχουν παραχωρηθεί από το υπουργείο για πολιτιστική χρήση, αξιοποιούνται αυθαίρετα για εμπορικούς σκοπούς. Ως μια «επανάσταση, μικρή και ειρηνική, στις σχέσεις του Δημοσίου με την περιουσία του και στη σχέση του πολίτη με το Δημόσιο», αλλά και «ένα βήμα αποφασιστικό και αποτελεσματικό, που φέρνει καινούρια ποιότητα στις σχέσεις κράτους και πολίτη» χαρακτήρισε το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τζαβάρας, κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου.

«Ήδη είναι γνωστή και μας βασανίζει από δεκαετίες η αδυναμία του Ελληνικού Δημοσίου να γνωρίζει ποια είναι η περιουσία του και να έχει επίγνωση του πού βρίσκεται το κάθε ακίνητο που αποτελεί αντικείμενο της ιδιοκτησίας του» παρατήρησε ο κ. Τζαβάρας και πρόσθεσε: «Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο έρχεται να θέσει τέλος σε μια εποχή που αναγκαστικά χαρακτηριζόταν από δυσλειτουργία, γραφειοκρατική διόγκωση και ταλαιπωρία του πολίτη. Στους προσεχείς μήνες θα είναι δυνατή η πρόσβαση του οποιουδήποτε πολίτη το επιθυμεί σε αυτή τη βάση δεδομένων». Ο κ. Τζαβάρας διευκρίνισε ότι τα ακίνητα του υπουργείου Πολιτισμού αποτελούν στη συντριπτική τους πλειονότητα πολιτιστικό απόθεμα και δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συναλλαγής ή αξιοποίησης που να στηρίζεται σε μεταβολή της νομικής εμπράγματης κατάστασής τους.

Τα υπόλοιπα ακίνητα είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους απαλλοτριωμένα για την ανάδειξη αρχαιοτήτων ή τη διενέργεια ανασκαφών. Όσον αφορά τα λίγα ακίνητα που δεν ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομιά, ο κ. Τζαβάρας τόνισε ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό στην αξιοποίησή τους, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από ιδιώτες. Η γενική γραμματέας Πολιτισμού του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη, παρατήρησε ότι στόχος του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά και η εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων στις υπηρεσίες του υπουργείου.

Για την υλοποίηση του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου χρησιμοποιείται ένα ενδιάμεσο διαχειριστικό σύστημα, με χρήση ελεύθερου λογισμικού, ενώ στη συνέχεια τα δεδομένα θα εισαχθούν στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου. Η κ. Μενδώνη τόνισε ότι είναι βασική πολιτική επιλογή όλο το πρόγραμμα του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου να είναι απολύτως ανοιχτό στα γεωχωρικά του δεδομένα, δηλαδή να είναι συμβατό με όλα τα σχετικά συστήματα που διαχειρίζεται η ελληνική πολιτεία και απολύτως ανοιχτό στον οποιονδήποτε πολίτη. Επίσης, το έργο είναι συνδεδεμένο με το έργο της ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων, που είναι σε εξέλιξη από τη Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων του υπουργείου, και με το έργο της απλοποίησης των διαδικασιών των διευθύνσεων του υπουργείου που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες, στο πλαίσιο του προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Πρόκειται για έργα στρατηγικής που αυτή τη στιγμή τελούνται στο υπουργείο και θα αλλάξουν το πρόσωπο του υπουργείου το 2015 όταν το ΕΣΠΑ θα έχει ολοκληρωθεί» επισήμανε η γενική γραμματέας. «Απώτερος στόχος του ψηφιακού έργου είναι να μπορεί σε κάθε χρονική στιγμή να παρέχει την απαιτούμενη ολοκληρωμένη μετρητική, ποσοτική και ποιοτική απόδοση της φυσικής, νομικής και κοινωνικοοικονομικής πραγματικότητας των δημόσιων ακινήτων, αλλά και του ακίνητου πολιτιστικού αποθέματος της χώρας» εξήγησε ο επίτιμος προϊστάμενος του φορέα υλοποίησης, Αντώνης Γιουρούσης. Η υπεύθυνη του Τομέα Ακίνητης Περιουσίας του έργου, Σοφία Μπασιούκα, υπογράμμισε ότι όσον αφορά την καταγραφή του αναλογικού αρχείου της Διεύθυνσης Απαλλοτριώσεων και Ακίνητης Περιουσίας του υπουργείου, έχουν καλυφθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% τα μεγάλα αστικά κέντρα (όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο) και οι μεγάλες περιφέρειες της χώρας.

Στις ενδιαφέρουσες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί έως σήμερα συγκαταλέγονται η δωρεά διαμερίσματος 280 τ.μ. στην Κυψέλη το 1995 από τη Διδώ Σωτηρίου και τον Νίκο Μπελογιάννη για την κάλυψη των αναγκών του υπουργείου, αλλά και η σταδιακή απαλλοτρίωση περισσότερων από 30 ακινήτων σε οκτώ διαφορετικές φάσεις από το 1972 έως το 2011 στο κέντρο της Λάρισας για την πλήρη αποκάλυψη και προστασία του αρχαίου θεάτρου της πόλης.

Σημειώνεται ότι το έργο του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ και έχει συνολικό προϋπολογισμό 7.232.000 ευρώ.

Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο σε αριθμούς:

– Στην ενδιάμεση βάση δεδομένων έχουν ενσωματωθεί έως σήμερα περίπου 27.300 εγγραφές, ενώ αναμένεται να ενσωματωθούν συνολικά πάνω από 30.000 εγγραφές με το πλήρες υλικό τεκμηρίωσής τους.

– Υπολογίζεται ότι το υπουργείο διαθέτει περισσότερα από 7.500 δημόσια ακίνητα, αστικά (γη και κτίσμα) και εξωαστικά (κυρίως γη) που έχουν αποκτηθεί κυρίως από αγορά, απαλλοτρίωση, δωρεά ή παραχώρηση.

– Το κτιριακό απόθεμα σε όλη την Επικράτεια, το οποίο εξυπηρετεί εγκαταστάσεις δημόσιων μουσείων, ανέρχεται περίπου στα 90.000 τετραγωνικά μέτρα.

– Για την απόκτηση ακινήτων με σκοπό τη δημόσια ωφέλεια διατέθηκαν την περίοδο από το 1990 έως και το 2009, αποζημιώσεις συνολικού ύψους 390.000.000 ευρώ για την απαλλοτρίωση και αγορά 1.640 ακινήτων.

– Περίπου στο 20% των αστικών ακινήτων της Αθήνας διαπιστώθηκαν αυθαίρετες χρήσεις, εμπορικές χρήσεις ή καταπατήσεις.

– Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο περιλαμβάνει πάνω από 4.000 κηρυγμένους χερσαίους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, ζώνες προστασίας Α και Β, καθώς και ανεξάρτητες περιοχές προστασίας μεμονωμένων αρχαίων μνημείων, τα οποία δεν ανήκουν σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο.

Η συνολική καλυπτόμενη επιφάνεια των εν λόγω χώρων ανέρχεται περίπου στα 9.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή ποσοστό 8 έως 10% της συνολικής χερσαίας επιφάνειας της ελληνικής επικράτειας.

– Επίσης, το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο περιλαμβάνει πάνω από 12.000 αρχαία ακίνητα μνημεία (χερσαία και ενάλια) και πάνω από 8.000 νεώτερα ακίνητα μνημεία, νεώτερους ιστορικούς τόπους και περιοχές προστασίας νεώτερων μνημείων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Λοιπά Έργα

Χρηματοδοτούνται έργα σε 3 αρχαία θέατρα της Δυτικής Ελλάδας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Με το ποσό των 3,2 εκατομμυρίων ευρώ θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος, τις εργασίες για την αποκατάσταση και την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων Στράτου, Πλευρώνας και Οινιαδών, που βρίσκονται στην Αιτωλοακαρνανία.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια, «και τα τρία μνημεία σώζονται σε κακή κατάσταση, αφού έχουν υποστεί θραύσεις, αλλοιώσεις και διαθλάσεις, ενώ οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται έχουν στόχο την προστασία, την ανάδειξη και την χρήση τους».

Ειδικότερα, στο αρχαίο θέατρο του Στράτου, το οποίο είναι το μεγαλύτερο από τα αποκαλυφθέντα θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας, προβλέπεται να υλοποιηθούν μεταξύ άλλων, ανασκαφικοί καθαρισμοί και αποχωματώσεις, διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου, εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης στο κοίλο, στις κλίμακες ανόδου, στο σκηνικό οικοδόμημα, στην ορχήστρα και στα αναλήμματα του θεάτρου.

Όσον αφορά στον συνολικό προϋπολογισμό του έργου, αυτός ανέρχεται στα 1,6 εκατομμύρια ευρώ.

Στο θέατρο της αρχαίας Πλευρώνας, το οποίο προσφέρει μοναδική θέα προς τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, θα αντιμετωπιστούν, σύμφωνα με την Περιφέρεια, προβλήματα φθοράς του δομικού υλικού του μνημείου και θα ολοκληρωθούν οι αναστηλωτικές εργασίες. Το κόστος των παρεμβάσεων αναμένεται να φθάσει τις 900.000 ευρώ.

Επίσης, με 700.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθεί η «στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Οινιάδων», όπου θα υλοποιηθούν εργασίες, αναστήλωσης και προστασίας των διαβρωμένων βραχωδών επιφανειών και των κατακερματισμένων ή ρηγματωμένων λίθων και αρχιτεκτονικών μελών του θεάτρου με σφραγίσεις, συμπληρώσεις και συγκολλήσεις.

Ακόμη, σύμφωνα με την Περιφέρεια, θα πραγματοποιηθούν επεμβάσεις αποξήλωσης, εξυγίανσης της θεμελίωσης και ανάταξης εδωλίων, εργασίες διαμόρφωσης των τοπικών εξομαλύνσεων στο κοίλο, αποκατάσταση και συμπλήρωση των αναλημμάτων των παρόδων, αποκατάσταση αρχιτεκτονικών μελών, διδακτική τοποθέτησή τους και ανάδειξη της κάτοψης του σκηνικού οικοδομήματος, συμπλήρωση του λίθινου πλαισίου της ορχήστρας με νέα μέλη και επίστρωσή της με ειδικό κονίαμα και τέλος, διευθέτηση των όμβρων υδάτων για την προστασία του θεάτρου.

Με αφορμή τις εργασίες στα τρία αρχαία θέατρα, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η ανάδειξη της πολύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας αποτελεί προτεραιότητα της περιφερειακής Αρχής, όχι μόνο γιατί αποτελεί ένδειξη σεβασμού του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού προς τον αρχαίο, αλλά και γιατί είναι μία δράση ουσιαστικής εξωστρέφειας που αποσκοπεί στην ενίσχυση του πολιτισμικού και τουριστικού προϊόντος».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιπά Έργα

Πειραιάς: Ομάδα εμπειρογνωμόνων για το έργο ανάδειξης του Θεμιστόκλειου Τείχους

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κονώνειο Τείχος Πειραιά

Συγκρότηση ομάδας εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή στελεχών από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Πειραιά, για τον συντονισμό της συνολικής αστικής ανάπλασης της Πειραϊκής, αποφασίστηκε σήμερα στην κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΠΟΑ, υπό την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη, του Δήμαρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, του Γ.Γ. Πολιτισμού κ. Γιώργου Διδασκάλου και υπηρεσιακών στελεχών του ΥΠΠΟΑ.

Πρόκειται για τη δεύτερη, σε διάστημα ενός μηνός σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για το Θεμιστόκλειο Τείχος (η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουλίου 2020) κατά την οποία είχε κριθεί απαραίτητη η συγκέντρωση όλων των μελετών και των προγραμματικών συμβάσεων που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει το Υπουργείο Πολιτισμού την τελευταία πεντηκονταετία, καθώς και των σχετικών συζητήσεων στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το υλικό αυτό αποτελεί τη βάση για την αξιολόγηση του έργου και τον καθορισμό των προτεραιοτήτων.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, «Έχουμε τη μεγάλη ευθύνη να συντονίσουμε ένα έργο, το οποίο για μισό αιώνα απασχολεί το ΥΠΠΟΑ και την πόλη του Πειραιά, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την προστασία, την αποκατάσταση, την ανάδειξη και την ένταξη στον κοινωνικό και αστικό ιστό των εξαιρετικά σημαντικών οχυρώσεων του μεγάλου λιμανιού. Ένα έργο δύσκολο σε πολλά επίπεδα.

Η συνεχής αναβλητικότητα επιβαρύνει το μνημείο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα αξιολογήσουν το υλικό των είκοσι και πλέον φακέλων για να αποσταλεί στις υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά, ώστε να υπάρχει πλήρης και κοινή ενημέρωση των εμπλεκομένων.

Μέσα στον Σεπτέμβριο πρέπει να έχουμε όλοι καταλήξει στις βασικές αρχές και στα κριτήρια, τα οποία θα διέπουν την συνολική μελέτη του οχυρωματικού περιβόλου. Να εξαντλήσομε τις δυνατότητες που υπάρχουν για να καλύψομε μελετητικά το σύνολο του μνημείου και να εξετάσομε από ποιο σημείο και μέχρι ποιου σημείου θα γίνουν οι παρεμβάσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα τμηθούν σε φάσεις, ανάλογα με τις εκάστοτε δυνατότητες χρηματοδότησής τους».

Το θέμα της προστασίας και ανάδειξης του Θεμιστόκλειου Τείχους στον Πειραιά απασχολεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από το 1960. Υπάρχουν 20 διαφορετικοί φάκελοι με μελέτες και αποτυπώσεις σχετικά με την οχύρωση.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

Η αείμνηστη Ηώς Ζερβουδάκη είχε αποτυπώσει ολόκληρο το τείχος το 1966. Το 1990 εγκρίθηκε αναστηλωτική μελέτη του Κονώνειου Τείχους της Πειραϊκής Ακτής, όπως συντάχθηκε από την Β΄ΕΠΚΑ (μελετητές Κ. Κυριακόπουλος και Κ. Πέτσα-Κολλινιάτη). Το 2000 εκπονήθηκε μελέτη Διαμόρφωσης περιπάτου στην Πειραϊκή Ακτή από ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ και τον αρχιτέκτονα Αν. Πορτελάνο.

Σήμερα αποφασίστηκε να εκπονηθεί ενιαία μελέτη για τα Τείχη της Πειραϊκής, επί συγκεκριμένων κριτηρίων και προδιαγραφών, τα οποία θα εισαχθούν στο ΚΑΣ για την κατά νόμον γνωμοδότηση.

«Η ενιαία μελέτη θα εξασφαλίσει τον οδικό χάρτη, τον οποίον πρέπει να ακολουθήσομε ώστε τα Τείχη να αποδοθούν σύντομα και με ασφάλεια στους κατοίκους του Πειραιά, χωρίς να αποκλείεται η πόλη από τη θάλασσα», είπε η κ. Λίνα Μενδώνη. Η πρώτη συνάντηση της κοινής ομάδας εργασίας ορίστηκε για τη Δευτέρα 3 Αυγούστου στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιπά Έργα

Θεσσαλονίκη: Έργα προστασίας και ανάδειξης του μνημειακού συνόλου Αγίας Σοφίας και Αγιάσματος Αγ. Ιωάννη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εργασίες αναστήλωσης ναού

Στην ανάδειξη του ιστορικού διατηρητέου μνημειακού συνόλου του ιερού ναού της Του Θεού Σοφίας και του Αγιάσματος του Αγίου Ιωάννη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

Το Αγίασμα μαζί με τον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας συνιστούν ενιαίο αρχαιολογικό χώρο και είναι χαρακτηρισμένα ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, ενώ ο ναός είναι κηρυγμένο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

«Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της ιστορικής, αρχαιολογικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, ένα μνημειακό σύνολο που αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, αξιοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους, προκειμένου να αποκαταστήσει τα προβλήματα στο σπουδαίο αυτό μνημειακό σύνολο και να το καταστήσει επισκέψιμο.

Στον αρχαιολογικό χώρο του Αγιάσματος, που είναι γνωστό ως Κατακόμβη του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντιμετώπισης της φθοράς που έχει υποστεί και ταυτόχρονα με τις κατάλληλες παρεμβάσεις θα δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με αναπηρία.

Στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντιμετώπισης των προβλημάτων στα υπερώα, που παραμένουν χώροι κενοί, αδιαμόρφωτοι και παραμελημένοι από το μεγάλο σεισμό του 1978.

Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζουμε, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, να επενδύουμε στην πολιτιστική μας κληρονομιά αξιοποιώντας σημαντικούς πόρους, προκειμένου να την προστατεύσουμε και να την αναδείξουμε, διότι αποτελεί κεφάλαιο για την ανάπτυξη, τον πολιτισμό και τον τουρισμό», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Οι επεμβάσεις στο Αγίασμα του Αγίου Ιωάννη περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Εκπόνηση μελετών: αρχιτεκτονική μελέτη εφαρμογής, στατική μελέτη εφαρμογής, ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, μελέτη φωτισμού ανάδειξης, φυτοτεχνική μελέτη, μελέτη ανάλυσης υλικών δομής.

2. Βελτίωση των προσβάσεων στον αρχαιολογικό χώρο και των συνθηκών επισκεψιμότητας του μνημείου.

3. Εγκατάσταση ανελκυστήρα: Δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με αναπηρίες.

4. Κατασκευή νέας περίφραξης με στόχο την καλύτερη προστασία, ανάδειξη και προβολή του μνημείου.

5. Επισκευή – συντήρηση των λίθινων αναλημματικών τοίχων.

6.Ενίσχυση και εξυγίανση της υφιστάμενης βλάστησης.

7. Αισθητική αναβάθμιση των νεότερων βοηθητικών κτισμάτων – Επανασχεδιασμός των εξωτερικών όψεων.

8. Ανάδειξη των σωζόμενων αρχιτεκτονικών καταλοίπων μέσω της αποκατάστασης των δαπέδων.

9. Εργασίες συντήρησης και στερέωσης των ερειπίων του εξαγωνικού κτίσματος (δεξαμενή / βαπτιστήριο) του Αγιάσματος.

10. Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των υποδομών του περιβάλλοντος χώρου του Αγιάσματος και της Κατακόμβης του Αγίου Ιωάννη.

11. Φωτισμός ανάδειξης.

12. Τοποθέτηση καθιστικών.

Στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας οι παρεμβάσεις που θα γίνουν επικεντρώνονται στα υπερώα. Σήμερα υπάρχει πρόσβαση σ’ αυτά μόνο από το μικρό πύργο στα Βορειοανατολικά του ναού, μέσω σκάλας. Μετά το σεισμό του 1978 και για την αποφόρτιση των υπερώων πραγματοποιήθηκε ανασκαφή – αποχωμάτωση, η οποία αποκάλυψε την ανώτερη επιφάνεια των θόλων.

Η κατάσταση παραμένει από τότε έτσι και οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης έχουν ως στόχο να καταστούν και πάλι επισκέψιμα.

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν είναι οι εξής:

1. Εκπόνηση μελετών: αρχιτεκτονική μελέτη εφαρμογής, στατική μελέτη εφαρμογής, γεωτεχνική μελέτη, ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, μελέτη ανάλυσης υλικών δομής.

2. Δημιουργία πρόσβασης στα υπερώα μέσω κατασκευής μεταλλικής πεζογέφυρας.

3. Δημιουργία δαπέδων για την πορεία των επισκεπτών.

4. Πρόσβαση στις ανώτερες στάθμες των θολοσκεπών διαμερισμάτων.

5. Αισθητική αναβάθμιση των στεγών.

6. Εργασίες συντήρησης και στερέωσης της εξωτερικής επιφάνειας τοιχοποιιών και θόλων, πριν την τοποθέτηση των νέων δαπέδων. Εργασίες συντήρησης και επανατοποθέτησης των μαρμαροθετημάτων.

7. Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των υποδομών.

8. Φωτισμός ανάδειξης.

Επίσης, με στόχο την τεκμηρίωση αλλά και την κάλυψη των αναγκών ενημέρωσης, πληροφόρησης και δημοσιότητας του κοινού για τις προτεινόμενες εργασίες και στα δυο μνημεία, θα πραγματοποιηθούν τα εξής:

– Σχεδίαση και προμήθεια έντυπου πληροφοριακού υλικού σε μορφή δίγλωσσων τευχών και φυλλαδίων (ελληνόγλωσσα, ξενόγλωσσα και σε γραφή Braille).

– Προμήθεια και τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και σε γραφή Braille.

– Προμήθεια και τοποθέτηση ανάγλυφου σκαριφήματος της κάτοψης του χώρου για τυφλούς και για άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης.

Όλες οι επεμβάσεις θα διέπονται από το σεβασμό στις αξίες των μνημείων και θα υπακούν στις Χάρτες Διατήρησης και Προστασίας των Μνημείων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα