Connect with us

Επικαιρότητα

Πρωταγωνιστές της ανάπτυξης Τουρισμός και Κατασκευές

Δημοσιεύθηκε

στις

«Λάδι στην ανάπτυξη» της πραγματικής Οικονομίας

Η συνεχής παρατηρούμενη αύξηση της ζήτησης σε μια αρκετά διευρυμένη γκάμα προϊόντων, αλλά και ο πυκνός ρυθμός υποβολής των παραγγελιών σε πολλούς τομείς της παραγωγής, όχι μόνο ενισχύουν τις αισιόδοξες προβλέψεις για σταδιακή έξοδο της χώρας μας από την ύφεση αλλά και δυναμώνουν την πεποίθηση του επιχειρηματικού κόσμου ότι το ΑΠ θα βελτιωθεί αισθητά μέσα στο 2014.

Σε αυτό το θετικό κλίμα, που σαφώς δείχνει κατά πολύ πιο καλό από αυτό που επικρατούσε στις αρχές του τρέχοντος έτους (ο δείκτης οικονομικού κλίματος από 91,4 ανήλθε στο 95,4), δεν λείπουν βέβαια οι συγκρατημένες φωνές που κάνουν λόγο για μεταρρυθμίσεις που μέλλει ακόμη να γίνουν, ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην πραγματική Οικονομία.

Αισιόδοξες εκτιμήσεις για τον Τουρισμό
Όσον αφορά τον Τουρισμό, οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς οι αφίξεις ξένων τουριστών υπολογίζονταν, για το 2014, σε περίπου 18,5 εκατ. Κάποιες διοικήσεις εισηγμένων (όπως οι Autohellas, ΓΕΚΕ, Λάμψα κ.ά.) μιλούσαν για άφιξη περισσότερων τουριστών φέτος, ωστόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε πρόσφατη εκδήλωση του ΣΕΤΕ, κάλεσε τους παράγοντες της Αγοράς να υποδεχτούν πάνω από 20 εκατομμύρια(!), ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τις φετινές προσδοκίες. Ο ανοδικός τουρισμός δεν επηρεάζει μόνο τις επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και μια ευρεία σειρά παράπλευρων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Κατασκευαστικός οργασμός με επανεκκίνηση μεγάλων οδικών αξόνων
Στον κατασκευαστικό κλάδο, η επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων είναι ο κυριότερος παράγοντας προσδοκίας για την ανοδική πορεία μέσα στο 2014, καθώς οι μεγάλοι τεχνικοί όμιλοι ενίσχυσαν ουσιαστικά το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων τους κατά αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η τόνωση όμως των κατασκευών προβλέπεται πως θα επηρεάσει θετικά και άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως για παράδειγμα την παραγωγή τσιμέντου (εκτιμήσεις για μονοψήφιο ρυθμό ανάπτυξης).

Άλλο παράδειγμα θετικού επηρεασμού είναι ο κλάδος του χάλυβα, με τον οικονομικό διευθυντή της ΣΙΔΕΝΟΡ Στράτο Θωμαδάκη να δηλώνει: «Τα δυσκολότερα έχουν περάσει. Και στην Ελλάδα αναμένουμε μια ελαφρά ανάκαμψη της ζήτησης, αλλά και στο μέτωπο του εξωτερικού είμαστε αισιόδοξοι, όχι μόνο επειδή κάποια τάση ανόδου έχει αρχίσει να διαφαίνεται, αλλά και γιατί πιστεύουμε πως μπορούμε να διεκδικήσουμε αυξημένα μερίδια αγοράς. Θα κρατήσουμε το σημερινό επίπεδο απασχόλησης, αν όχι θα το αυξήσουμε μελλοντικά σε κάποια ευκαιρία που θα μας δοθεί». Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Θωμαδάκη (λόγω των κατασκευαστικών έργων) η εγχώρια ζήτηση από τους 300 χιλιάδες τόνους πέρυσ φέτος θα ανακάμψει στους 400-440 χιλιάδες τόνους.

Προσδοκίες από την ελληνική Ναυτιλία
Κλειδί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι και η ναυτιλία. Οι διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών Καθημερινή και REVOIL αισιοδοξούν για βελτίωση των εσόδων τους από το κομμάτι της ναυτιλιακής τους δραστηριότητας. Κατά το πρώτο δίμηνο άλλωστε, όπως προκύπτει από το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, οι εισπράξεις από τη ναυτιλία σημείωσαν άνοδο 5,6% (-11% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα), με τον κλάδο να σημειώνει ανάκαμψη μετά από αρκετά χρόνια βαθιάς ύφεσης.

Advertisement
Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα