Connect with us

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Ρυθμιστικό Αθήνας: όλα τα σενάρια στο τραπέζι, Αττική Οδός και Μετρό ξεχωρίζουν

Δημοσιεύθηκε

στις

«Από εκεί που ο Σουφλιάς προωθούσε 200.000 στρέμματα για ένταξη στα σχέδια πόλης δεν μπορούμε τώρα να πάμε σε μηδενική ένταξη με το νέο Ρυθμιστικό για την Αθήνα», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Οπως τόνισε, υπεραμυνόμενος τοδικαίωμα στη δόμηση, «οι μηδέν εντάξεις εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα». Μάλιστα, επεσήμανε ότι είναι ουτοπικό να θεωρείται γη υψηλής παραγωγικότητας έκταση γύρω από το αεροδρόμιο των Σπάτων αφενός εξαιτίας της υπεραξίας της γης στην περιοχή και αφετέρου λόγω της σοβαρής ρύπανσης. Το ΤΕΕ ζητά την εξασφάλιση περισσότερης νόμιμης πολεοδομημένης γης ώστε να αντιμετωπιστεί η φούσκα των ακινήτων η οποία εξυπηρετεί τράπεζες και μεγαλοϊδιοκτήτες.

Οι δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ έγιναν με αφορμή ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα Τετάρτη το υπουργείο Περιβάλλοντος εν όψει της έναρξης διαβούλευσης του σχεδίου νόμου για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (ΡΣΑ). Κατά τις εργασίες της ημερίδας οι εμπλεκόμενοι φορείς εξέφρασαν επικρίσεις και ενστάσεις.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, ανέφερε ότι το νέο Ρυθμιστικό για την Αθήνα δεν θα έπρεπε να είναι νόμος καθώς έτσι δεν θα περάσει από τον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οπως είπε χαρακτηριστικά, στις 235 σελίδες του σχεδίου νόμου υπάρχουν πολλά ασαφή σημεία τα οποία «σηκώνουν» πολλαπλές ερμηνείες με κίνδυνο να υπάρξουν αδιέξοδα και να χρειαστεί εμπλοκή της Δικαιοσύνης. Στελέχη του ΥΠΕΚΑ τονίζουν στο «Βήμα» ότι εξετάζονται οι ενστάσεις του ΣΕΒ ωστόσο επισημαίνουν ότι «ένας νόμος μπορεί να δεχθεί πολλές τροποποιήσεις».

Πάντως, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και προστασίας περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ) κ. Γιάννης Πολύζος, ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Δεκέμβριο. Επανέλαβε ότι προτεραιότητα του νέου ΡΣΑ είναι ο περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης με κατάργηση των παρεκκλίσεων αρτιότητας σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων.

Επεσήμανε ακόμη ότι μια από τις βασικές κατευθύνσεις είναι η διατήρηση της γεωργικής γης ώστε να αντιμετωπιστούν οι ισχυρές οικιστικές πιέσεις οι οποίες οδηγούν στη συρρίκνωσή της.

Επίσης, όπως είπε, στο πλαίσιο του Ρυθμιστικού σχεδιάζεται η Δυτική Περιφερειακή Υμηττού να επεκταθεί έως τη Βουλιαγμένης. Μάλιστα, ο υφυπουργός Υποδομών κ. Γιάννης Μαγκριώτης μιλώντας στη ημερίδα του ΥΠΕΚΑ πρότεινε να περιληφθεί στο Ρυθμιστικό και η κατασκευή σήραγγας από την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού (πλατεία Κύπρου) έως το Κορωπί με στόχο τη διασύνδεση των νοτίων προαστίων με τα Μεσόγεια.

Πρότεινε ακόμη την προώθηση υποθαλάσσιας σήραγγας η οποία θα συνδέει το Πέραμα με τη Σαλαμίνα. Σε ό,τι αφορά τις επεκτάσεις του Μετρό στα νότια και δυτικά προάστια επεσήμανε ότι θα δοθούν σε χρήση το 2012. Σύμφωνα με τον ίδιο, η γραμμή 4 μπορεί να δημοπρατηθεί το 2012 και να παραδοθεί το 2021.

Πηγή:tovima.gr

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα