Connect with us

Έργα πόλης

Ρυθμιστικό Αθήνας: 4 νέα διαδημοτικά νεκροταφεία, πιέσεις για ένταξη νέων αξόνων στο σχέδιο!

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη χωροθέτηση τεσσάρων νέων διαδημοτικών νεκροταφείων προβλέπει το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αττική. Οι επιστήμονες του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και προστασίας περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ) προωθούν τις τελικές αλλαγές προκειμένου να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΡΣΑ κ. Ι. Πολύζο, για το ένα έχει ήδη βρεθεί κατάλληλη έκταση μεγαλύτερη των 100 στρεμμάτων στον δήμο Σαρωνικού, κοντά στη λεωφόρο ΒάρηςΚορωπίου. Το έδαφος έχει ελεγχθεί και βρέθηκε κατάλληλο για ταφή νεκρών και απομένει η απαλλοτρίωση του χώρου με κονδύλια του Πράσινου Ταμείου.

Έτσι αναμένεται να δοθεί τελεσίδικη λύση στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί τον περασμένο Αύγουστο στο δήμο Γλυφάδας με την ταφή των νεκρών σε αναδασωτέα περιοχή στην Α’ Ζώνη του Υμηττού. Τα άλλα τρία νεκροταφεία θα χωροθετηθούν στα βόρεια, στα νότια και στα δυτικά του νομού Αττικής ώστε να εξυπηρετούνται όλες οι περιοχές.

Την ίδια στιγμή ο ΟΡΣΑ δέχεται πολλές πιέσεις και για άλλεςπροσθήκες στο ήδη διαμορφωμένο κείμενο του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου. Τοπρεσάρισμα είναι έντονο, κυρίως από το υπουργείο Υποδομών, ώστε να περιληφθούν στο σχέδιο νόμου, νέες οδικές υποδομές όπως η σήραγγα της Ηλιούπολης (από την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού έως το Κορωπί) και η υποθαλάσσια σήραγγα η οποία θα συνδέει το Πέραμα με τη Σαλαμίνα.

Ακόμη, κυβερνητικοί παράγοντεςπολιορκούνστελέχη του ΟΡΣΑ και επιχειρούν να πετύχουν περιορισμό των προστατευόμενων υγροτόπων στην Αττική. Έως σήμερα, παρά τις επανειλημμένεςενοχλήσεις, δεν έχουν έχουν αφαιρεθεί υγρότοποι ούτε έχουν περιληφθεί νέοι αυτοκινητόδρομοι στο αρχικό κείμενο του Ρυθμιστικού το οποίο είχε παρουσιαστεί σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο Ιούλιο από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τον αναπληρωτή υπουργό κ. Ν. Σηφουνάκη και τον κ. Πολύζο. Εξετάζονται ωστόσο εναλλακτικές λύσεις για την απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού.

Επίσης, επιχειρείται συρρίκνωση και ανασύνταξη του αρχικού κειμένου των 235 σελίδων ώστε να μοιάζει περισσότερο με σχέδιο νόμου παρά με ένα οραματικό σχέδιο για την ανάπτυξη της πρωτεύουσας. Πάντως, πηγές του ΥΠΕΚΑ εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την τύχη που θα έχει το Ρυθμιστικό όταν τελικά εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή.

Οι σημαντικοί υγρότοποι της Αττικής

Έλος Βραυρώνας: στον υγρότοπο περιλαμβάνεται ο ναός της Αρτέμιδος αλλά και μια πλούσια ορνιθοπανίδα με 170 είδη πουλιών μεταξύ των οποίων τρία παγκοσμίως απειλούμενα (χαλκόκοτα, λιμόζα και αετογερακίνα). Απειλείται κυρίως από τα σκουπίδια και τη λαθροθηρία.

Λιμνοθάλασσα Σκάλας Ωρωπού και Εκβολή Ασωπού: εκεί διαβιούν 180 είδη πουλιών μεταξύ των οποίων αγριόπαπιες, κύκνοι, φοινικόπτερα, γλαρόνια, ψαραετοί και φιδαετοί. Κινδυνεύει από την οικιστική ανάπτυξη και τη ρύπανση από απόβλητα.

Λίμνη Μαραθώνα: διαθέτει πλούσια ορνιθοπανίδα και απειλείται από τη λαθροθηρία.

Έλος Σχινιά: έχουν καταγραφεί 236 πτηνά μεταξύ των οποίων εννέα παγκοσμίως απειλούμενα είδη. Εξαιτίας της κακής διαχείρισης των υδάτων ο υγρότοπος σταδιακά ξεραίνεται. Παράλληλα απειλείται από επιχωματώσεις και οικιστική ανάπτυξη.

Λίμνη Κουμουνδούρου: εκεί διαβιούν 75 είδη πτηνών μεταξύ των οποίων η παγκοσμίως απειλούμενη βαλτόπαπια. Κινδυνεύει από τη ρύπανση των υδάτων από πετρελαϊκές δεξαμενές.

Εκβολές ΚηφισούΙλισού και Εκβολές Πικροδάφνης: Αποτελεί νησίδα άγριας ζωής για ερωδιούς, γερακίνες, ασημόγλαρους, σκαντζόχοιρους χελώνες κ.ά. Αλλοιώνεται από μπαζώματα και σκουπίδι.

Έλος Λούτσας και Ρέμα Ραφήνας: Συντηρεί πολλά σπάνια και απειλούμενα είδη όπως ο σπιζαετός, η χαλκόκοτα και η αετογερακίνα. Απειλείται από μπαζώματα και εναπόθεση αδρανών υλικώ.

Λιμνοθάλασσα Ψάθας: Συχνάζουν πολλά παρυδάτια πουλιά όπως οι σκαλίδρες. Συρρικνώνεται εξαιτίας μπαζωμάτων και οικιστικής ανάπτυξης.

Έλος Βουρκάρι Μεγάρων και Υγρότοπος Πάχης: Έχουν καταγραφεί 127 είδη πουλιών. Ρυπαίνονται καθημερινά από τις γειτονικές βιομηχανικές ζώνες.

Αλυκές Αναβύσσου: Αποτελούν καταφύγιο για πολλά παρυδάτια πουλιά όπως οι σφυριχτές.

tovima.gr

 

image_pdfimage_print

Έργα πόλης

Τροποποιειται το Ρυμοτομικό Σχέδιο στο Πανεπιστήμιο Δυτ.Μακεδονίας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα, Ειδήσεις

Την Έγκριση Υποβολής Πρότασης στο ΕΑΠ 2012-2016 για το έργο με τίτλο «Τροποποίηση και επέκταση Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου χώρου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στα κοίλα Κοζάνης» αποφάσισε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της 1 Ιουλίου, μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Κοζάνης Γρηγόρη Τσιούμαρη ο οποίος και αναφέρει : « Όπως είναι γνωστό, το πρώην ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύτηκε με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στα πλαίσια του Ν.46102019 – ΦΕΚ 70 Α’07-05-2019 και αποτελούν πλέον το ενιαίο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Οι κεντρικές εγκαταστάσεις του βρίσκονται στα Κοίλα Κοζάνης σε μια έκταση 117,5 στρ..
Για την παραπάνω έκταση το Πανεπιστήμιο διαθέτει ήδη από το 1981 εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο όπου καθορίζονται οι χρήσεις και οι όροι δόμησης. Η συνολική όμως έκταση του γηπέδου που βρίσκονται οι σημερινές εγκαταστάσεις ανέρχεται στα 190,9 στρ. και προέκυψε μετά από παραχωρήσεις οικοπέδων από την πρώην Κοινότητα Κοίλων και απαλλοτριώσεις. Για την συνολική αυτή έκταση που είναι εκτός σχεδίου θα πρέπει να καθορισθεί η χρήση και να εκδοθούν όροι δόμησης μετά από τροποποίηση του υπάρχοντος ρυμοτομικού σχεδίου ως Ειδικό Χωρικό Σχέδιο πλέον σύμφωνα με το άρθρο8 παρ. 9α του Ν.4447\2016.
Για τον σκοπό αυτό απαιτείται η εκπόνηση μιας σειράς μελετών όπως τοπογραφική και κτηματολογική αποτύπωση Μελέτη Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΣΜΠΕ), μελέτη γεωλογικής καταλληλόλητας, υδρολογική μελέτη, υδραυλική μελέτη, περιβαλλοντική έκθεση οριοθέτησης ρέματος και μελέτη Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου για την έγκριση των οποίων θα γνωμοδοτήσουν διάφορες Υπηρεσίες και Φορείς μετά από δημοσιοποίησή τους σύμφωνα με τον τρόπο που προβλέπεται στο παραπάνω νομικό πλαίσιο.
Στο τελικό στάδιο ο φάκελος της μελέτης θα αποσταλεί στη Δ/νση ΠΕΧΩΣ Περιφέρειας Δυτική Μακεδονίας για γνωμοδότηση από το ΣΥΠΟΘΑ της Π.Ε. Κοζάνης και στη συνέχεια στο ΥΠΕΝ για την προώθηση των διαδικασιών για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος έγκρισης του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου.
Αναλυτικότερη περιγραφή του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου περιλαμβάνεται στο συνημμένο της παρούσας εισήγησης Τεχνικό Δελτίο, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της.
Σε συνέχεια των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη την βούληση της Περιφέρειάς μας να βοηθήσει την Διοίκηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στις προσπάθειες που καταβάλει στην ανάπτυξη και βιωσιμότητα του Πανεπιστημίου στα αστικά κέντρα της Περιφέρειάς μας όπου αυτό αναπτύσσεται»
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης για αυτό και

Εισηγήθηκε : την έγκριση υποβολής πρότασης στο ΕΑΠ 2012-2016 για το έργο με τα παρακάτω χαρακτηριστικά :
Άξονας 7 : Ωρίμανση του αναπτυξιακού σχεδιασμού – Τεχνική υποστήριξη και
δημοσιοποίηση
Μέτρο 7.1 : Μελέτες και υπηρεσίες για την ωρίμανση του αναπτυξιακού σχεδιασμού
Τίτλος Έργου: Τροποποίηση και επέκταση Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου χώρου
Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στα Κοίλα Κοζάνης
Ποσό (σε €): 69.197,89 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%
Προτείνων Φορέας : Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Π.Ε. Κοζάνης
Φορέας Υλοποίησης : Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΚΟ
Φορέας Επίβλεψης : Υπηρεσίες Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Έργα πόλης

Συμπληρώνονται οι υποδομές πρόσβασης σε νέες γεφυρες στα Τρίκαλα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα, Ειδήσεις

Συμπληρώνονται οι υποδομές πρόσβασης στις νέες γέφυρες της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο Διάσελο Φαρκαδόνας και στο Διαλεχτό Τρικάλων. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη διάθεση πίστωσης ύψους 240.000 ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, για τη δημοπράτηση του έργου.

«Τα έργα υποδομής είναι εργαλείο και προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Δημιουργούμε συνθήκες για τη βελτίωση της καθημερινότητας στην ύπαιθρο και είμαστε κοντά στους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, που αποτελούν παράδειγμα και δύναμη δημιουργίας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τους περιφερειακούς συμβούλους και τις υπηρεσίες μας, συμπληρώνουμε τις υποδομές στις δύο νέες γέφυρες ενισχύοντας την ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων και την ομαλή διακίνηση των εμπορευμάτων» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Έργα πόλης

Smart Park: Διψήφια αύξηση επισκεψιμότητας και νέες συμφωνίες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εμπορικό Smart Park

Διψήφια αύξηση επισκεψιμότητας σημειώνει το Smart Park από την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία και μετά, με τον Ιούνιο να εμφανίζει αύξηση 19% και τον Ιούλιο 15% σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019, αντανακλώντας την προτίμηση του κοινού για ασφαλείς και ανοιχτούς εμπορικούς και ψυχαγωγικούς χώρους.

Παράλληλα, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του Smart Park, αλλά και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη για τη δημόσια υγεία αλλά και την ελληνική οικονομία εποχή, το Πάρκο ενισχύει το μείγμα των προσφερόμενων υπηρεσιών του, με την προσθήκη νέου καταστήματος λιανικής πώλησης γυναικείων ενδυμάτων και αξεσουάρ «PINK WOMAN», συνολικής επιφάνειας περίπου 289 τ.μ.

Συγκεκριμένα, η «ΓΥΑΛΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.», θυγατρική εταιρεία της REDS Α.Ε., που λειτουργεί και εκμεταλλεύεται το Smart Park, υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία εμπορικής μίσθωσης ακινήτου με την εταιρεία «INTRAFASHION GROUP Ανώνυμη Βιοτεχνική και Εμπορική Εταιρία» που διαθέτει το εμπορικό σήμα «PINK WOMAN», για τη δημιουργία εμπορικού καταστήματος, το οποίο θα λειτουργεί στο Εμπορικό Πάρκο Smart Park στα Σπάτα. H επωνυμία «PINK WOMAN» έχει διεθνή παρουσία στον τομέα της λιανικής πώλησης ένδυσης, με πάνω από 80 καταστήματα σε 5 χώρες.

Υπενθυμίζεται πως το Smart Park επανεκκίνησε σταδιακά τη λειτουργία του την 4η Μαΐου 2020 με έναν περιορισμένο αρχικά αριθμό καταστημάτων, ενώ από την 11η Μαΐου 2020 το Πάρκο επανήλθε στους συνήθεις ρυθμούς του με το  σύνολο των καταστημάτων του να επαναλειτουργεί. Η ασφάλεια του προσωπικού, των εργαζομένων και των επισκεπτών του Smart Park αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα και στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται διαρκώς πρόσθετα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας όλων.

 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα