Newsroom

Σε καθίζηση βρίσκεται η ζήτηση για χειμερινές κατοικίες στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση και οι αξίες στον συγκεκριμένο τομέα της αγοράς ακινήτων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ οι τιμές των χειμερινών κατοικιών βρίσκονται περίπου στο μισό από την περίοδο του 2008, περίοδο κατά την οποία καταγράφτηκαν ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών για αυτή την αγορά, η ζήτηση δεν έχει επηρεαστεί αλλά παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Η εταιρία συμβούλων GEOAXIS επεσήμανε για την πορεία της ζήτησης εξοχικών κατοικιών, ότι πρόκειται για ένα τμήμα της αγοράς που ακολουθεί τις κατευθύνσεις που παίρνει η γενικότερη αγορά ακινήτων και μάλιστα ετεροχρονισμένα ακολουθώντας την αγορά τουλάχιστον μετά από 2 ή 3 χρόνια.

Αυτό οδηγεί τους συμβούλους ακινήτων να θεωρούν ότι μόνο μετά από μια σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και αύξηση των αξιών σε άλλα τμήματα της αγοράς ακινήτων όπως εμπορικά καταστήματα και γραφεία, θα ακολουθήσει αύξηση τιμών στη χειμερινή εξοχική κατοικία.

Οι λόγοι που οδήγησαν την ζήτηση χειμερινής εξοχικής κατοικίας σε τεράστια κάθοδο είναι ένας συνδυασμός της πανδημίας της νόσου Covid-19 με την σοβαρή οικονομική κρίση που είχε λάβει χώρα την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του μνημονίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια μικρή αύξηση ζήτησης και τιμών σημειώθηκε την διετία 2018 και 2019, χρονιές μετά την βαθιά οικονομική κρίση και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020. Η αύξηση αυτή τερματίστηκε απότομα από την πανδημία και οδήγησε την αγορά σε καθοδική πορεία η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα μιας και ο πληθωρισμός, η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους και της ενέργειας συνεχίζουν να ασκούν πίεση στην χειμερινή κατοικία.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα για την πορεία της αγοράς χειμερινών εξοχικών κατοικιών είναι οι περιπτώσεις των περιοχών που παραδοσιακά αποτελούσαν πόλο έλξης για την συγκεκριμένη μερίδα της αγοράς.

Από τις περιοχές της Αράχοβας, Καρπενησίου, Αγίου Αθανασίου Πέλλας και Τρικάλων Κορινθίας μόνο η περιοχή Τρικάλων Κορινθίας σημείωσε μια άνοδο της τάξεως του 6% ενώ για τις άλλες περιοχές υπήρξε μείωση μέσης τάξεως του 10,4%.

Πιο συγκεκριμένα, η περιοχή της Αράχοβας στην οποία είχε σημειωθεί τεράστια οικοδομική δραστηριότητα τις προηγούμενες δεκαετίες και έχει καθιερωθεί ως μια ακριβή αγορά έχει σημειώσει πτώση από 3.000 ευρώ/ τ.μ. το 2008 στα στα 1.488 ευρώ /τ.μ. σήμερα.

Οι υπόλοιπες περιοχές όπως ο Άγιος Αθανάσιος και το Καρπενήσι σημείωσαν επίσης μείωση της τάξεως του 67% και 57% αντίστοιχα ενώ τα Τρίκαλα Κορινθίας σημείωσαν μείωση της τάξεως του 47%, μείωση μικρότερη από άλλες αντίστοιχες περιοχές χειμερινής κατοικίας.

Η μικρότερη μείωση της περιοχής των Τρικάλων Κορινθίας εκτιμάται ότι οφείλεται στην κοντινή απόσταση της από την Αθήνα και την εύκολη πρόσβαση στην ευρύτερη περιοχή.

Η βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς χειμερινών κατοικιών αναμένεται να δεχτεί και άλλες πιέσεις καθώς η πανδημία της νόσου Covid-19 δεν έχει φτάσει στο τέλος της ακόμα και τα εισοδήματα των ελληνικών νοικοκυριών και επενδυτών υπέστησαν πλήγμα κατά την διάρκεια της πανδημίας κάτι που βάζει τις χειμερινές κατοικίες πολύ κάτω στις προτεραιότητες των Ελλήνων αγοραστών.

Όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις για την αγορά, εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει ανάκαμψη του μεριδίου αυτού ακολουθώντας την ευρύτερη ανάκαμψη της ελληνικής και παγκόσμιας αγοράς μετά την πανδημία του κορωνοϊού, με πιθανή αλλά όχι βέβαια εξαίρεση των χειμερινών κατοικιών η αξία των οποίων εξαρτάται άμεσα από το χιόνι και τα χιονοδρομικά κέντρα καθώς η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει αρνητικά αυτές τις περιοχές μακροπρόθεσμα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn