Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Πτολεμαΐδα 5: Ξεκίνησαν δοκιμές στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής – Με τι καύσιμο αρχίζει

Δημοσιεύθηκε

στις

Μονάδα παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα / ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ -Πηγή: Eurokinissi
Μονάδα παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα / ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ -Πηγή: Eurokinissi

Στη φάση των δοκιμών έχει μπει εδώ και λίγες μέρες η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, Πτολεμαΐδα 5, η οποία μάλιστα βάσει σχεδιασμού θα είναι και η τελευταία του είδους της. 

Η διαδικασία περιλαμβάνει τεχνικές δοκιμές και έλεγχο για ενδεχόμενα σφάλματα του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η μονάδα αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία στις αρχές του φθινοπώρου. Αν όλα πάνε βάσει σχεδίων τότε μέχρι τέλος του έτους η μονάδα θα τεθεί και σε εμπορική λειτουργία. 

Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής  Πτολεμαΐδα 5 βρίσκεται σε φάση κατασκευής από το 2015 και έχει προϋπολογισμό σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ. 

Αυτή η μονάδα είναι ουσιαστικά ότι έχει απομείνει από τον ενεργειακό σχεδιασμό της προηγούμενης δεκαετίας.

Γύρω από το συγκεκριμένο έργο έχουν υπάρξει πολλά ερωτηματικά καθώς την ώρα που μια λιγνιτική μονάδα με τεράστιο κόστος βρισκόταν σε κατασκευή , την ίδια ώρα η Ευρώπη και η χώρα μας λάμβαναν δεσμεύσεις σχετικά με το κλίμα. Δεσμεύσεις που έχουν να κάνουν με τη μείωση των αέριων ρύπων και το κλείσιμο όλων τον  μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ορυκτά καύσιμα. 

Εναλλακτικά Σενάρια

Πάνω σε αυτό το ζήτημα εξετάστηκαν λύσεις που θα μπορούσαν να δώσουν άλλο αέρα στην επένδυση. Τους προηγούμενους μήνες πραγματοποιήθηκαν  ορισμένα σενάρια ούτως ώστε η μονάδα να αξιοποιηθεί με τη χρήση άλλου καυσίμου:

Α. Ένα σενάριο είναι να  καταστεί  μονάδα “μετάβασης” με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Β. Δεύτερο σενάριο να λειτουργήσει με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα μέσω καύσης βιομάζας.

Γ. Ένα άλλο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η μετατροπή της σε μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ΑΠΕ με τη μορφή θερμότητας, αξιοποιώντας την τεχνολογία των τηγμένων αλάτων (molten salts).

Δ. Τέλος, στην ατζέντα βρίσκεται και το σενάριο για χρήση της τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 (CCS) σε συνδυασμό με τη συνέχιση της λιγνιτικής λειτουργίας της μονάδας,

Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχει κάποια οριστική απόφαση και το τοπίο παραμένει ακόμα θολό. Οποιαδήποτε απόφαση για το μέλλον της θα ληφθεί ενώ βρίσκεται σε λειτουργία.

Ωστόσο όπως όλα δείχνουν, η μονάδα αναμένεται να κάνει πρεμιέρα με λιγνίτη. Αξίζει να σημειώσουμε πως θα είναι νέας τεχνολογίας, θα υπάρχει διαφορετική επεξεργασία στην πρώτη ύλη  και σαν αποτέλεσμα θα ρυπαίνει αισθητά λιγότερο σε σχέση με τις αντίστοιχες του είδους της. Το γεγονός πως η μονάδα θα ξεκινήσει με λιγνίτη επιβεβαιώνεται και από τις υποδομές μεταφοράς λιγνίτη που κατασκευάζονται περιφερειακά των εγκαταστάσεων. 

Τα σενάρια και το κόστος 

Πριν από λίγους μήνες η Εnervis σε συνεργασία με το Green Tank και την Client Earth εκπόνησε μια τεχνο-οικονομική ανάλυση γύρω από τα σενάρια μετατροπής της μονάδας και το κόστος παραγωγής. Από την ανάλυση προέκυψαν τα παρακάτω:

Η τεχνολογία CCS αποδείχθηκε η πιο ακριβή με σταθμισμένο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (LCOE) που κυμαίνεται ανάμεσα στα 122 €/ΜWh και τα 158 €/ΜWh και μάλιστα για μεγάλο εύρος ποσοστών δέσμευσης και αποθήκευσης του εκλυόμενου CO2 μεταξύ 30% και 90%.

Η καύση βιομάζας είναι οικονομικά ανταγωνιστική (LCOE χαμηλότερο από 80 €/ΜWh) μόνο για χαμηλά επίπεδα σύγκαυσης σε συνδυασμό με πολύ χαμηλές τιμές CO2. Για το πιο ρεαλιστικό σενάριο εξέλιξης των τιμών CO2 ή για πλήρη αντικατάσταση λιγνίτη από βιομάζα, το σταθμισμένο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνά τα 100 €/ΜWh.

Η αντικατάσταση του λιγνίτη από ορυκτό αέριο είναι η πιο φθηνή επιλογή (65 €/ΜWh) μόνο για σενάρια που συνδυάζουν χαμηλότερες τιμές προμήθειας του καυσίμου από αυτές που προβλέπονται στο ΕΣΕΚ, χαμηλές τιμές CO2 και αυξημένες ώρες λειτουργίας της τάξης των 6000 ωρών τον χρόνο. Για πιο υψηλές τιμές καυσίμου, το πιο ρεαλιστικό από τα δύο σενάρια εξέλιξης τιμών CO2 και για λειτουργία 4000 ωρών τον χρόνο, το LCOE υπερβαίνει τα 120 €/ΜWh.

Η μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα θερμικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ΑΠΕ καθιστά τη λειτουργία της μονάδας εντελώς ανεξάρτητη από τις διακυμάνσεις των τιμών δικαιωμάτων CO2 ή συγκεκριμένων καυσίμων, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών αποθήκευσης ενέργειας που έχει η χώρα.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δείχνουν ότι η λύση αυτή είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική καθώς χαρακτηρίζεται από σταθμισμένο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που κυμαίνεται μεταξύ 91 €/ΜWh και 106 €/ΜWh, με τις πιο συμφέρουσες τιμές να αντιστοιχούν σε συμμετοχή των φωτοβολταϊκών της τάξης του 70% στο μίγμα της ηλεκτρικής ενέργειας ΑΠΕ που αποθηκεύεται.

Κλείνοντας , άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την αγορά αναφέρουν πως  η διαδρομή της μονάδας είναι να ξεκινήσει με λιγνίτη και να συνεχίσει με φυσικό αέριο, μέχρι να φτάσει η στιγμή που θα αποσυρθούν όλες οι μονάδες με ορυκτά καύσιμα. 

Advertisement
SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα