«Για πρώτη φορά η κυβέρνηση δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης των αποβλήτων», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστας Σκρέκας που μίλησε για το νέο νομοσχέδιο για τα απορρίμματα, το οποίο και ψηφίστηκε χθες στη Βουλή «Ενσωματώνουμε δύο Οδηγίες και επικαιροποιούμε δύο νομοθετικά πλαίσια εγχώρια, προκειμένου να υπάρξει ένα ενιαίο κείμενο και ο καθένας να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα τι ισχύει στη χώρα σε σχέση με το σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων», είπε ο κ. Σκρέκας και προσέθεσε πως αυτό και μόνο συνιστά μεταρρύθμιση.
«Κεντρικός πυλώνας τής νομοθετικής μας πρωτοβουλίας είναι η ανάπτυξη και η εδραίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και επισήμανε: «Παράγουμε 29 τόνους στερεών αποβλήτων, ανά εκατομμύριο ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 17 τόνοι ανά εκατομμύριο ΑΕΠ. Είμαστε πρώτοι και στην σπατάλη τροφίμων, είμαστε πρώτοι και στην ταφή των αστικών απορριμμάτων και είμαστε τελευταίοι στην ανακύκλωση».
Στόχος, είπε ο υπουργός, είναι η εφαρμογή των βασικών αρχών της κυκλικής οικονομίας, η ενίσχυση της ανακύκλωσης και η μείωση της ταφής, η αλλαγή της κουλτούρας της κοινωνίας, στη διαχείριση των απορριμμάτων, γιατί «τα απορρίμματα δεν είναι σκουπίδια. Τα απορρίμματα δεν πρέπει να καταλήγουν στις χωματερές, κατά 80%. Τα απορρίμματα είναι φυσικοί πόροι, που εφόσον ανακτηθούν σωστά και ανακυκλωθούν, μπορούν να αποτελέσουν πρώτες ύλες για επόμενες παραγωγικές διεργασίες».
Η ενέργεια
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, απάντησε σε όσα είπε νωρίτερα στη Βουλή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Ενέργειας και στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.
«Αναρωτιέμαι αν ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι τον Σεπτέμβριο του 2019, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του ΟΗΕ, ανακοίνωσε την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Όλες οι λιγνιτικές μονάδες θα αποσυρθούν μέχρι το 2023, εκτός από μια η οποία θα μετατραπεί σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, αξιοποιώντας το φυσικό αέριο, το 2025. Δεν γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι το βασικό αίτιο πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής είναι οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και βασική αιτία εκπομπών είναι η ηλεκτροπαραγωγή, όταν χρησιμοποιούμε τον άνθρακα και το λιγνίτη; Πώς είναι δυνατό λοιπόν, η παράταξη του λιγνίτη, η παράταξη των σκουπιδιών στους δρόμους της Κέρκυρας, της Ρόδου και αλλού, να έρχεται σήμερα και να εγκαλεί την κυβέρνηση της ΝΔ ότι δήθεν δεν έχει κάνει, αυτά που δεν έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;», είπε ο Κώστας Σκρέκας καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστεί τι έλεγε το δικό του Εθνικό Σχέδιο, για την ενέργεια και το κλίμα, σε σχέση την αντιμετώπιση των αιτίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.
«Δεν πρέπει να έρχεστε εδώ και να φοράτε έναν φιλοπεριβαλλοντικό μανδύα, όταν έχετε κυβερνήσει 4,5 χρόνια και τα πεπραγμένα σας είναι ακόμα νωπά», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «δεν έκανε τίποτα ούτε για τα απορρίμματα» και κληροδότησε μια χώρα- πρωταθλήτρια σε ό,τι αφορά τη σπατάλη τροφίμων, μια χώρα η οποία είναι ουραγός, σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση των αστικών απορριμμάτων, αλλά είναι και αρνητική πρωταθλήτρια στην ταφή απορριμμάτων αφού θάβει το 80% των αστικών απορριμμάτων που παράγει.
Απαντώντας σε όσα είπε νωρίτερα ο κ. Τσίπρας για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε: «Η ΔΕΗ δεν έχει αυξήσει τις τιμές του ρεύματος στα νοικοκυριά. Η ΔΕΗ έχει προσπαθήσει να διατηρήσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σταθερές στα νοικοκυριά και μάλιστα έχει ανακοινώσει και συγκεκριμένα εμπορικά τιμολόγια με τα οποία ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει στις ισχύουσες τιμές ενέργειας, για ένα χρόνο μπροστά, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση και χωρίς το τιμολόγιο να επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα ή των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου».
Στο ζήτημα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή “τι θα κάνει η κυβέρνηση για τις επερχόμενες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος;”, ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε: «Η ΝΔ είναι η μοναδική κυβέρνηση η οποία ανακοίνωσε ότι θα αξιοποιήσει την ήλιο, την ηλιακή ενέργεια, για να τροφοδοτήσει 30.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Θα αξιοποιήσουμε 100 εκατομμύρια ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να κατασκευάσουμε 120 MW εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκά, τα οποία θα συμψηφιστούν με τους μετρητές 30.000 ευάλωτων νοικοκυριών καταρχήν και να τους τροφοδοτούμε με πολύ χαμηλό κόστος, ηλεκτρική ενέργεια».
Αυτό, είπε ο κ. Σκρέκας, «είναι ένα πράσινο δίχτυ ασφαλείας το οποίο θα αξιοποιηθεί για να προστατευθούν οι ευάλωτοι πολίτες που και αυτοί πρέπει να αντέξουν τις επιπτώσεις της πράσινης ενεργειακής μετάβασης, την οποία έχει αποφασίσει η Ευρώπη και που αυτό έχει επιπτώσεις στις τιμές του διοξειδίου του άνθρακα, έχει επιπτώσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας».
«Είναι πολιτική απόφαση, η Ευρώπη να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050, και πρέπει να μας πείτε αν συμφωνείτε με αυτή την πολιτική απόφαση της Ευρώπης», είπε ο Κώστας Σκρέκας, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Πρέπει να μας πείτε, συμφωνείτε στην προσπάθεια η Ελλάδα να πρωτοπορήσει; Είστε μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, είστε μαζί με την ελληνική κοινωνία, να μπορέσουμε να αποσύρουμε τις λιγνιτικές μονάδες, να αντικαταστήσουμε την ακριβή λιγνιτική παραγωγή με φθηνή ηλεκτρική, ηλιακή ενέργεια, που προέρχεται από τον άνεμο; Με φθηνή ενέργεια που προέρχεται από τη γεωθερμία; Είστε διατεθειμένοι να αξιοποιήσουμε ακόμη και τα απόβλητα, που σήμερα οδηγούνται σε ταφή; Πείτε ξεκάθαρα αν είσαστε μαζί μας αν συμφωνείτε να τα αξιοποιήσουμε και να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια και με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της πράσινης μετάβασης; Είστε ή δεν είστε μαζί μας; Πείτε μας ξεκάθαρα».
Αναφερόμενος στις ΑΠΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε μια κατάσταση που απαιτούσε πολλά να γίνουν για τον εξορθολογισμό της, για να διευκολυνθεί η αδειοδοτική διαδικασία και για να δοθεί η δυνατότητα σε επενδυτές, να κατασκευάσουν, να επενδύσουν σε ΑΠΕ ώστε η Ελλάδα να πετύχει τον στόχο της. «Βεβαίως υπήρξαν κάποιες συνέπειες, όσον αφορά στην υπερβολική προσφορά και άρα την υπερθέρμανση», είπε ο κ. Σκρέκας και σημείωσε: «Είμαστε οι πρώτοι που λέμε ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να βελτιωθεί. Φέρνουμε διάταξη που έχει να κάνει με την απόδειξη της οικονομικής ισχύος των πιθανών υποψήφιων επενδυτών, για την κατασκευή τέτοιων μονάδων παραγωγής, ΑΠΕ».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας