Connect with us

Αφιερώματα

Ψηφίστε για το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2020 – Ποιό από τα 5 έργα θα πάρει τον τίτλο;

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργοταξιακός γερανός. Πηγή: Unsplash

Το ypodomes.com με περηφάνια αναγγέλει την έναρξη της διαδικασίας της online ψηφοφορίας για την ανάδειξη του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2020, από το ypodomes.com.

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί την 31η Δεκεμβρίου 2020 στις 23:29. Μπορείτε τώρα να ψηφίσετε το δικό σας έργο της χρονιάς. Μπορείτε να ψηφίζετε μία φορά κάθε μέρα, οπότε καθημερινά μπορείτε να “υποστηρίζετε” το έργο που επιθυμείτε να διακριθεί.

H ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΕΚΛΕΙΣΕ!

 

Η ανακοίνωση του νικητήριου έργου θα γίνει στις 2 Ιανουαρίου 2021. Ακολούθως θα ενημερώσουμε την Αναθέτουσα Αρχή, την ανάδοχο εταιρεία, το μελετητικό γραφείο και το αρμόδιο Υπουργείο (εάν εμπλέκεται).

Η βράβευση του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2020 θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου 2021, στα πλαίσια του 4ου Συνεδρίου Υποδομών-Μεταφορών ITC 2021, που θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Αναφορικά με τα έργα έχει ενδιαφέρον πως φέτος έχουμε ένα μεγάλο εύρος στο αντικείμενο των υποψήφιων έργων. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε ένα έργο για αυτοκινητόδρομο, που είναι το νότιο τμήμα του Ε65 από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα, ένα ενεργειακό με την ηλεκτρική διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης, ένα έργο Μετρό για την επέκταση της Γραμμής 3 προς Πειραιά, ένα κτιριακό με την ανακατασκευή της Εθνικής Πινακοθήκης Αθηνών και ένα ενεργειακό έργο διακρατικής σημασίας που είναι ο Αγωγός ΤΑΡ.

ΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΡΓΑ, ΟΙ ΑΝΑΔΟΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΕΣ ΑΡΧΕΣ

1.Ηλεκτρική Διασύνδεση Πελοποννήσου-Αττικής:
Κύριοι Ανάδοχοι: FULGOR, PRYSMIAN, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ, ΤΕΡΝΑ/Αναθέτουσα Αρχή: ΑΔΜΗΕ

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης είναι το πρώτο συνδέει για πρώτη φορά την Κρήτη με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα. Μέσα στο 2020 το έργο ωρίμασε και ολοκληρώθηκε. Το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα είναι σημαντικό καθώς θα μειώσει τη λειτουργία των πετρελαϊκών μονάδων στη μεγαλόνησο,, στην επένδυση σε έργα ΑΠΕ , άρα κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την πράσινη μετάβαση. Εξίσου σημαντικό το γεγονός πως θα συμβάλει στη μείωση των χρεώσεων στον καταναλωτή.

2.Ανακατασκευή Εθνικής Πινακοθήκης Αθήνας:
Ανάδοχος: ΤΟΜΗ/Αναθέτουσα Αρχή: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κτιριακά έργα της χώρας αλλά και ένα πολιτιστικό έργο που εκτοξεύει την Αθήνα ως μία από τις μεγάλες πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Μέσα στο 2020 το έργο σχεδόν ολοκλήρωθηκε και τα μεγάλα εγκαίνια του προβλέπονται στις 25 Μαρτίου 2021, διακόσια χρόνια από την εκκίνηση της Ελληνικής Επανάστασης.

3.Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας “Ε65”: τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα
Ανάδοχος: ΤΕΡΝΑ/ Αναθέτουσα Αρχή: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Το έργο κατασκευής του νότιου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, γνωστότερου ως Ε65, συνδέει το “τυφλό τμήμα” Ξυνιάδα-Τρίκαλα με τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Είναι το μεγαλύτερο οδικό έργο της χώρας και το 2020 η κατασκευή του προχώρησε παρά τις μεγάλες προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Περιλαμβάνει και την μεγάλη σήραγγα Όθρυος μήκους περίπου 3χλμ.

4.Επέκταση Γραμμής 3 Μετρό Αθήνας, τμήμα: Αγία Μαρίνα-Δημοτικό Θέατρο
Ανάδοχος Κοινοπραξία: ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM/ Αναθέτουσα Αρχή: ATTIKO ΜΕΤΡΟ

Το μοναδικό έργο Μετρό στην Αθήνα, συνδέει το αεροδρόμιο, τα βόρεια προάστια, το κέντρο και τα δυτικά προάστια με το λιμάνι και το κέντρο του Πειραιά. Μέσα στο 2020, παραδόθηκε το ήμισυ του έργου με 3 σταθμούς και τερματικό το σταθμό ΝΙΚΑΙΑ βοηθώντας στην βελτίωση των μετακινήσεων και τη μείωση των αέριων ρύπων. Το σύνολο του έργου εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει το 2022.

5.Αγωγός ΤΑΡ
Κύριοι Ανάδοχοι: ΑΒΑΞ, BONATTI, SPIECABAG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ/ Αναθέτουσα Αρχή: TAP PIPELINE A.G.

Το μεγαλύτερο έργο της χώρας για περίπου 4 χρόνια, ολοκληρώθηκε μέσα στο 2020 και ξεκίνησε η εμπορική του λειτουργία. Θα βοηθήσει τη χώρα στο να καταστεί ενεργειακός παίκτης στη γεωπολιτική σκακιέρα και θα συμβάλει στην εδραίωση του φυσικού αερίου ως ένα από τα βασικά καύσιμα για θέρμανση και κίνηση. Ένα διακρατικό έργο που επίσης συμβάλει στη συνεργασία μεταξύ των κρατών.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το ypodomes.com θέλοντας να αναδείξει τον κατασκευαστικό κλάδο, αποφάσισε να διεξάγει σε ετήσια βάση την διαδικασία ανάδειξης του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ. Βασικά κριτήρια είναι το κατά πόσο μέσα στη χρονιά αναφοράς, το έργο προόδευσε ή ολοκληρώθηκε, η τοπική ή υπερτοπική του σημασία, η περιβαλλοντική του ευαισθησία αλλά και η διαχείριση της κατασκευής του εν γένει.

Έργα για το ypodomes.com νοούνται όλα αυτά που κατασκευάζονται και δεν αφορούν μόνο αυστηρά μεγάλα έργα υποδομής, αλλά επεκτείνονται σε όλο το φάσμα της κατασκευής. Άρα μιλάμε για έργα που μπορεί να αφορούν μία γραμμή Μετρό, ένα ξενοδοχείο, μία μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, ένα αιολικό πάρκο, ένα σχολείο, ένα λιμάνι κ.ο.κ.

Για να φτάσουμε στα 5 υποψήφια έργα το ypodomes.com έδωσε μία λίστα 15 έργων και ζήτησε από δημοσιογράφους να ψηφίσουν κατά τη δική τους κρίση τα τρία σημαντικότερα. Από αυτή την πρώτη ψηφοφορία προέκυψαν τα πέντε πιο δημοφιλή έργα, τα οποία βρίσκονται πλέον στην κρίση των αναγνωστών του ypodomes.com.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα