Νίκος
Καραγιάννης

Ψηφιοποιούνται όλες οι οικοδομικές άδειες των πολεοδομιών καθώς ένας πολύ μεγάλος διαγωνισμός προκηρύχθηκε εχθές από το ΤΕΕ. Ο διαγωνισμός ύψους 150 εκατ. ευρώ αφορά όσες άδειες έχουν εκδοθεί μέχρι το 2018. Αυτό γιατί από τότε οι άδειες είναι διαθέσιμες ψηφιακά.

Παράλληλα στο ίδιο έργο περιλαμβάνεται και η γεωμετρική τεκμηρίωση σχεδόν 550.000 κτιρίων σε 32 δήμους της χώρας ως υποστηρικτικό έργο του ενιαίου ψηφιακού χάρτη.

Η ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών είναι μια ογκώδη διαδικασία καθώς αφορά 3,5 εκατομμύρια άδειες για κτίρια διασκορπισμένες στις Πολεοδομίες της χώρας. Το ΤΕΕ ανέλαβε την υλοποίηση του έργου το 2021 από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Παράλληλα έχει αναλάβει τον ψηφιακό χάρτη, το σύστημα νομιμοποίησης αυθαιρέτων, τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια κ.α.

Από το έργο εξαιρούνται οι πολεοδομίες στους Δήμους Καλαμαριάς, Ηρακλείου, Πατρέων, Τρικκαίων καθώς και κάποιοι δήμοι στην Αττική που έχουν ήδη περάσει στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη. Η χρηματοδότηση του έργου θα καλυφθεί από πόρους του ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανακαμψης.

Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται για το 2025 καθώς έχει τις αυστηρές προθεσμίες του Ταμείου Ανάκαμψης και ο διαγωνισμός αναμένεται να τρέξει γρήγορα.

Ένα μεγάλο έργο

Καθώς ψηφιοποιούνται οι οικοδομικές άδειες σκοπός του έργου όπως ορίζει ο διαγωνισμός, είναι  η προστασία και διαφύλαξη των έντυπων αρχείων αφενός, καθώς το πέρας των ετών και οι χώροι αποθήκευσής τους προκαλούν τη φυσική φθορά των εγγράφων, και αφετέρου η εύκολη πρόσβαση και διάθεση/αξιοποίηση των στοιχείων, καθώς ο μεγάλος τους όγκος καθιστά δύσκολη την αναζήτηση στοιχείων από τους ενδιαφερομένους.

Ήδη από τις αρχές του έτους το ΤΕΕ έχει ανάδοχο για τον ψηφιακό χάρτη, έργο ύψους 44,3 εκατ. ευρώ, την κοινοπραξία ΟΤΕ-INTRASOFT. Αφορά μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία μαζεύει δεδομένα γύρω από τη δόμηση και την ιδιοκτησία, με σκοπό τη δημιουργία υπηρεσίας μιας στάσης.

Αναφορικά με το έργο της γεωγραφικής τεκμηρίωσης όλων των κτιρίων σε 32 δήμους περιλαμβάνονται δήμοι της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, η Λάρισα, η Κόρινθος, η Μύκονος, η Σκιάθος και η Ερμούπολη. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να γίνει συνδυασμός της τρισδιάστατης απεικόνισης των κτιρίων με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ (δηλαδή τα δηλωμένα τετραγωνικά ανά δημοτική ενότητα και ανά χρήση), προκειμένου να ελέγξει αν τα δηλωθέντα στα δημοτικά τέλη τετραγωνικά αντιστοιχούν στα πραγματικά.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας