Connect with us

SPECIAL EDITIONS

Ψηφιακές στρατηγικές για «έξυπνες» πόλεις με τη συμμετοχή των πολιτών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Σχέδιο έξυπνης πόλης

Ψηφιακές εφαρμογές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και δημιουργούν προστιθέμενη αξία στις πόλεις παρουσιάστηκαν στην συνεδρία με θέμα «Η Περιφερειακή Πόλη του 2030» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019, στο πλαίσιο στου 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργάνωσε η Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss, στην Πάτρα.

Την ψηφιακή στρατηγική του Δήμου Αγρινίου που συμβάλει στην ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών και υπηρεσιών, στην εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και ενδυναμώνει την συμμετοχή των πολιτών στη δημόσια ζωής και την πολιτική διαδικασία περιέγραψε ο Γεώργιος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος (ΠΕΔΔΕ).

«Διαμορφώνουμε την νέα, ιδιαίτερη ταυτότητα του Δήμου Αγρινίου. Μια πόλη ελκυστική για τους πολίτες και τους επισκέπτες» είπε και προσδιόρισε: «Παράγοντες εξέλιξης των πόλεων είναι η δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος και η καλλιέργεια καινοτόμου πνεύματος. Έξυπνη είναι η πόλη που χρησιμοποιεί με καινοτόμο και αποδοτικό τρόπο όλες τις ευκαιρίες».

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Αγρινίου, πρόσθεσε ότι από 2014 γίνονται στοχευμένα βήματα. «Υλοποιούμε ένα φιλόδοξο σχέδιο που αναδεικνύει την πόλη μας ως πράσινη, βιώσιμη και έξυπνη» ανέφερε και μίλησε για την αξιοποίηση της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στην οποία έχει ενταχθεί το Αγρίνιο και προβλέπει έργα που βελτιώνουν το αστικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, την λειτουργική αναβάθμιση του επιχειρηματικού κέντρου στη νοτιοανατολική είσοδο της πόλης, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Περιέγραψε ακόμη, παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού, έξυπνους υπόγειους κάδους απορριμμάτων, προσπάθειες για αύξηση της ανακύκλωσης, αλλά και τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου, το οποίο προβλέπει τη λειτουργία πλατφόρμας παροχής ανοικτών δεδομένων που αφορούν την ποιότητα του αέρα με τη χρήση συγχρόνων αισθητήρων, σύστημα παρακολούθησης περιβάλλοντος με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων και σύστημα παρακολούθησης υδάτινων πόρων με τη λειτουργία τηλεμετρικού συστήματος ποιοτικού και ποσοτικού ελέγχου.

Επεσήμανε ότι μεταξύ άλλων σχεδιάστηκε η ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων και σχολικών μονάδων, προωθείτε η ψηφιακή διακυβέρνηση, όπως και η αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων στις δημοτικές υπηρεσίες, ενώ 150 κοινότητες του Αγρινίου καλύφθηκαν με ασύρματο δωρεάν ίντερνετ.

Αναφέρθηκε και σε συστήματα που αφορούν την στάθμευσης και την πληροφόρηση των οδηγών για την κυκλοφορία και παράλληλα ανακοίνωσε σταθμούς ηλεκτρικών ποδηλάτων, με πρόβλεψη και για ποδήλατα ΑμεΑ.

«Είναι μια πορεία που χρειάζεται βοήθεια από το κεντρικό κράτος» ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου και παρέπεμψε σε προβλήματα υποδομών που εξακολουθούν να υπάρχουν ανακόπτοντας την εξέλιξη, για να καταλήξει: «Η πορεία προς το μέλλον απαιτεί αποκέντρωση, περιφερειακή – ενδοπεριφερειακή σύγκληση και γρήγορη ανάπτυξη».

Επανεκκίνηση των Δήμων και Πόλεων συνέστησε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

«Να περάσουμε από την εποχή του τσιμέντου και της πλακόστρωσης, στην εποχή των υπηρεσιών. Από την εποχή των αρμοδιοτήτων, στην εποχή των εξουσιών. Από την εποχή της καμένης λάμπας και της σακούλας των σκουπιδιών στην εποχή που οι Δήμοι που θα αποτελούν παράλληλα και μοχλό ανάπτυξης».

Εκπροσωπώντας την «έξυπνη πόλη» των Τρικάλων, ο κ Παπαστεργίου τόνισε την ανάγκη για έναν μετασχηματισμό που οδηγεί σε αναπτυξιακές προοπτικές. «Το μυστικό είναι να αλλάξουμε, πριν μας αλλάξουν και πολύ περισσότερο πριν αλλάξουν τόπο διαμονής και χώρα οι πολίτες.

Πρέπει να ξεφύγουμε από το τρίπτυχο λάμπα, λακκούβα και σκουπίδι. Αφενός γιατί είναι αυτονόητο ότι πρέπει να το κάνουμε, αφετέρου διότι θα πρέπει να δώσουν ευκαιρίες, να δημιουργήσουμε ανάπτυξη και να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών μας» είπε.

Μετέφερε επίσης την εμπειρία του για τον τρόπο που λειτουργούν οι τοπικές κοινωνίες και τόνισε: «Μετά από 13 χρόνια στην Αυτοδιοίκηση, μπορώ να πω ότι στις κοινωνίες ό,τι θα δώσεις, θα πάρεις. Αν δείξεις αδιαφορία, θα εισπράξεις αδιαφορία.

Αν δώσεις φρέσκιες ιδέες, θα κερδίσεις το ενδιαφέρον τους. Αν δώσεις πολιτική τοξικότητα, θα σου γυρίσουν την πλάτη. Αν δώσεις ειλικρίνεια και ενδιαφέρον, θα πάρεις πίσω πίστωση χρόνου, κατανόηση, ενδιαφέρον, μια κοινωνία στήριγμα σε κάθε σου προσπάθεια».

Παραδείγματα από καινοτόμες και οικολογικά βιώσιμες πόλεις της χώρας μετέφερε ο Νικόλαος Παπαθεοδώρου, Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Αναφέρθηκε στην Ανάβρα της Μαγνησίας που έχει εξελιχθεί σε αγροτικό οικισμό πρότυπο. «Έγινε ο πρώτος οικισμός της Ελλάδας που καλύπτει εντελώς τις ενεργειακές του ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παράλληλα το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ελλάδα και είναι ένα από τα λίγα ορεινά αγροτικά χωριά της Ελλάδας που ο πληθυσμός του παρουσιάζει αύξηση» περιέγραψε και πρόσθεσε ότι έχει 0% ανεργία, πολλά νέα νοικοκυριά, ενώ υπάρχουν 80 σύγχρονες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε 3 κτηνοτροφικά πάρκα κοντά στο χωριό.

Οι κάτοικοι ασχολούνται αποκλειστικά με την βιολογική κτηνοτροφία, με 12.000 γιδοπρόβατα, 6.000 αγελάδες κρεατοπαραγωγής και 5.000 χοίρους να βόσκουν ελεύθερα στα βουνά. Τα νόστιμα κρέατά της είναι ξακουστά σε όλη την Ελλάδα.

Υποψήφια για πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2016 –όπως είπε- ήταν η Λάρισα, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό, στον οποίο εν τέλει ξεχώρισε η Λιουμπλιάνα (Σλοβενία). Στα δυνατά σημεία της Λαρισαϊκής υποψηφιότητας ήταν τα 460.000 τμ πεζοδρόμων, 10 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων, 65.000 δέντρα και 40.000 θάμνοι, 8.5 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, ορθολογική διαχείριση του νερού, μέσος χρόνος μετακίνησης 17,1 λεπτά, το 42% των κατοίκων επιλέγει την πεζή μετακίνηση, δραστική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των δημόσιων κτιρίων, ποιότητα ακουστικού περιβάλλοντος (ημερήσια περίοδο 5,2 db), διαχείριση αποβλήτων – ανακύκλωση.

Ο Σπύρος Δενάζης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Πατρών, Συντονιστής του smart city Hub μίλησε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Πάτρας αναφέρθηκε στους άξονες που μπορούν να υιοθετήσουν ψηφιακές εφαρμογές που είναι διακυβέρνηση, υποδομές, ψηφιακή ικανότητα εταιρειών, χρηματοδότηση, κοινότητα, υπηρεσίες υποστήριξης, ψηφιακές δεξιότητες και ανοιχτά δεδομένα.

Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία πλατφόρμας καταγραφής Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες μέσα από συλλόγους ή κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και επικαιροποίηση των δεδομένων των ατόμων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στόχος είναι, σε περίπτωση συμβάντων οι Υπηρεσίες (Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία) ενημερώνονται αν υπάρχουν Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Η συλλογή των δεδομένων θα χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή χρήσιμων στοιχείων από το Δήμο για επιπλέον δράσεις ή παρεμβάσεις λαμβάνοντας υπόψιν την κατανομή στην περιοχή της Πάτρας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

«Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Πάτρας και της ευρύτερης περιφέρειας είναι προαπαιτούμενο για την πόλη του 2030+» ανέφερε ο κ. Δενάζης. Όπως είπε, οι προτεραιότητες πρέπει να τεθούν και κρίσιμη μάζα πόρων (οικονομικών και ανθρώπινων) να επικεντρωθούν σε αυτές.

Τόνισε την ανάγκη που συγκρότησης πολιτικών συνεργασίας & συνεργατικών σχημάτων Δήμος – Περιφέρειας – Πανεπιστήμιο – Ιδιωτικού τομέα, αλλά και την ανάγκη διαφύλαξης της ανοικτότητας όλων εκείνων των στοιχείων που μεγιστοποιούν την καινοτομία και την ανάπτυξη.

Επεσήμανε ότι η τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει, όπως και τα δομικά στοιχεία ενός μεσο-μακρο-πρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου. «Τελευταίο βήμα είναι η βούληση» κατέληξε.

Ο Γιάννης Σαριδάκης, Εκπρόσωπος ΕΛΟΤ αναφέρθηκε στα διεθνή πρότυπα για Βιώσιμη Ανάπτυξη και Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είναι:

– Οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και δημοσιονομική αυτάρκεια

– Περιβαλλοντικά, ενεργειακά θέματα και ποιότητα αέρα

– Σχεδιασμός δημόσιου χώρου, συγκοινωνίες και τηλεπικοινωνίες, που να διευκολύνουν τους πολίτες,

– Ασφάλεια (προστασία πολιτών και δημόσιου χώρου),

– Ποιότητα ζωής (στέγαση για όλους, ποιότητα νερού και εγκαταστάσεις υγιεινής, υπηρεσίες υγείας και υπηρεσιών (ανοικτή διακυβέρνηση, εκπροσώπηση και συμμετοχή πολιτών),

– Εθνικές προτεραιότητες και πολιτικές,

– Ανάδειξη ταυτότητας

– Αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων (όπως αξιοποίηση και ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς),

– Εκπαίδευση και καινοτομικότητα,

– Ψηφιακές υποδομές, εφαρμογές και υπηρεσίες,

Κυκλική Οικονομία και διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων,

– Ανοικτότητα δεδομένων, εφαρμογών, και υπηρεσιών κ.ά.

O Φάνης Δουγέκος, Διευθυντής Πωλήσεων Εταιρικών Πελατών, Vodafone, τόνισε ότι οι πόλεις της Ελλάδας αλλάζουν υιοθετούν λύσεις με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον, βελτιώσουν την εξυπηρέτηση των πολιτών, ενισχύοντας την συμμετοχή τους στα κοινά, γίνονται πιο έξυπνες και μαζί αλλάζει η ζωή των πολιτών.

«Σήμερα σε όλον τον κόσμο, σε επίπεδο VODAFONE έχουμε 83 εκατ. συνδέσεις όπου οι μηχανές μιλάνε μεταξύ τους και παράγουμε περίπου 84 εκατ. MB κάθε μήνα. Στα επόμενα πέντε χρόνια οι προβλέψεις λένε ότι στην Ελλάδα θα έχουμε 25 εκατ συνδέσεις σε ΙοΤ. Το νούμερο είναι διπλάσιο από τις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας που έχουν γίνει από την αρχή της κινητής τηλεφωνίας μέχρι σήμερα» τόνισε ο κ. Δουγέκος.

Έφερε ως παράδειγμα το Όσλο της Νορβηγίας που για να επιτύχουν τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 50% ως το 2020, επανασχεδίασαν το σύνολο του δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς, ενσωματώνοντας ένα καινοτόμο σύστημα ΙοΤ αυτοματισμών που φροντίζει ώστε τα μέσα να επικοινωνούν τόσο μεταξύ τους όσο και με κεντρικά σημεία διαχείρισης.

Επίσης, η Αθήνα, υιοθετώντας σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις που βασίζονται στην τεχνολογία του ΙοΤ, συγκαταλέγεται πλέον και αυτή στις «έξυπνες» ελληνικές πόλεις. Το εμπορικό τρίγωνο της πόλης διαθέτει ένα νέο «έξυπνο» σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων το οποίο στηρίζεται στο Internet of Things.

H Vodafone επενδύει στρατηγικά στο Internet of Things και μέσω της θυγατρικής Vodafone Innovus, καινοτομεί και φέρνει ψηφιακές λύσεις νέας γενιάς, που μπορούν να ενδυναμώσουν τους δήμους, να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πολίτες, αλλά και να συμβάλουν στο κοινό καλό.

Στο έλλειμμα υποδομών που εμποδίζουν την ανάπτυξη αναφέρθηκαν ο Γιάννης Πετράτος πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων, Β’ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας και ο Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας.

Οι Δρ. Δημήτρης Κατσαρός, Διευθυντής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Δρ. Στέφανος Μίχος, Διευθυντής Πληροφορικής & Επικοινωνιών, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, στην παρέμβασή τους, παρουσίασαν καινοτόμες εφαρμογές στην πολιτική προστασία. Αναφέρθηκαν στην συμμετοχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα έργα με αντικείμενο σε θέματα πολιτικής προστασίας.

image_pdfimage_print

Αφιερώματα

Αυτές είναι οι πέντε υποψηφιότητες για το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ρέμα, αντιπλημμυρικά έργα

Ολοκληρώθηκε εχθές η δημοσιογραφική ψηφοφορία για την ανάδειξη και φέτος του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ. Στη διάθεση τους τέθηκαν 20 υπό κατασκευή έργα και έπρεπε να ψηφίσουν μέχρι και τρία έργα.

Από τη συγκεκριμένη διαδικασία τα πέντε έργα που προέκυψε να τεθούν στη διάθεση των αναγνωστών του ypodomes.com από την 1η μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου σε online ψηφοφορία είναι τα ακόλουθα (χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι ψηφίστηκαν με αυτή τη σειρά):

1.ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΦΑΛΗΡΙΚΟΥ ΟΡΜΟΥ

2.ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΚΡΗΤΗΣ

3.ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ Ν.Δ.Σ.Γ.Υ.Τ. ΑΘΗΝΑΣ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΤΙΘΟΡΕΑ-ΔΟΜΟΚΟΣ

4.ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΙΙΙ, ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

5.ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Από τη διαδικασία της ψηφοφορίας που θα ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου στις 08:00, και θα λήξει στις 23:59 της 31ης Δεκεμβρίου 2019, θα προκύψει το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019. Η ανακοίνωση του νικητήριου έργου θα γίνει στις 2 Ιανουαρίου 2020.

Ακολούθως θα ενημερώσουμε την Αναθέτουσα Αρχή, την ανάδοχο εταιρεία, το μελετητικό γραφείο και το αρμόδιο Υπουργείο (εάν εμπλέκεται).

Η βράβευση του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019 θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου 2020, στα πλαίσια του ITC 2020-4o Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών, που θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Αναφορικά με τα έργα έχει ενδιαφέρον πως φέτος έχουμε ένα μεγαλο εύρος στα αντικείμενα των υποψήφιων έργων. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε ένα έργο συνδυασμένου αντικειμένου, που είναι η Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου, ένα ενεργειακό με την ηλεκτρική διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης, ένα σιδηροδρομικό με την εργολαβία-σκούπα στο Τιθορέα-Δομοκός, ένα λιμενικό με την ολοκλήρωση του Προβλήτα ΙΙΙ στο Λιμάνι του Πειραιά και ένα έργο σε αεροδρόμιο με την αναβάθμιση και τον νέο αεροσταθμό στο Αεροδρόμιο Μακεδονία.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΑΔΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΕΣ ΑΡΧΕΣ

1.Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου:
Ανάδοχος: ΑΚΤΩΡ, Αναθέτουσα Αρχή: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

2.Ηλεκτρική Διασύνδεση Πελοποννήσου-Αττικής:
Ανάδοχος: FULGOR, PRYSMIAN, Αναθέτουσα Αρχή: ΑΔΜΗΕ

3.Εργολαβία-σκούπα σιδηροδρομικού τμήματος Τιθορέα-Δομοκός
Ανάδοχη Κοινοπραξία: ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ-ΑΒΑΞ, Αναθέτουσα Αρχή: ΕΡΓΟΣΕ

4.Ολοκλήρωση Προβλήτα ΙΙΙ Λιμάνι Πειραιά
Ανάδοχος: ΤΕΚΑΛ, Αναθέτουσα Αρχή: COSCO

5.Αναβάθμιση – νέος αεροσταθμός Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης Μακεδονία:
Ανάδοχος: ΙΝΤΡΑΚΑΤ, Αναθέτουσα Αρχή: FRAPORT GREECE

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το ypodomes.com θέλοντας να αναδείξει τον κατασκευαστικό κλάδο, αποφάσισε να διεξάγει σε ετήσια βάση την διαδικασία ανάδειξης του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ. Βασικά κριτήρια είναι το κατά πόσο μέσα στη χρονιά αναφοράς, το έργο προόδευσε ή ολοκληρώθηκε, η τοπική ή υπερτοπική του σημασία, η περιβαλλοντική του ευαισθησία αλλά και η διαχείριση της κατασκευής του εν γένει.

Έργα για το ypodomes.com νοούνται αυτά που κατασκευάζονται και δεν αφορούν μόνο αυστηρά μεγάλα έργα υποδομής, αλλά επεκτείνονται σε όλο το φάσμα της κατασκευής. Άρα μιλάμε για έργα που μπορεί να αφορούν μία γραμμή Μετρό, ένα ξενοδοχείο, μία μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, ένα αιολικό πάρκο, ένα σχολείο, ένα λιμάνι κ.ο.κ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Editorial

Μπορεί μία Γραμμή Μετρό να τερματίζει στο κέντρο μίας πόλης;

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Είναι αλήθεια πως ο σχεδιασμός ενός έργου Μετρό είναι μία περίπλοκη υπόθεση. Η δε υλοποίηση του και λειτουργία του μακροχρόνια και με πολλές ανατροπές. Το έχουμε δει άλλωστε στο παρελθόν. Στην υπό κατασκευή επέκταση της Γραμμής 3  στον Πειραιά, όταν σχεδιάστηκε, αλλά και όταν δημοπρατήθηκε για πρώτη φορά, περίπου το 2007, είχε 7 σταθμούς και δεν τερμάτιζε στο Δημοτικό Θέατρο αλλά στην Ευαγγελίστρια, επί της Γρ.Λαμπράκη, καλύπτοντας ακόμα μεγαλύτερο τμήμα του κέντρου της πόλης.

Ο σταθμός Ευαγγελίστρια, αποτέλεσε σημείο τριβής με την Μητρόπολη Πειραιά καθώς είχε χωροθετηθεί ανάμεσα στο Γηροκομείο και την εκκλησία και από τις αντιδράσεις τότε, αποφασίστηκε τελικά να αφαιρεθεί ο σταθμός, στερώντας από τον Πειραιά ένα μεγάλο συγκοινωνιακό κόμβο. Ο διαγωνισμός διεκόπη και επαναπροκηρύχθηκε στα τέλη του 2008 με τη σημερινή του μορφή. Ερώτημα αποτελεί γιατί δεν επελέγη κάποιο άλλο σημείο για να μην χαθεί ο σταθμός.

Η αλήθεια είναι πως συνήθως σε αυτή τη χώρα ακούμε συνεχώς για αιτήματα που πολλές φορές αγγίζουν και το υπερβολικό. Εδώ, όμως στην περίπτωση του Μετρό έχουμε ένα παράδοξο. Με την έναρξη λειτουργίας της επέκτασης η Γραμμή 3 θα τερματίζει (ή θα έχει αφετηρία αν θέλετε) το Δημοτικό Θέατρο, στο κέντρο της πόλης. Αυτό, με γυρίζει 19 χρόνια πριν, πίσω στο 2000 όταν ξεκίνησαν να λειτουργούν οι Γραμμές 2 και 3 του Μετρό.

Για όσους θυμούνται και οι δύο γραμμές είχαν ως αφετηρία/τέρμα το Σύνταγμα. Είχαμε τις γραμμές Σύνταγμα-Εθνική Άμυνα και Σύνταγμα-Σεπόλια. Λίγους μήνες μετά η γραμμή 2 επεκτάθηκε μέχρι τη Δάφνη και 3 χρόνια μετά η γραμμή 3 επεκτάθηκε στο Μοναστηράκι. Θέλω να πω, πως το Σύνταγμα λειτούργησε ως τερματικός σταθμός αλλά προσωρινά  μέχρι να επεκταθούν  οι Γραμμές 2 και 3. Δεν ήταν μόνιμο.

Ένα ερώτημα που υπάρχει σήμερα, είναι αν είναι ορθό να έχουμε το κέντρο μίας πόλης ως τερματικό/αφετηρία μίας γραμμής Μετρό. Συνήθως τα κέντρα μιας πόλης και σε αυτή την περίπτωση και ο Πειραιάς έχει το Δημοτικό Θέατρο ως το νευραλγικό του κέντρο. Εκεί θα κατέβει κόσμος για ψώνια, για δουλειά, για βόλτα. Το Δημοτικό Θέατρο είναι για τον Πειραιά ότι είναι και το Σύνταγμα για την Αθήνα.

Είναι λοιπόν κάπως παράδοξο το γεγονός, πως εκεί θα ξεκινά/καταλήγει η Γραμμή 3 και από όσο γνωρίζουμε δεν υφίστανται σχέδια περαιτέρω επέκτασης της Γραμμής είτε προς Γρ.Λαμπράκη, είτε προς Καλλίπολη, είτε προς Χατζηκυριάκειο. Σκόρπιες αναφορές για αιτήματα επέκτασης έχουμε δει αλλά τίποτα συγκεκριμένο, τίποτα που να οδηγεί σε κάποιο επίσημο αίτημα.

Η νέα ΜΑΜ που σχεδιάζεται από την Αττικό Μετρό θα ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία να εξεταστεί κάτι τέτοιο καθώς όποια πλευρά και αν διαλέξει να επεκταθεί θα βρει πυκνοκατοικημένες περιοχές που εμπορικά θα μπορούσε να σταθεί σταθμός Μετρό. Αν θα μπορούσαμε να βρούμε ένα αρνητικό παράγοντα, ίσως να ήταν το γεγονός ότι η Γραμμή 3, γίνεται και με την επέκταση μέχρι το κέντρο του Πειραιά θηριώδης με μήκος που θα φτάνει τα 50χλμ (μαζί με το κοινό τμήμα με τον Προαστιακό από τη Δ.Πλακεντίας μέχρι το Αεροδρόμιο).

Θα είχε πάντως εξαιρετικό ενδιαφέρον να ακούγαμε τόσο την άποψη της νέο-εκλεγμένης Περιφέρειας όσο και του Δήμου Πειραιά που συνεχίζει το έργο της, αλλά και φορέων της περιοχής. Είναι γνωστό πως αυτή τη στιγμή πρώτη προτεραιότητα είναι η Γραμμή 4 και η επέκταση της Γραμμής 2 προς Ίλιον αλλά μία μελλοντική στρατηγική θα μας έδινε κάποιο στοιχεία για την μελλοντική επέκταση της Γραμμής πέρα από το Δημοτικό Θεατρο.

Καλή Εβδομάδα σε όλους
18.11.2019

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

SPECIAL EDITIONS

Φόβο νιώθουν 6 στους 10 Έλληνες για την επίδραση της τεχνολογίας στην εργασία τους

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων

Φόβους ότι η τεχνολογία μπορεί να απειλήσει την εργασία τους, εκφράζει ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων, το οποίο, μάλιστα, βρίσκεται πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Ειδικότερα, σχεδόν έξι στους δέκα Έλληνες (57%) αναμένουν ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες, όπως ο αυτοματισμός, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Ρομποτική, θα επηρεάσουν τις θέσεις εργασίας, όταν ο αντίστοιχος παγκόσμιος μέσος όρος κινείται στο 50%.

Την πιο έντονη ανησυχία για την επίδραση, που θα έχουν οι τεχνολογικές αλλαγές στις θέσεις εργασίας, εκφράζουν οι πολίτες της Βραζιλίας, με το 65% να θεωρεί βέβαιο ότι η τεχνολογία θα επηρεάσει άμεσα την εργασία του. Στην ίδια λίστα ακολουθεί η Κένυα (62%), η Νιγηρία (62%) και οι Φιλιππίνες (60%), ενώ η Ελλάδα έπεται, έχοντας το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως ανάμεσα σε 197 χώρες.

Οι αντιλήψεις για τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στις θέσεις εργασίας τους, οδηγούν το 65% των πολιτών, παγκοσμίως, να καταβάλει σημαντική προσπάθεια, ώστε να αναβαθμίσει το επίπεδο των δεξιοτήτων του.

Την παραπάνω εικόνα περιγράφει νέα μελέτη της Boston Consulting Group (BCG). Η μελέτη εξέτασε 366.000 άτομα σε 197 χώρες, προκειμένου να αξιολογήσει την επίδραση της τεχνολογίας και της παγκοσμιοποίησης στις θέσεις εργασίας.

Επίσης, η μελέτη διερευνά το κατά πόσο οι ίδιοι οι πολίτες είναι έτοιμοι να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους ή ακόμη και πρόθυμοι να αναζητήσουν μια τελείως διαφορετική δουλειά.

Παγκοσμιοποίηση

Παρά το γεγονός ότι το 65% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο αφιερώνει ένα σημαντικό τμήμα του χρόνου του για την κατάρτιση σε νέες δεξιότητες, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει την υφιστάμενη θέση εργασίας του, υπάρχουν σημαντικές γεωγραφικές διαφορές στο χρονικό διάστημα που οι άνθρωποι δαπανούν για την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Οι ερωτηθέντες στην Κίνα, τη Νιγηρία, την Αίγυπτο και την Κένυα, είναι εκείνοι που, κατά κύριο λόγο, επενδύουν χρόνο στη μάθηση και την επανακατάρτιση, ώστε να διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους. Αντίθετα, οι ερωτηθέντες σε Δυτική Ευρώπη και Βόρεια Αμερική δεν επενδύουν πολύ χρόνο στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, είναι μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις χωρών, όπου οι κάτοικοι είναι λιγότερο πρόθυμοι να αφιερώσουν σημαντικό χρόνο στην επανακατάρτιση.

Στο μεταξύ, οι πολίτες στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως το Μεξικό, είναι από τους πιο πρόθυμους να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, προκειμένου να αλλάξουν θέση εργασίας, ενώ οι ερωτηθέντες σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπως η Πολωνία και η Ρωσία, είναι από τους λιγότερο πρόθυμους.

“Οι γεωγραφικές ανισότητες στον χρόνο που δαπανούν οι άνθρωποι στην εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, είναι εντυπωσιακές. Στη Γερμανία, μόνο το 38% των ερωτηθέντων αφιερώνει μερικές εβδομάδες ή περισσότερο ετησίως αναπτύσσοντας τις ικανότητές του, ενώ στην Κίνα το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 80%”, διαπιστώνει η μελέτη (Decoding Global Trends in Upskilling και Reskilling).

 

Πηγή: sepe.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα