Connect with us

SPECIAL EDITIONS

Ψηφιακές στρατηγικές για «έξυπνες» πόλεις με τη συμμετοχή των πολιτών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Σχέδιο έξυπνης πόλης

Ψηφιακές εφαρμογές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και δημιουργούν προστιθέμενη αξία στις πόλεις παρουσιάστηκαν στην συνεδρία με θέμα «Η Περιφερειακή Πόλη του 2030» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019, στο πλαίσιο στου 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργάνωσε η Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss, στην Πάτρα.

Την ψηφιακή στρατηγική του Δήμου Αγρινίου που συμβάλει στην ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών και υπηρεσιών, στην εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και ενδυναμώνει την συμμετοχή των πολιτών στη δημόσια ζωής και την πολιτική διαδικασία περιέγραψε ο Γεώργιος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος (ΠΕΔΔΕ).

«Διαμορφώνουμε την νέα, ιδιαίτερη ταυτότητα του Δήμου Αγρινίου. Μια πόλη ελκυστική για τους πολίτες και τους επισκέπτες» είπε και προσδιόρισε: «Παράγοντες εξέλιξης των πόλεων είναι η δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος και η καλλιέργεια καινοτόμου πνεύματος. Έξυπνη είναι η πόλη που χρησιμοποιεί με καινοτόμο και αποδοτικό τρόπο όλες τις ευκαιρίες».

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Αγρινίου, πρόσθεσε ότι από 2014 γίνονται στοχευμένα βήματα. «Υλοποιούμε ένα φιλόδοξο σχέδιο που αναδεικνύει την πόλη μας ως πράσινη, βιώσιμη και έξυπνη» ανέφερε και μίλησε για την αξιοποίηση της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στην οποία έχει ενταχθεί το Αγρίνιο και προβλέπει έργα που βελτιώνουν το αστικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, την λειτουργική αναβάθμιση του επιχειρηματικού κέντρου στη νοτιοανατολική είσοδο της πόλης, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Περιέγραψε ακόμη, παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού, έξυπνους υπόγειους κάδους απορριμμάτων, προσπάθειες για αύξηση της ανακύκλωσης, αλλά και τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου, το οποίο προβλέπει τη λειτουργία πλατφόρμας παροχής ανοικτών δεδομένων που αφορούν την ποιότητα του αέρα με τη χρήση συγχρόνων αισθητήρων, σύστημα παρακολούθησης περιβάλλοντος με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων και σύστημα παρακολούθησης υδάτινων πόρων με τη λειτουργία τηλεμετρικού συστήματος ποιοτικού και ποσοτικού ελέγχου.

Επεσήμανε ότι μεταξύ άλλων σχεδιάστηκε η ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων και σχολικών μονάδων, προωθείτε η ψηφιακή διακυβέρνηση, όπως και η αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων στις δημοτικές υπηρεσίες, ενώ 150 κοινότητες του Αγρινίου καλύφθηκαν με ασύρματο δωρεάν ίντερνετ.

Αναφέρθηκε και σε συστήματα που αφορούν την στάθμευσης και την πληροφόρηση των οδηγών για την κυκλοφορία και παράλληλα ανακοίνωσε σταθμούς ηλεκτρικών ποδηλάτων, με πρόβλεψη και για ποδήλατα ΑμεΑ.

«Είναι μια πορεία που χρειάζεται βοήθεια από το κεντρικό κράτος» ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου και παρέπεμψε σε προβλήματα υποδομών που εξακολουθούν να υπάρχουν ανακόπτοντας την εξέλιξη, για να καταλήξει: «Η πορεία προς το μέλλον απαιτεί αποκέντρωση, περιφερειακή – ενδοπεριφερειακή σύγκληση και γρήγορη ανάπτυξη».

Επανεκκίνηση των Δήμων και Πόλεων συνέστησε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

«Να περάσουμε από την εποχή του τσιμέντου και της πλακόστρωσης, στην εποχή των υπηρεσιών. Από την εποχή των αρμοδιοτήτων, στην εποχή των εξουσιών. Από την εποχή της καμένης λάμπας και της σακούλας των σκουπιδιών στην εποχή που οι Δήμοι που θα αποτελούν παράλληλα και μοχλό ανάπτυξης».

Εκπροσωπώντας την «έξυπνη πόλη» των Τρικάλων, ο κ Παπαστεργίου τόνισε την ανάγκη για έναν μετασχηματισμό που οδηγεί σε αναπτυξιακές προοπτικές. «Το μυστικό είναι να αλλάξουμε, πριν μας αλλάξουν και πολύ περισσότερο πριν αλλάξουν τόπο διαμονής και χώρα οι πολίτες.

Πρέπει να ξεφύγουμε από το τρίπτυχο λάμπα, λακκούβα και σκουπίδι. Αφενός γιατί είναι αυτονόητο ότι πρέπει να το κάνουμε, αφετέρου διότι θα πρέπει να δώσουν ευκαιρίες, να δημιουργήσουμε ανάπτυξη και να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών μας» είπε.

Μετέφερε επίσης την εμπειρία του για τον τρόπο που λειτουργούν οι τοπικές κοινωνίες και τόνισε: «Μετά από 13 χρόνια στην Αυτοδιοίκηση, μπορώ να πω ότι στις κοινωνίες ό,τι θα δώσεις, θα πάρεις. Αν δείξεις αδιαφορία, θα εισπράξεις αδιαφορία.

Αν δώσεις φρέσκιες ιδέες, θα κερδίσεις το ενδιαφέρον τους. Αν δώσεις πολιτική τοξικότητα, θα σου γυρίσουν την πλάτη. Αν δώσεις ειλικρίνεια και ενδιαφέρον, θα πάρεις πίσω πίστωση χρόνου, κατανόηση, ενδιαφέρον, μια κοινωνία στήριγμα σε κάθε σου προσπάθεια».

Παραδείγματα από καινοτόμες και οικολογικά βιώσιμες πόλεις της χώρας μετέφερε ο Νικόλαος Παπαθεοδώρου, Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Αναφέρθηκε στην Ανάβρα της Μαγνησίας που έχει εξελιχθεί σε αγροτικό οικισμό πρότυπο. «Έγινε ο πρώτος οικισμός της Ελλάδας που καλύπτει εντελώς τις ενεργειακές του ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παράλληλα το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ελλάδα και είναι ένα από τα λίγα ορεινά αγροτικά χωριά της Ελλάδας που ο πληθυσμός του παρουσιάζει αύξηση» περιέγραψε και πρόσθεσε ότι έχει 0% ανεργία, πολλά νέα νοικοκυριά, ενώ υπάρχουν 80 σύγχρονες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε 3 κτηνοτροφικά πάρκα κοντά στο χωριό.

Οι κάτοικοι ασχολούνται αποκλειστικά με την βιολογική κτηνοτροφία, με 12.000 γιδοπρόβατα, 6.000 αγελάδες κρεατοπαραγωγής και 5.000 χοίρους να βόσκουν ελεύθερα στα βουνά. Τα νόστιμα κρέατά της είναι ξακουστά σε όλη την Ελλάδα.

Υποψήφια για πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2016 –όπως είπε- ήταν η Λάρισα, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό, στον οποίο εν τέλει ξεχώρισε η Λιουμπλιάνα (Σλοβενία). Στα δυνατά σημεία της Λαρισαϊκής υποψηφιότητας ήταν τα 460.000 τμ πεζοδρόμων, 10 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων, 65.000 δέντρα και 40.000 θάμνοι, 8.5 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, ορθολογική διαχείριση του νερού, μέσος χρόνος μετακίνησης 17,1 λεπτά, το 42% των κατοίκων επιλέγει την πεζή μετακίνηση, δραστική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των δημόσιων κτιρίων, ποιότητα ακουστικού περιβάλλοντος (ημερήσια περίοδο 5,2 db), διαχείριση αποβλήτων – ανακύκλωση.

Ο Σπύρος Δενάζης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Πατρών, Συντονιστής του smart city Hub μίλησε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Πάτρας αναφέρθηκε στους άξονες που μπορούν να υιοθετήσουν ψηφιακές εφαρμογές που είναι διακυβέρνηση, υποδομές, ψηφιακή ικανότητα εταιρειών, χρηματοδότηση, κοινότητα, υπηρεσίες υποστήριξης, ψηφιακές δεξιότητες και ανοιχτά δεδομένα.

Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία πλατφόρμας καταγραφής Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες μέσα από συλλόγους ή κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και επικαιροποίηση των δεδομένων των ατόμων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στόχος είναι, σε περίπτωση συμβάντων οι Υπηρεσίες (Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία) ενημερώνονται αν υπάρχουν Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Η συλλογή των δεδομένων θα χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή χρήσιμων στοιχείων από το Δήμο για επιπλέον δράσεις ή παρεμβάσεις λαμβάνοντας υπόψιν την κατανομή στην περιοχή της Πάτρας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

«Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Πάτρας και της ευρύτερης περιφέρειας είναι προαπαιτούμενο για την πόλη του 2030+» ανέφερε ο κ. Δενάζης. Όπως είπε, οι προτεραιότητες πρέπει να τεθούν και κρίσιμη μάζα πόρων (οικονομικών και ανθρώπινων) να επικεντρωθούν σε αυτές.

Τόνισε την ανάγκη που συγκρότησης πολιτικών συνεργασίας & συνεργατικών σχημάτων Δήμος – Περιφέρειας – Πανεπιστήμιο – Ιδιωτικού τομέα, αλλά και την ανάγκη διαφύλαξης της ανοικτότητας όλων εκείνων των στοιχείων που μεγιστοποιούν την καινοτομία και την ανάπτυξη.

Επεσήμανε ότι η τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει, όπως και τα δομικά στοιχεία ενός μεσο-μακρο-πρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου. «Τελευταίο βήμα είναι η βούληση» κατέληξε.

Ο Γιάννης Σαριδάκης, Εκπρόσωπος ΕΛΟΤ αναφέρθηκε στα διεθνή πρότυπα για Βιώσιμη Ανάπτυξη και Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είναι:

– Οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και δημοσιονομική αυτάρκεια

– Περιβαλλοντικά, ενεργειακά θέματα και ποιότητα αέρα

– Σχεδιασμός δημόσιου χώρου, συγκοινωνίες και τηλεπικοινωνίες, που να διευκολύνουν τους πολίτες,

– Ασφάλεια (προστασία πολιτών και δημόσιου χώρου),

– Ποιότητα ζωής (στέγαση για όλους, ποιότητα νερού και εγκαταστάσεις υγιεινής, υπηρεσίες υγείας και υπηρεσιών (ανοικτή διακυβέρνηση, εκπροσώπηση και συμμετοχή πολιτών),

– Εθνικές προτεραιότητες και πολιτικές,

– Ανάδειξη ταυτότητας

– Αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων (όπως αξιοποίηση και ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς),

– Εκπαίδευση και καινοτομικότητα,

– Ψηφιακές υποδομές, εφαρμογές και υπηρεσίες,

Κυκλική Οικονομία και διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων,

– Ανοικτότητα δεδομένων, εφαρμογών, και υπηρεσιών κ.ά.

O Φάνης Δουγέκος, Διευθυντής Πωλήσεων Εταιρικών Πελατών, Vodafone, τόνισε ότι οι πόλεις της Ελλάδας αλλάζουν υιοθετούν λύσεις με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον, βελτιώσουν την εξυπηρέτηση των πολιτών, ενισχύοντας την συμμετοχή τους στα κοινά, γίνονται πιο έξυπνες και μαζί αλλάζει η ζωή των πολιτών.

«Σήμερα σε όλον τον κόσμο, σε επίπεδο VODAFONE έχουμε 83 εκατ. συνδέσεις όπου οι μηχανές μιλάνε μεταξύ τους και παράγουμε περίπου 84 εκατ. MB κάθε μήνα. Στα επόμενα πέντε χρόνια οι προβλέψεις λένε ότι στην Ελλάδα θα έχουμε 25 εκατ συνδέσεις σε ΙοΤ. Το νούμερο είναι διπλάσιο από τις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας που έχουν γίνει από την αρχή της κινητής τηλεφωνίας μέχρι σήμερα» τόνισε ο κ. Δουγέκος.

Έφερε ως παράδειγμα το Όσλο της Νορβηγίας που για να επιτύχουν τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 50% ως το 2020, επανασχεδίασαν το σύνολο του δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς, ενσωματώνοντας ένα καινοτόμο σύστημα ΙοΤ αυτοματισμών που φροντίζει ώστε τα μέσα να επικοινωνούν τόσο μεταξύ τους όσο και με κεντρικά σημεία διαχείρισης.

Επίσης, η Αθήνα, υιοθετώντας σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις που βασίζονται στην τεχνολογία του ΙοΤ, συγκαταλέγεται πλέον και αυτή στις «έξυπνες» ελληνικές πόλεις. Το εμπορικό τρίγωνο της πόλης διαθέτει ένα νέο «έξυπνο» σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων το οποίο στηρίζεται στο Internet of Things.

H Vodafone επενδύει στρατηγικά στο Internet of Things και μέσω της θυγατρικής Vodafone Innovus, καινοτομεί και φέρνει ψηφιακές λύσεις νέας γενιάς, που μπορούν να ενδυναμώσουν τους δήμους, να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πολίτες, αλλά και να συμβάλουν στο κοινό καλό.

Στο έλλειμμα υποδομών που εμποδίζουν την ανάπτυξη αναφέρθηκαν ο Γιάννης Πετράτος πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων, Β’ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας και ο Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας.

Οι Δρ. Δημήτρης Κατσαρός, Διευθυντής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Δρ. Στέφανος Μίχος, Διευθυντής Πληροφορικής & Επικοινωνιών, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, στην παρέμβασή τους, παρουσίασαν καινοτόμες εφαρμογές στην πολιτική προστασία. Αναφέρθηκαν στην συμμετοχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα έργα με αντικείμενο σε θέματα πολιτικής προστασίας.

image_pdfimage_print

SPECIAL EDITIONS

EUSEW2020: Πρωτοπόροι από την Ελλάδα επιφέρουν «πράσινες» βελτιώσεις σε κατοικίες

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

#Green

Με ορίζοντα το 2050, η  Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στον δραστικό περιορισμό των εκπομπών του άνθρακα στον κτιριακό τομέα.  Το έργο Οδικοί Χάρτες Ανακαίνισης Διακριτού Κτιρίου (Individual Building Renovation Roadmaps, iBRoad www.ibroad-project.eu) συνδράμει στην υλοποίηση αυτού του στόχου, παρέχοντας τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες κατοικιών να αναπτύξουν εξατομικευμένα και έξυπνα χρηματοοικονομικά και ενεργειακώς αποδοτικά σχέδια για την ανακαίνισή τους, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα (5-30 ετών).

Στο πλαίσιο του έργου αυτού έχουν αναπτυχθεί παραμετροποίησιμο λογισμικό και μεθοδολογίες για τη συγκέντρωση και αξιολόγηση πληροφοριών των κατοικιών (π.χ. σχέδια, παραγωγή και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας) και την κατάρτιση σχεδίων σταδιακής ανακαίνισης. Με τα εργαλεία που ανέπτυξε το έργο αυτό, μπορεί να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση των ανακαινισμένων κτιρίων, με γνώμονα την προσωπική και οικονομική κατάσταση των ενοίκων.

«Κάθε έργο ανακαίνισης εξετάζει συγκεκριμένα προβλήματα και απαιτεί κατάλληλα προσαρμοσμένες λύσεις. Με το iBRoad καθίσταται δυνατή η σταδιακή βελτίωση ενός κτιρίου. Με τα εργαλεία του iBRoad ο χρήστης  μπορεί να σχεδιάσει το τι θέλει να αλλάξει στο σπίτι του, πότε να το κάνει, αλλά και πώς μπορεί να χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση, με τρόπο φιλικό για το κλίμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Δεληγιάννης, συντονιστής του έργου iBRoad και συνιδρυτής της Ομάδας Σύμπραξις.

Τα εργαλεία που περιλαμβάνονται στον οδικό χάρτη και το εγχειρίδιο που ανέπτυξε το iBRoad έχουν ήδη βοηθήσει 10-15 ιδιοκτήτες κατοικιών σε καθεμία από 3 πιλοτικές χώρες, τη Βουλγαρία, την Πολωνία και την Πορτογαλία, να καταρτίσουν σχέδια ανακαίνισης με σημαντική ενεργειακή απόδοση. Η συμβουλευτική προσέγγιση και τα εργαλεία του έργου, όμως, εφαρμόζονται ήδη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το iBRoad είναι ένα από τα τρία καινοτόμα έργα που δραστηριοποιούνται σε θέματα ενέργειας και  διαγωνίζονται για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας! Στην κατηγορία της καινοτομίας, τα 3 αυτά προκρινόμενα έργα κάνουν πραγματικότητα τη μετάβαση προς τη βιώσιμη ενέργεια για τοπικές κοινότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ένα άλλο από τα προκρινόμενα έργα είναι ο «Ενεργειακός ανεφοδιασμός απομακρυσμένων περιοχών με πολλαπλές επιλογές για ολοκληρωμένες τεχνολογίες με βάση το υδρογόνο»  (Remote area Energy supply with Multiple Options for integrated hydrogen-based Technologies, REMOTE).

Το έργο REMOTE, πιστό στο όνομά του, ξεκίνησε σε ΙταλίαΕλλάδα και Νορβηγία, σε περιοχές που αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις όσον αφορά στην πρόσβαση σε ανανεώσιμη ενέργεια και την αποθήκευσή της. Το έργο αναπτύσσει δική του τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας με βάση το υδρογόνο και ειδικούς συσσωρευτές, σε πιλοτικές εγκαταστάσεις σε όλη την Ευρώπη.

Στην Ιρλανδίατο έργο Παλιρροϊκή Τουρμπίνα Direct Drive (Direct Drive Tidal Turbine, D2T2) πέτυχε σημαντική πρόοδο σε μία συγκεκριμένη τεχνολογία αιχμής: τις τουρμπίνες παλιρροϊκής ενέργειας. Στο πλαίσιο του έργου, το 2016 εγκαταστάθηκε η πρώτη υπεράκτια παλιρροϊκή διάταξη στη Σκωτία. Η τεχνολογία παλιρροϊκής ενέργειας του έργου είναι αποδοτικότερη, μειώνοντας το συνολικό κόστος παραγωγής της παλιρροϊκής ενέργειας κατά 30%. Επιπλέον, η τεχνολογία του D2T2 χαίρει της αποδοχής των τοπικών κοινοτήτων, καθώς δεν έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Αντίστροφη μέτρηση για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας

Κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεχωρίζει τα πρόσωπα και τα έργα με την καλύτερη καινοτόμο δράση στον τομέα της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών. Φέτος, οι 9 επικρατέστεροι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν σε 3 κατηγορίες βραβείων: την κατηγορία Δέσμευση, την κατηγορία Καινοτομία και την κατηγορία Νέοι. Θα υπάρξει όμως και μια επιπλέον κατηγορία, η οποία θα αναγνωρίζει τα επιτεύγματα που πέτυχαν οι Γυναίκες στην Ενέργεια.

Ένα ειδικό βραβείο, το Βραβείο Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, θα δοθεί σε μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία βιώσιμης ενέργειας που υλοποιείται στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας ή την Ουκρανία.

Από τις αρχές Ιουνίου, πολίτες από όλη την Ευρώπη θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για το Βραβείο Πολιτών 2020 επιλέγοντας το αγαπημένο τους από τα επικρατέστερα έργα.

Οι νικητές των Βραβείων θα ανακοινωθούν στις 23 Ιουνίου σε μια τελετή βράβευσης που θα διεξαχθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

News in English

Twelve major infrastructure projects promising to upgrade Thessaloniki

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γραμμη 4 Μετρο

The General Secretary of Infrastructure, Mr. George Karagiannis, spoke to Thessaloniki news website, voria.gr, about 12 major projects for the city and the wider region.

Most of them are known and the Ministry’s goal is to implement them, reversing the city’s negative past experiences concerning the projects. Some of them are already under construction, while others are in advanced preparation or planning, making their way to their tenders.

According to Mr. Karagiannis, the 12 major projects in the region are the following:

1. Thessaloniki Metro (Main line and the extension to Kalamaria), which is now at a very advanced stage.

2. Completion of Egnatia Motorway vertical axis Thessaloniki-N. Moudania-Potidea, with 14.5m euros

3. Completion of road safety upgrade works on Thessaloniki-Polygyros axis, in the section Thermi-Galatista, with 29m euros.

4. Completion of the road connection between the 6th pier of Thessaloniki Port and PATHe motorway axis, with 75m euros.

5. The proposed PPP project regarding the upgrade of the eastern internal ring road (aka flyover), with an indicative budget of 350m euros.

6. Rainwater drainage of Kalamaria Municipality southern section, with 12m euros.

7. Flood control works in the wider area of ​​”Lachanagora”, with 33m euros.

8. Construction of 17 new school units using the PPP method, with an estimated cost of 153m euros.

9. Installation of signaling systems and ETCS-LEVEL 1 on the single-track railway line Thessaloniki-Eidomeni, with 46m euros.

10. Thessaloniki-Mouries road project, with 65m euros

11. Upgrade-electrification of the railway line Thessaloniki-Promachonas, with 150m euros.

12. Connection of the Thessaloniki Port 6th Pier with the national railway network. This project proceeds with the method of the competitive dialogue.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

SPECIAL EDITIONS

Πανευρωπαϊκή πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην ανακύκλωση απόβλητων λιπαντικών ελαίων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Μονάδα συσκευασίας λιπαντικών CYCLON

Σε πρωταγωνιστή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναδεικνύεται η Εναλλακτική Διαχείριση  Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων ΜΟΝ. Α.Ε (ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε.), το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων (ΑΛΕ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2019 που ανακοινώθηκαν σήμερα, η ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. υπερκάλυψε για άλλη μία χρονιά τόσο τον στόχο Συλλογής (70% των παραγόμενων ΑΛΕ) σε ποσοστό 102% (25.100 τόνοι έναντι στόχου 24.600 τόνων), όσο και τον στόχο Αναγέννησης ΑΛΕ (80% του όγκου συλλογής) σε ποσοστό 127% (25.100 τόνοι έναντι στόχου 19.700 τόνων).

Η μεγάλη αυτή επιτυχία της ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. αναγνωρίστηκε μάλιστα προσφάτως από το European Environmental Bureau (EEB), το μεγαλύτερο δίκτυο οργανώσεων περιβάλλοντος στην Ευρώπη, με πάνω από 160 οργανώσεις-μέλη σε περισσότερες από 35 χώρες. Ειδικότερα, στην έκθεσή του με τίτλο “Europe’s New Laws for the Separate Collection of Waste”, που δημοσιεύτηκε στα τέλη Μάρτιου του 2020, αναδεικνύει την ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. ως βέλτιστη πρακτική στη Συλλογή και Αναγέννηση των ΑΛΕ, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα  επιτυγχάνει το υψηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης απόβλητων λιπαντικών ελαίων (Waste  Lubricant Oils Recycling rate) στην ΕΕ.

Μέσα από τη λειτουργία της ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. αναδεικνύονται σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης στον τομέα της ανακύκλωσης των απόβλητων λιπαντικών ελαιών, συμβάλλοντας με αυτόν  τον τρόπο στην εδραίωση του μοντέλου της Κυκλικής Οικονομίας. Μέσα από τις  δραστηριότητες της, η ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. έχει πετύχει τη βέλτιστη διαχείριση των φυσικών πόρων, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των λιπαντικών ελαίων και την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, τοποθετώντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση με  ποσοστό ανακύκλωσης 100%, γεγονός που αποτελεί –σε παγκόσμιο επίπεδο– μοναδικό  επίτευγμα Κυκλικής Οικονομίας.

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε., κ. Γιώργος Δεληγιώργης δήλωσε σχετικά:

«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που για άλλη μία χρονιά κατατασσόμαστε πρώτοι στην ΕΕ στη Συλλογή και Αναγέννηση των ΑΛΕ. Ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία, που η χώρα έχει ανάγκη την ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας, στην ΕΝΔΙΑΛΕ συμβάλλουμε έμπρακτα στο  να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα της μετάβασης στην Κυκλική Οικονομία, στο νέο αυτό  παραγωγικό μοντέλο, το οποίο συμβάλλει στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων και στην προστασία του περιβάλλοντος, προσελκύοντας ταυτόχρονα επενδύσεις και δημιουργώντας  θέσεις εργασίας. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συνεργάτες του ΣΕΔ της ΕΝΔΙΑΛΕ για αυτήν την επιτυχία.»

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα