Connect with us

Κτιριακά Έργα

ΠΣΕΜ: Τα θετικά και τα αρνητικά του Εξοικονομώ-Αυτονομώ

Δημοσιεύθηκε

στις

Διαβάστε παρακάτω τις θέσεις του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εταιρειών Μόνωσης (ΠΣΕΜ) στο κάλεσμα του B2Green για τοποθέτηση επί των ζητημάτων του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», με κύριους άξονες τα θετικά & τα αρνητικά του προγράμματος που ολοκληρώθηκε καθώς και την κατάθεση προτάσεων για το επερχόμενο πρόγραμμα:

“2010 – 2020, μια δεκαετία στην οποία μάθαμε να αγαπάμε αλλά ταυτόχρονα και να “μισούμε” τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης “Εξοικονομώ”.

Η αλήθεια είναι ότι τα προγράμματα έγιναν άμεσα αποδεκτά από τους ιδιώτες επωφελούμενους αλλά και από τον τεχνικό κόσμο αν και χρήζουν βελτιώσεων. Είναι επίσης αλήθεια ότι ο ΠΣΕΜ εξ αρχής εντόπισε προβληματικά σημεία για την βελτίωση των οποίων κατέθεσε προτάσεις στους αρμόδιους.

Advertisement

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή πριν την εξαγγελία του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ, ο Σύνδεσμος κλήθηκε και παραβρέθηκε σε συναντήσεις, συνεισφέροντας ως όφειλε πέραν από την εμπειρία του έχοντας μια 10ετια ενεργής και καθημερινής τριβής και με τα προγράμματα «Εξοικονομώ», προτάσεις για την βελτίωση του, προσδοκώντας ότι μετά την εξαγγελία θα μιλούσαμε για ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης σχεδιασμένο για όλους προς όλους.

Κάτι το οποίο δεν έγινε.

Υπήρξαν βελτιώσεις, έγιναν μικρά βήματα προόδου προς την σωστή κατεύθυνση, πρέπει ωστόσο οι αρμόδιοι να προχωρήσουν με γοργά βήματα στην επίλυση των προβλημάτων, πρέπει να ακούσουν την αγορά η οποία ουσιαστικά “τρέχει” το πρόγραμμα και στην οποία οφείλεται η επιτυχία ή η αποτυχία του προγράμματος και όχι να κωφεύουν σε δίκαια αιτήματα τα οποία θα βελτιώσουν την εφαρμογή του.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης επικεντρώνει τα βασικά αρνητικά στοιχεία του προγράμματος στα κάτωθι σημεία:

Το σημαντικότερο αρνητικό ΚΑΙ του συγκεκριμένου προγράμματος είναι ότι η μη ένταξη, ως βασική προϋπόθεση, η εφαρμογή των έργων να πραγματοποιείται από πιστοποιημένα συνεργεία. Δεν νοείται πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης στο οποίο ορθά προβλέπεται η πιστοποίηση των υλικών να μην προβλέπεται και η πιστοποίηση της εφαρμογής.

Advertisement

Έχουμε κατ´επανάληψη ως Σύνδεσμος καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στους αρμόδιους φορείς την οποία εξετάζουν αλλά αποφεύγουν να εφαρμόσουν.

Αρνητικό επίσης στοιχείο είναι η διατήρηση του ποσοστού προκαταβολής των έργων, η οποία με την αύξηση των ποσών αλλά και των επιδοτήσεων φαίνεται και είναι μηδαμινή.

Αναλογιζόμενοι επιπλέον την δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, θα έχουμε ως αποτέλεσμα τη δυσκολία των επαγγελματιών, είτε να συμμετέχουν, είτε να ζητούν προπληρωμή του συνολικού ποσού από τους επωφελούμενους.

Αρνητικά στοιχεία επίσης συνεχίζουν να είναι η γραφειοκρατία, αν και η δημιουργία της ηλεκτρονικής διεύθυνσης έχει μεν βελτιώσει αλλά δεν έχει επιλύσει το πρόβλημα

Advertisement

Κρίνοντας από την ζήτηση και το ενδιαφέρον του κόσμου κρίνεται ως αρνητικό και ανεπαρκές το συνολικό αναγγελλόμενο ποσό, ενώ θα μιλάμε για βελτίωση αν όντως την ερχόμενη 10ετια υπάρξει συνεχόμενη ροή, όπως άλλωστε έχει εξαγγείλει η πολιτεία για την δεκαετία 2020-2030.

Τέλος, θα πρέπει η κατασκευή, η ενεργειακή αναβάθμιση συνολικά να κατευθυνθεί σε στόχους κτιρίων Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας.

Ως κρατική ενίσχυση, είναι απαράδεκτο και αντίθετο με την Κοινοτική πρακτική, να δίνονται χρήματα, χωρίς να είναι προϋπόθεση η τήρηση των νόμων της χώρας.

Όσον αφορά τα θετικά στοιχεία του προγράμματος το σημαντικότερο θεωρούμε είναι ότι η έννοια “ενεργειακή αναβάθμιση” έχει πλέον εισέλθει στην καθημερινότητα μας. Ο ιδιώτης επωφελούμενος έχει κατανοήσει την σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα ενεργειακής αναβάθμισης της οικίας του, με την οποία μπορεί να επιτύχει μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων, να βελτιώσει την θερμική άνεση, να προστατεύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα την περιουσία του δίνοντας της παράλληλα υπεραξία.

Advertisement

Τα θετικά στοιχεία

Θετικά επίσης στοιχεία είναι η συμπερίληψη μεγαλύτερου εύρους εισοδημάτων στις κατηγορίες

Δόθηκε επίσης η δυνατότητα και η ευελιξία ένταξης των πολυκατοικιών, οι οποίες αποτελούν ανέκαθεν αγκάθι για τα ενεργειακά προγράμματα και με την ολοκλήρωση του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ θα έχουν ενδιαφέρον τα στατιστικά στοιχεία που θα αφορούν τις πολυκατοικίες, ώστε μελλοντικά να προσαρμόσουμε και να βελτιώσουμε τις οποίες ατέλειες εντοπιστούν.

Θετικό στοιχείο -και ίσως το σημαντικότερο- είναι η ιδία ύπαρξη των προγραμμάτων ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, που απαιτούνται να υπάρχουν, διότι δίνουν ανάσα στην αγορά, διότι μας βοηθούν να κατανοήσουμε την σπουδαιότητα της ενεργειακής αναβάθμισης, διότι πρακτικά συμβάλλουν έμπρακτα να συντηρήσουμε τα σπίτια μας μειώνοντας στο τέλος όλες τις ενεργειακές καταναλώσεις.

Κλείνοντας την παρέμβαση μας θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι ο ΠΣΕΜ είναι φορέας τεχνικών εφαρμογών, εφαρμογών ενεργειακών αναβαθμίσεων, είναι σε άμεση επαφή με τον τεχνικό μονώσεων, τον μηχανικό , τον αρχιτέκτονα, τον παραγωγό, τον έμπορο, είναι εν ολίγοις άρρηκτα συνδεδεμένος με την αγορά.

Advertisement

Εκπρόσωποι του Δ.Σ ήταν, είναι και θα είναι παρόντες σε όλες τις συναντήσεις που θα αφορούν τον κλάδο, θα καταθέτουμε αξιολογημένες προτάσεις -όπως άλλωστε πάντα πράττουμε- με στόχο τη βελτίωση!

Καλούμε την Πολιτεία στις επερχόμενες και επιβεβλημένες αλλαγές που ετοιμάζει για τον επόμενο κύκλο του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ να ανοίξει τον διάλογο προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να ακούσει τις προτάσεις μας, να ετοιμάσουμε όλοι μαζί ένα μοντέρνο, λειτουργικό και αποδοτικό προς όλους πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης.

Ο Π.Σ.Ε.Μ συνεχίζει να είναι παρών έχοντας πλέον ενεργό ρόλο στις εξελίξεις.
Υπόσχεσή μας η συνέχιση τέτοιων προσπαθειών”.

Advertisement
Advertisement
 SINTECNO
Advertisement

Facebook

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα