Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Προβληματισμός της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Σημαία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ μπροστά από Μονάδα της ΔΕΗ

Στον απόηχο της ομιλίας του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, στην οποία διετύπωσε το στόχο της κυβέρνησης να κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028 , πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Στη συζήτηση που έγινε κυριάρχησε ο έντονος προβληματισμός για τη δήλωση του πρωθυπουργού και βεβαίως για τις συνέπειες που αυτή θα έχει για τη λιγνιτική παραγωγή, την πορεία (ίσως και την ύπαρξη) της ίδιας της ΔΕΗ , την ασφάλεια και την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας καθώς και για το –μη δυνάμενο να εκτιμηθεί – οικονομικό και κοινωνικό κόστος για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας όπου υπάρχει λιγνιτική δραστηριότητα της ΔΕΗ.

Επιπλέον, συζητήθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα (Α΄Εξαμήνου 2019) της ΔΕΗ και η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή για την οικονομική κατάσταση της εταιρίας που επιβεβαιώνουν τη θέση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για την τεράστια επιβάρυνση και «πίεση» που άσκησαν , κυρίως, τα ΝΟΜΕ και η αγορά δικαιωμάτων CO2 στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, όπως ακριβώς και σε εκείνα του 2018. Και αυτό παρά την αύξηση των εσόδων κατά 4,3%.

Παράλληλα, από το διάλογο υπογραμμίστηκαν οι κίνδυνοι από τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή και την εγκατάλειψη του λιγνίτη προς όφελος του εισαγόμενου και ακριβότερου φυσικού αερίου, ενός αγαθού με έντονες διακυμάνσεις που προκαλεί «συναλλαγματική αφαίμαξη».

Το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ενημερώθηκε επίσης για τις συναντήσεις που πραγματοποιηθήκαν το προηγούμενο διάστημα ανάμεσα στο προεδρείο της Ομοσπονδίας και την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Ενέργειας κ.κ. Κ.Χατζηδάκη και Γερ. Θωμά καθώς και τον νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου ΔΕΗ Γ. Στάσση.

Ειδικότερα, συζητήθηκε η εκπεφρασμένη θέση της κυβέρνησης για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, εξέλιξη που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της χώρας μας και την ακύρωση του ρόλου της ΔΕΗ στην οικονομική ανάπτυξη και μεγέθυνση της πατρίδας μας και πάντως βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με την , εγκεκριμένη από διαδοχικά συνέδρια, θέση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ενάντια στην εκποίηση και διάλυση της ΔΕΗ.

Αναφορικά με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί εθελουσίας εξόδου εργαζομένων, επισημάνθηκε πως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο και πως σε κάθε περίπτωση μια συζήτηση για αυτό το ζήτημα με τη διοίκηση της εταιρίας προϋποθέτει την άμεση και ενεργό εμπλοκή της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Σε ότι αφορά στην πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει την κατάργηση της έκπτωσης που δικαιούνται (μέσω ΕΣΣΕ) εργαζόμενοι και συνταξιούχοι , το θέμα είναι ανοιχτό και η Ομοσπονδία θα το θέσει και πάλι τόσο στο αρμόδιο υπουργείο όσο και στη διοίκηση της ΔΕΗ , στην οποία άλλωστε έχουμε μεταφέρει την καθολική αντίθεση και διαφωνία των συναδέλφων μας (εργαζομένων και συνταξιούχων).

Ακόμα, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έγινε συζήτηση για οργανωτικά θέματα και ζητήματα λειτουργίας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ενόψει μάλιστα και της διοργάνωσης του 39ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας τον επόμενο χρόνο (2020) ενώ εγκρίθηκε και η ένταξη στη δύναμή της δυο πρωτοβάθμιων σωματείων.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και τα σωματεία-μέλη της θα οργανώσουν ενημερωτικές συναντήσεις στους χώρους δουλειάς προκειμένου να ενημερωθούν οι χιλιάδες συνάδελφοι στον Όμιλο ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται και τις πρόσφατες εξελίξεις στα θέματα που μας απασχολούν.

image_pdfimage_print

Ηλεκτρική ενέργεια

Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης από το ΔΕΔΔΗΕ

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

ΔΕΔΔΗΕ

O ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει το κοινό ότι η πρόοδος των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στις πληγείσες περιοχές από τη κακοκαιρία Ιανός, διαμορφώνεται σήμερα Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου ως εξής:

Στην Κεφαλονιά συνεχίζονται οι εργασίες για την επανηλεκτροδότηση στην Αγία Ευθυμία, Άσσος, Κομιτάτα και Φισκάρδο, καθώς στα περισσότερα σημεία τα συνεργεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης που σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό δέντρων που έχει πέσει πάνω στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας δυσχεραίνει σημαντικά το έργο τους.

Στη Ζάκυνθο έχουν ηλεκτροδοτηθεί και οι περιοχές Μαριές, Εξωχώρα, Καμπί, και Αγ. Νικόλαος με αποτέλεσμα οι εργασίες σε ολόκληρο το Δίκτυο Μέσης Τάσης να έχουν ολοκληρωθεί και τα συνεργεία να συνεχίζουν την αποκατάσταση μεμονωμένων διάσπαρτων βλαβών σε διάφορα σημεία του νησιού.

Στην Ιθάκη με την επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών του βόρειου τμήματος του νησιού τις επόμενες ώρες, θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στο νησί.

Στην Καρδίτσα, όπου οι εργασίες συντονίζονται από τον Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου κ. Η. Μενεγάτο,το πρόβλημα της άντλησης των υδάτων παραμένει σοβαρό και τα ενισχυμένα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζουν τον αγώνα για την ηλεκτροδότηση όλων των υποσταθμών της πόλης, έχοντας φτάσει τους 80 από ένα σύνολο 114, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η σύνδεση 4 Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (Η/Ζ).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

ΔΕΔΔΗΕ: Συνεχίζονται οι προσπάθειες επανηλεκτροδότησης σε Κεφαλονιά, Ιθάκη, Κέρκυρα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Καταιγιδα

O ΔΕΔΔΗΕ σε συνέχεια της ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που έχουν προκληθεί από τη σφοδρή κακοκαιρία Ιανός, ανακοινώνει τα εξής:

Στην Κεφαλονιά, μετά την επανηλεκτροδότηση του Αργοστολίου από χθες, τα συνεργεία συνεχίζουν τις εργασίες επανηλεκτροδότησης των υπόλοιπων περιοχών με αρκετές δυσκολίες που σχετίζονται με την αδυναμία πρόσβασής τους στα σημεία των ζημιών, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να προηγηθούν και να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες διάνοιξης των οδικών αρτηριών οι οποίες είναι σε εξέλιξη.

Στην Ιθάκη, η ενισχυμένη με ανθρώπινο δυναμικό και απαραίτητο εξοπλισμό ομάδα τεχνικού προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ, βρίσκεται από χθες σε ετοιμότητα για τη μετάβασή της στο νησί προκειμένου να ξεκινήσει τις εργασίες αποκατάστασης των εκτεταμένων ζημιών, γεγονός που θα καταστεί δυνατό εντός των επόμενων ωρών, όταν και αναμένεται η άρση του απαγορευτικού απόπλου από το λιμάνι της Κυλλήνης.

Αυτή την ώρα, εντατικές προσπάθειες για την αποκατάσταση εκτεταμένων ζημιών στο Δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας δίνουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και στην πόλη της Καρδίτσας, όπου και εδώ αντιμετωπίζουν σοβαρά ροβλήματα στην πρόσβαση στα σημεία των ζημιών λόγω των πλημμυρισμένων δρόμων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

ΔΕΔΔΗΕ: Συνεχίζονται τα έργα αποκατάστασης ζημιών λόγω Ιανού

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

ΔΕΔΔΗΕ

O ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι συνεχίζεται η πυρετώδης προσπάθεια των συνεργείων του για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκύψει στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη σφοδρή κακοκαιρία Ιανός σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

Ειδικότερα, μέχρι αυτή την ώρα, έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στην πόλη της Ζακύνθου και στην περιαστική της περιοχή, καθώς επίσης το Βορειοδυτικό  και Νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. Στην Κεφαλλονιά και στην Ιθάκη έχουν εντοπιστεί από τα συνεργεία πλήθος βλαβών, ωστόσο οι συνθήκες που έως τώρα επικρατούν καθυστερούν την αποκατάστασή τους.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης του φαινομένου Ιανός σε πλήρη ετοιμότητα με αυξημένο τεχνικό προσωπικό, εξοπλισμό, οχήματα κ.λπ. σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές – Δυτική Πελοπόννησος, Ιόνια Νησιά, Κεντρική Ελλάδα, Εύβοια  και Αττική –στις οποίες έχουν ήδη εκδηλωθεί ή αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Το συνολικό τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και των συνεργαζόμενων εργολαβικών συνεργείων που βρίσκεται από προχθές σε επιφυλακή είναι 830 άτομα ενώ το σύνολο των ειδικών οχημάτων για την εκτέλεση εργασιών 130. Στις περιοχές που επλήγησαν σφοδρότερα έχει ήδη προγραμματιστεί η περαιτέρω ενίσχυσή τους με τεχνικό προσωπικό σήμερα και αύριο.

Οι ενισχυμένες μονάδες της Εταιρίας είναι σε επιφυλακή σε όλες τις προαναφερθείσες περιοχές, προκειμένου μόλις καθίσταται δυνατή και ασφαλής η επέμβασή τους στο Δίκτυο, να αποκαθίστανται όσο το δυνατόν ταχύτερα οι βλάβες. Επί τόπου στις πληγείσες περιοχές έχει ήδη μεταβεί ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Α. Μάνος και τα αρμόδια στελέχη για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό όλων των απαραίτητων εργασιών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα