Πρότυπη πρόταση για τον νέο αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα-Οινόφυτα γνωστότερη ως παράκαμψη Αττικής, που εκτιμάται ότι θα δώσει λύση στην κυκλοφοριακή συμφόρηση έχει καταθέσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, η πρότυπη πρόταση κατατέθηκε τον περασμένο Μάιο από τον ελληνικό Όμιλο.
Είναι η δεύτερη ανάλογη πρόταση που βλέπει το φως της δημοσιότητας, καθώς σε αυτήν αναφέρθηκε ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Πέτρος Σουρέτης στο συνέδριο ot forum. Είχε προηγηθεί η πρόταση από το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΑΒΑΞ για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Ραφήνα, Λαύριο και την σήραγγα Ηλιούπολης.
Το έργο της παράκαμψης Αττικής, έχει απασχολήσει πολλές φορές το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και μάλιστα είχε ξεκινήσει και μια διαγωνιστική διαδικασία το 2013 εν μέσω της σφοδρής οικονομικής κρίσης που περνούσε η χώρα. Τελικά ο διαγωνισμός διακόπηκε το 2015 και μπήκε στα συρτάρια.
Έκτοτε το έργο έρχεται και φεύγει από την επικαιρότητα ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ως έργο στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Η πρότυπη πρόταση που κατέθεσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός νέου άξονα με χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου, ο οποίος θα μπορεί να πάρει μέρος από την κορεσμένη Λεωφόρου Κηφισού.
Ο κυριότερος όμως στόχος είναι να πάρει την διαμπερή κίνηση του Κηφισού, δηλαδή κυρίως την κίνηση των οχημάτων που δεν έχουν ως τελικό προορισμό κάποια περιοχή εντός του λεκανοπεδίου ή την Βόρεια Αττική, αλλά βορειότερα από αυτήν.
Με αυτόν τον αυτοκινητόδρομο ο οποίος θα ξεκινά από την περιοχή της Ελευσίνας σε κόμβο με την Αττική Οδό και θα καταλήγει στην περιοχή των Οινοφύτων, εκτιμάται ότι θα μπορεί να διοχετευθεί όλη η κίνηση των βαρέων οχημάτων και εμπορικών δρομολογίων (εμπορευματοκιβώτια, μεταφορές προϊόντων σε διάφορες περιοχές της χώρας κλπ).
Δεύτερον θα εξυπηρετεί πολύ πιο άμεσα στην κίνηση από το λιμάνι του Πειραιά καθώς τα φορτηγά από εκεί θα κατευθύνονται μέσω Σχιστού και Θριασίου Πεδίου στον νέο άξονα και αντίστροφα όταν έρχονται προς το λιμάνι. Κοινώς δεν θα χρειάζεται η χρήση των οδικών αξόνων από τον Πειραιά προς τον Κηφισό αλλά και η Λεωφόρος Αθηνών.
Τρίτον θα λειτουργεί αποσυμφορητικά για τον Κηφισό και για τα φορτηγά και οχήματα που έρχονται από την Πελοπόννησο αλλά θα έχουν ως τελικό προορισμό βορειότερα της Αττικής. Σήμερα η χρήση του υφιστάμενου οδικού άξονα είναι σχεδόν απαγορευτικά ειδικά για τα βαρέα οχήματα λόγω της στενότητας και των περιορισμένων χαρακτηριστικών που διαθέτει.
Τέταρτον θα εξυπηρετεί άμεσα τις βιομηχανικές περιοχές των Οινοφύτων, του Ασπροπύργου και γενικά του Θριασίου, το λιμάνι της Ελευσίνας και του Πειραιά καθως η μεταφορά εμπορευμάτων θα γίνεται με πολύ πιο άμεσο τρόπο.
Η αποφόρτιση της Λεωφόρου Κηφισού θεωρείται δεδομένη καθώς πρόκειται για άξονα που δέχεται καθημερινή επιβάρυνση από την κίνηση χιλιάδων φορτηγών, αριθμός που κάθε χρόνο μεγαλώνει, αναλογικά και με την αύξηση της εμπορικής κίνησης στο λιμάνι και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της πρότασης για τον νέο αυτοκινητόδρομο
Ο νέος αυτοκινητόδρομος εκτιμάται ότι θα ξεκινά από την περιοχή του Αγίου Λουκά στο Θριάσιο Πεδίο και θα καταλήγει βόρεια της περιοχής των Οινοφύτων. Θα έχει μήκος περίπου 40 χιλιόμετρα κάποια εκ των οποίων σήραγγες καθώς διασχίζει δυο ορεινούς όγκους. Η διαφορά σε σχέση με παλιότερες προτάσεις είναι πως δεν επιλέγεται η Θήβα ως το άκρο του άξονα αλλά η περιοχή των Οινοφύτων.
Θα είναι κλειστός αυτοκινητόδρομος με ανισόπεδους κόμβους και θα λειτουργεί συμπληρωματικά με την Αττική Οδό και την Ε.Ο. Αθήνας-Θεσσαλονίκης (Νέα Οδός), άξονες που διαχειρίζεται ή θα διαχειρίζεται (στην περίπτωση της Α.Ο.) από τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Παράλληλα είναι σε απόσταση βολής από την αρχή της Ολυμπίας Οδού στην Ελευσίνα.
Το κόστος του δρόμου δεν έχει υπολογιστεί ακόμα αλλά προφανώς θα ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ λόγω της έκτασης και της χάραξης του.
Η πρότυπη πρόταση θα πρέπει για να έχει συνέχεια να τύχει της έγκρισης του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ώστε να ξεκινήσει ένας διαγωνισμός (βάσει του νόμου για τις πρότυπες προτάσεις) παραχώρησης από όπου θα καταλήξουμε στον ανάδοχο και τελικά την υλοποίηση του φιλόδοου αυτού έργου.
Με τον νέο δρόμο θεωρητικά, θα υπάρχει ένα κέρδος χρόνου (χωρίς να υπολογίζεται η κίνηση) περίπου 25-30 λεπτών αλλά και περίπου 50 λιγότερων χιλιομέτρων.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV