Τον προβληματισμό του για το θέμα των Πρότυπων Προτάσεων εξέθεσε ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, από το βήμα του 5ου ΣΔΙΤ Forum ενώ ο “πατέρας” της ιδέας του εργαλείου αυτού, πρόεδρος του ΣΤΕΑΤ, Γιώργος Συριανός έθεσε την πρόταση να μην υπάρξει χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου στα έργα για διάστημα 10-12 ετών μέχρι δηλαδή η χώρα να είναι σε ένα καλύτερο δημοσιονομικά σημείο.
Ο κ.Ταχιάος μιλώντας σε συνεδρία για τις οδικές υποδομές και τα έργα παραχώρησης και ΣΔΙΤ σημείωσε πως το υπουργείο θέλει μεν να προχωρήσουν οι Πρότυπες Προτάσεις, όμως έθεσε μια σειρά από ζητήματα για την αποτελεσματικότητα του νέου αυτού εργαλείου.
Όπως σημείωσε, ο νόμος των Πρότυπων Προτάσεων ενέχει κινδύνους καθώς δεν φτιάχτηκε για την Ευρώπη αλλά για χώρες του τρίτου κόσμου ή αναδυόμενες αγορές. Στην Ευρώπη δοκιμάστηκε μόνο στην Ιταλία σε μια περίπτωση και το αποτέλεσμα είναι αμφιλεγόμενο. Οπότε δεν είναι βέβαια η επιτυχημένη λειτουργία του θεσμού.
Παράλληλα επανέλαβε ότι ο σχετικός νόμος θα αλλάξει. “Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα ο υφυπουργός και ο γενικός γραμματέας να κρίνουν αν το έργο μπορεί να προχωρήσει. Θα περάσει σε υπηρεσιακό επίπεδο. Δεν μπορεί ο εισηγητής να είναι αυτός που θα κρίνει αν ένα έργο πρέπει ή όχι να πραγματοποιηθεί” είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης ανέφερε πως η ισχύς του θα περιοριστεί σε έργα-ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων και όχι σε κλασικά δημόσια έργα και για αυτό διατηρούνται τα ελάχιστα επίπεδα στο ποσό των 200 εκατ. ευρώ. Επίσης θα πάψει η τακτή πρόσκληση υποβολής Πρότυπων Προτάσεων ανά τρίμηνο ή εξάμηνο καθώς θεωρεί πως δεν εξυπηρετεί και δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.
Σχετικά με τις Πρότυπες Προτάσεις που έχουν κατατεθεί ο κ.Ταχιάος αποκάλυψε ότι είναι τρεις (μέχρι σήμερα γνωρίζουμε τις 2 προτάσεις για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού και του άξονα Ελευσίνα-Οινόφυτα).
Όπως είπε η περίπτωση του δρόμου Ελευσίνα-Οινόη, είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί πιο εύκολα. Εξήγησε πως καθώς επελέγη η ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά, αυτό έφερε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη των logistics στην περιοχή του Θριασίου τα οποία όμως δεν διαθέτουν κατάλληλες υποδομές. Δεν έχουν σύνδεση με την Αττική οδό. Λείπει πχ ο κόμβος 3, η σύνδεση με την περιφερειακή Αιγάλεω με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται οι τοπικοί άξονες και να δημιουργούνται συνθήκες κορεσμού. Στην ουσία είπε πως ο άξονας αυτό θα λειτουργήσει ως αποσυμπιεστής των βασικών αρτηριών της Δυτικής Αττικής και φυσικά του Κηφισού.
Ο υφυπουργός ανέφερε πως γενικά στα έργα των Πρότυπων Προτάσεων το πρώτο ρόλο τον έχει το υπουργείο που θα βάζει και τους όρους. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει προτεραιοποίηση των αναγκών και στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. “Το γεγονός ότι αναπτυσσόμαστε δεν σημαίνει ότι ξαφνικά έχουμε και τα χρήματα να τα δίνουμε δεξιά και αριστερά” είπε με νόημα.
Αναφερόμενος στην πρόταση για αναβολή της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου στα έργα αυτά, ανέφερε πως είναι πολύ προβληματισμένος. “Το γεγονός ότι δεν θα έχουμε χρηματοδοτική συμβολή στην παρούσα χρονική στιγμή αλλά αν έρθει να γίνει αυτό μετά από 10 χρόνια αυτό θα πρέπει να το μελετήσουμε. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με δημοσιονομικά κριτήρια που μας οδήγησαν στο 2010 δεν είμαστε σε αυτή την εποχή” σημείωσε και κλείνοντας είπε πως “θα αναζητήσουμε τη λύση στο χρηματοδοτικό μοντέλο. Η τεχνική λύση δεν είναι δύσκολη υπόθεση έχουμε μεγάλη τεχνογνωσία. Θέλει μεγάλη περίσκεψη πως κανείς θα μεταφέρει το οικονομικό βάρος στο μέλλον. Συμμερίζομαι την ανάγκη αλλά όχι τον ενθουσιασμό”.
Συριανός: Μηδέν συμβολή του Δημοσίου για 10-12 χρόνια
Από την πλευρά του ο Γιώργος Συριανός, πρόεδρος του ΣΤΕΑΤ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, υποστήριξε πως είναι μονόδρομος η επιλογή των Πρότυπων Προτάσεων. Όπως είπε το 2030 θα υπάρχει αύξηση της κυκλοφορίας κατά 11% και μέχρι το 2050 θα φτάσει το 30%. “Βρισκόμαστε σε μια άλλη εποχή και θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για παράδειγμα στην Αττική. Έχουμε τα κυκλοφοριακά προβλήματα, που χάνονται καθημερινά ώρες ενώ έχουμε αύξηση των αερίων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα” είπε χαρακτηριστικά.
Το νέο δεδομένο που πέφτει στο τραπέζι από την πλευρά των κατασκευαστών είναι η μηδενική χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου για 10-12 χρόνια από την έναρξη μιας παραχώρησης. “Κάνουμε πιο ελκυστικά τα έργα με τον μηδενισμό της χρηματοδοτικής συμμετοχής του Δημοσίου και μεταφέροντας υποχρεώσεις σε αργότερο χρονικό διάστημα. Έτσι διευκολύνουμε την όλη διαδικασία. Εξετάζουμε να σπρώξουμε όσο γίνεται πιο πολύ στο μέλλον τα όποια κόστη για το Δημόσιο” είπε ο κ.Συριανός.
Όπως ανέφερε ο κ.Συριανός, έχουν εκπονηθεί μελέτες και από την πλευρα της αγορά είναι έτοιμοι το υπουργείο Υποδομών να δώσει το έναυσμα μετά την αλλαγή του νόμου για να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες. Όπως είπε με την εφαρμογή της πρότασης να μην υπάρξει χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου, θα μειωθεί εμφανώς το όποιο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο κ.Συριανός έθεσε και το θέμα της καθημερινότητας καθώς όπως είπε, πως το ζήτημα (το κυκλοφοριακό) συζητείται εδώ και μήνες κάθε μέρα στα ραδιόφωνα και γίνεται αντικείμενο σχολιασμού. “Ξέρουμε ότι υπάρχει προβληματισμός από το υπουργείο και πιστεύουμε ότι θα προκύψει λύση μέσα από τις ρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί στον υφιστάμενο νόμο, σύντομα, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία” είπε εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την έκβαση της υπόθεσης.
Να θυμίσουμε πως την Τρίτη στα πλαίσια δημοσιογραφικής ενημέρωσης ο επικεφαλής της AKTOR GROUP, Αλέξανδρος Εξάρχου χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την προοπτική των Πρότυπων Προτάσεων αναφέροντας πως ο όμιλος θα κάνει τις δικές του προτάσεις.
“Αυτό θα γίνει μόλις το υπουργείο προχωρήσει στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και γνωρίζουμε επακριβώς τους όρους υλοποίησης τέτοιων έργων. Μετά θα προχωρήσουμε και εμείς σε ανάλογες προτάσεις” είπε για το θέμα.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας