Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να μπει στην “πρίζα” η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, καθώς ο ΑΔΜΗΕ οδεύει στη τελική ευθεία ολοκλήρωσης του έργου που αναμένεται – σύμφωνα με τον Διαχειριστή – να έχει ηλεκτρισθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2025.
Όσον αφορά την πρόοδο των εργασιών, η «ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION» προχωρά με γοργούς ρυθμούς και το χερσαίο τμήμα της διασύνδεσης, μετά την πόντιση του συνόλου των υποβρυχίων ηλεκτρικών (500kV) και οπτικών καλωδίων. Οι σχετικές εργασίες μελέτης – κατασκευής από τους αναδόχους βρίσκονται μάλιστα στην τελική ευθεία.
Σε σχέση με τους σταθμούς μετατροπής, από την πλευρά της Αττικής έως τώρα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των κτιρίων, η εγκατάσταση των μετασχηματιστών και των βαλβίδων μετατροπής καθώς και ο τερματισμός των HVDC καλωδίων και βρίσκονται σε εξέλιξη οι δοκιμές του εξοπλισμού (pre-commissioning).
Αντίστοιχα, από την πλευρά της Κρήτης, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των κτιρίων Σταθμού Μετατροπής, η εγκατάσταση των μετασχηματιστών και των βαλβίδων μετατροπής στον πόλο 1 καθώς και ο τερματισμός των HVDC καλωδίων και βρίσκεται σε εξέλιξη η ολοκλήρωση της εγκατάστασης των μετασχηματιστών και βαλβίδων του πόλου 2 και του λοιπού εξοπλισμού. Παράλληλα, η κατασκευή του κτιρίου του GIS στην Κρήτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη η εγκατάσταση του εξοπλισμού του.
Αναφορικά με την πρόοδο του χερσαίου καλωδιακού τμήματος, στην Αττική προχωρά η κατασκευή της υπόγειας όδευσης από το ΚΥΤ Κουμουνδούρου προς το σημείο προσαιγιάλωσης στην Πάχη, και οδεύει προς ολοκλήρωση.
Το προφίλ του μεγάλου έργου
Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, μεταφορικής ικανότητας 1.000 MW με καλώδιο συνεχούς ρεύματος, αποτελεί το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ενέργειας στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα αυτού του είδους στον κόσμο που χρησιμοποιεί την καινοτόμο τεχνολογία VSC (Voltage Source Converters) για την μετατροπή του εναλλασσόμενου ρεύματος σε συνεχές. Το έργο αντλεί σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».
Παράλληλα, η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, θα επιτρέψει την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ανάπτυξη αντίστοιχων υποδομών στην Κρήτη.
Οφέλη θα υπάρξουν και για τους ίδιους τους κατοίκους, οι οποίοι μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, θα δουν το νησί να μπορεί πλέον να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του σε ρεύμα από το ηπειρωτικό σύστημα.
Ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει το 1 δισ. ευρώ και αποτελεί τη δεύτερη φάση της διασύνδεσης της Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ). Η πρώτη φάση υλοποιήθηκε με το έργο της διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας