Μπορεί να βρισκόμαστε στο παρά πέντε για το κλείσιμο του έτους, αλλά κάτι τέτοιο δε σημαίνει πως οι ρυθμοί πέφτουν ένεκα του χριστουγεννιάτικου κλίματος για τα ενεργειακά τεκταινόμενα στη χώρα μας και ειδικά για το φυσικό αέριο.
Πιο συγκεκριμένα, ακόμα και λίγο πριν τη λήξη του ο Δεκέμβριος παραμένει ιδιαίτερα σημαντικός με εξελίξεις όσον αφορά τις δημοπρασίες για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε πλήθος περιφερειών στη χώρα μας.
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε εξελίξεις τόσο ως προς την ανάδειξη αναδόχων για διαγωνισμούς της ΔΕΔΑ όσο και στην προκήρυξη νέων διαγωνισμών εκ μέρους της ιδίας για την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου.
Υπενθυμίζουμε πως είχαμε την αποκάλυψη των δύο προσωρινών αναδόχων για τους διαγωνισμούς για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε Ξάνθη, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, οι οποίοι ήταν η ΑΚΤΩΡ και ο ΑΒΑΞ.
Η πρόταση των δύο εταιριών βρίσκεται πλέον στα χέρια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ θα ακολουθήσει η εκκίνηση των κατασκευαστικών εργασιών, οι οποίες αναμένονται τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στα 61.8 εκατ. ευρώ και αφορά τη σύνδεση 15000 καταναλωτών όλων των κατηγοριών και τη δημιουργία δικτύου μήκους 496 χιλιομέτρων. Να υπενθυμίσουμε πως το εν λόγω έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ωστόσο, η ΔΕΔΑ δε σταματάει εδώ καθώς πρόσφατα ανακοινώθηκε η εκκίνηση για τη δημοπράτηση της επέκτασης του δικτύου και στην Καβάλα. Το έργο αυτό θα ενταχθεί επίσης στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο προϋπολογισμός του θα ανέλθει στα 8 εκατ. ευρώ.
Το εν λόγω έργο, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος, θα αποτελέσει λόγω της ιδιαιτερότητας του εδάφους της πόλης της Καβάλας υποέργο της επέκτασης του δικτύου των παραπάνω περιοχών και αναμένεται μέσω αυτού να επιτευχθεί η σύνδεση 700 καταναλωτών.
Οι δημοπρατήσεις στη Στερεά Ελλάδα
Η Περιφέρεια που είναι επόμενη στη σειρά για τη δημοπράτηση των δικτύων φυσικού αερίου είναι η Στερεά Ελλάδα. Μάλιστα, όπως έχουμε πρόσφατα αναφέρει η υποβολή των σχετικών φακέλων αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί χθες και την Πέμπτη θα έχει γίνει και η αποσφράγισή τους για την ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου.
Πιο συγκεκριμένα, το έργο έχει μοιραστεί σε 2 υποέργα, τα οποία αφορούν τη Χαλκίδα και τη Θήβα, και τη Λαμία αντιστοίχως. Το κόστος του πρώτου έργου ανέρχεται στα 16.6 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 13.4 εκατ.ευρώ), ενώ το κόστος του 2ου έργου στα 11.9 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 9.6 εκατ. ευρώ).
Και τα δύο υποέργα έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας και χρηματοδοτούνται, επίσης, από τη ΔΕΔΑ. Οι συμβάσεις θα χρηματοδοτηθούν κατά 55.6% από ίδιους πόρους και κατά 44.84% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης-ΕΤΠΑ).
Το φιλόδοξο πλάνο ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για την επόμενη 5ετία
Συνολικά τα παραπάνω έργα εντάσσονται στο 5ετές πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ (2020-2024) το οποίο ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει, επίσης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Κιλκίς, Σέρρες, Κατερίνη και Αλεξάνδρεια).
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV