Νίκος
Καραγιάννης

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επέκτασης κατά 20 χρόνια της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας, έρχεται το επόμενο κρίσιμο βήμα για το μέλλον του αεροδρομίου αλλά και του φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος ανάπτυξης του “Ελ.Βενιζέλος”.

Με δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε πριν από λίγο, το ΤΑΙΠΕ προχωρά στην έναρξη διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση ποσοστού συμμετοχής 30% που έχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ» (ΔΑΑ).

Η διαγωνιστική διαδικασία πώλησης του 30% θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: την φάση προεπιλογής (Α’ Φάση) και την φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών (Β’ Φάση). Οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος θα πρέπει να υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους στις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Αυτό σημαίνει πως η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί τον σχετικό διαγωνισμό και να ολοκληρώσει και τη Β`φάση “πωλήσεων” από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η Σύμβαση Ανάπτυξης Αεροδρομίου προβλέπει περιορισμούς αναφορικά με τη μεταβίβαση μετοχών του ΔΑΑ πάνω από ορισμένο ποσοστό και οι λεπτομέρειες σχετικά με τον διαγωνισμό περιγράφονται στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι τράπεζες Deutsche Bank AG (London branch) και Eurobank Ergasias ενεργούν ως Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι, η κοινοπραξία των δικηγορικών εταιρειών Your Legal Partners και Δρακόπουλος Βασαλάκης ως Νομικοί Σύμβουλοι και η Arup Partnership ως Τεχνικός Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για το έργο.

Αξίζει να αναφέρουμε πως τα τελευταία χρόνια το Αεροδρόμιο της Αθήνας παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη έχοντας διπλασιάσει την επιβατική του κίνηση σε σχέση με το 2013 ενώ φέτος εκτιμάται ότι θα “πιάσει ταβάνι” φτάνοντας στο απόλυτο αριθμό εξυπηρέτησης επιβατών, δηλαδή τους 26εκατ.επιβάτες.

Αυτό σημαίνει πως ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία επένδυσης για την επέκταση του αεροσταθμού, με το σχετικό master plan να είναι σε τελική φάση και τον σχετικό διαγωνισμό για την επέκταση των υποδομών να είναι προ των πυλών.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn