Νίκος
Καραγιάννης

Πορεία προς την υπογραφή της σύμβασης μπήκε στο μεγάλο οδικό έργο κατασκευής της Σήραγγας Κλεισούρας. Σύμφωνα με πληροφορίες η σύμβαση πέρασε με επιτυχία την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τώρα μένει να παρουσιαστεί στη Βουλή ως μεγάλο έργο και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί η τελετή των υπογραφών. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Εγνατία Οδός Α.Ε.

Στο έργο ανάδοχος έχει αναδειχθεί η ΑΚΤΩΡ επικρατώντας των υπόλοιπων σχημάτων που κατέβηκαν στον διαγωνισμό με ποσοστό 16,72%. Πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό οδικό έργο που θα ξεκινήσει η μεγάλη τεχνική εταιρεία. Να θυμίσουμε πως πρόσφατα υπέγραψε για το ανατολικό τμήμα του ΒΟΑΚ, Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος, ενώ υπό κατασκευή έχει και έργο στον κάθετο Ξάνθη-Σύνορα και την οδική σύνδεση του λιμένα Θεσσαλονίκης με το δίκτυο αυτοκινητόδρομων της χώρας. 

Η σήραγγα Κλεισούρας θα κατασκευαστεί ως τμήμα της επαρχιακής οδού Καστοριάς-Πτολεμαϊδας. Το έργο εκτελείται στο τμήμα ρέμα Κωτούρη-όρια Νομού Κοζάνης. Πρόκειται για ένα πολυαναμενόμενο έργο καθώς περνά από δύσκολες γεωλογικά περιοχές. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Εγνατία Οδός.

Η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου ενώ η αποσφράγιση των προσφορών έγινε στις 19 του ίδιου μήνα. Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 36 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Αν τα έργα ξεκινήσουν φέτος, τότε η εργολαβία θα μπορέσει να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025.

Το κόστος του έργου με ΦΠΑ εκτιμήθηκε σε 71,07 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 57,32 εκατ. ευρώ). Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – συγχρηματοδοτούμενο σκέλος – καθώς είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ταυτότητα του έργου

Αντικείμενο του υπόψη έργου αποτελεί η πλήρης κατασκευή της αρτηρίας της νέας Επαρχιακής Οδού, που εντάσσεται στον οδικό άξονα Καστοριάς – Πτολεμαΐδας και βρίσκεται στα Διοικητικά όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Καστοριάς και Φλώρινας και απολήγει στα όρια του νομού Κοζάνης.

Η αρτηρία έχει μήκος 10,40 χλμ. Περίπου και συνολικό πλάτος ασφαλτοστρωμένου οδοστρώματος 8,0μ., περιλαμβάνοντας, μία λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους 3,75μ ανά κατεύθυνση και επιπλέον λωρίδα καθοδήγησης πλάτους 0,25μ.Στα πλαίσια κατασκευής της αρτηρίας προβλέπεται και η κατασκευή:

• τεσσάρων (4) ισόπεδων κόμβων:

• της σήραγγας Κλεισούρας, διπλής κατεύθυνσης μήκους 1.365μ, με σήραγγα διαφυγής 1.383μ., σε ιδιαίτερα ορεινό ανάγλυφο

• μίας (1) γέφυρας (ρέματος Κώτουρη), μήκους 34,60μ περίπου,

• τεσσάρων (4) Κάτω Διαβάσεων

• δυο κτιρίων στα μέτωπα της σήραγγας

καθώς και η πλήρης αποκατάστασης των συνδέσεων υφιστάμενου τοπικού οδικού δικτύου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV