Connect with us

Τρένο

Προς υλοποίηση ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού επιβατικών τρένων με υδρογόνο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού επιβατικών τρένων με υδρογόνο παγκοσμίως θα αρχίσει να κατασκευάζεται τον Σεπτέμβριο στo Bremervoerde της Κάτω Σαξονίας. Εκπρόσωποι του κράτους και των εμπλεκόμενων εταιρειών συναντήθηκαν στο σημείο για μια συμβολική τελετή θεμελίωσης.

Μια δοκιμαστική περίοδος δεκαοκτώ μηνών για τους δύο πρώτους συρμούς ολοκληρώθηκε με επιτυχία στα τέλη Φεβρυαρίου. Το έργο κινητικότητας, το οποίο έχει συγκεντρώσει το διεθνές ενδιαφέρον, προχωράει πλέον στην επόμενη φάση του. Η εταιρεία αερίων και μηχανολογικών εφαρμογών Linde θα κατασκευάσει και θα αναλάβει τη λειτουργία του σταθμού ανεφοδιασμού με υδρογόνο κοντά στον σταθμό του Bremervoerde για λογαριασμό της Εταιρείας Τοπικών Μεταφορών της Κάτω Σαξονίας (LNVG).

Οι υπόλοιποι εταίροι είναι η κατασκευάστρια εταιρεία σιδηροδρομικών οχημάτων Αlstom, το κράτος της Κάτω Σαξονίας και η Εταιρεία Σιδηροδρόμων και Μεταφορών Elbe-Weser (EVB).

Μετά την ολοκλήρωση, η οποία αναμένεται στα μέσα του 2021, ο σταθμός ανεφοδιασμού με υδρογόνο θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα, κινητή λύση ανεφοδιασμού. Με χωρητικότητα περίπου 1.600 κιλά υδρογόνου ημερησίως, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους, ονομαστικά, σταθμούς ανεφοδιασμού με υδρογόνο παγκοσμίως.

Από τις αρχές του 2022, 14 τοπικοί συρμοί υδρογόνου, τους οποίους προμηθεύει η Alstom, θα ανεφοδιάζονται εκεί σε καθημερινή και εικοσιτετράωρη βάση, εφόσον απαιτείται. Χάρη στη δυνατότητα αυτονομίας για 1.000 χιλιόμετρα, οι συρμοί πολλαπλών μονάδων θα μπορούν να κινούνται χωρίς εκπομπές καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας στο δίκτυο της EVB μόλις με ένα γέμισμα της δεξαμενής.

Οι περιοχές επέκτασης του σταθμού ανεφοδιασμού θα επιτρέψουν αργότερα την επιτόπου παραγωγή υδρογόνου με τη χρήση ηλεκτρόλυσης και αναγεννητικής ηλεκτρικής ενέργειας. «Η τελετή θεμελίωσης για τον πρώτο σταθμό ανεφοδιασμού επιβατικών τρένων με υδρογόνο αποτελεί σημαντικό βήμα προς ένα έργο – πρότυπο από την Κάτω Σαξονία», δήλωσε η Carmen Schwabl, Διευθύνουσα Σύμβουλος της LNVG. Η πρωτοβουλία να δοκιμαστεί το αέριο ως καύσιμο στις τοπικές σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών προήλθε από την LNVG.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που διαδραματίζουμε καθοριστικό ρόλο σε αυτό το καινοτόμο και πρωτοποριακό σε παγκόσμιο επίπεδο έργο», σχολίασε ο Mathias Kranz, υπεύθυνος εκ μέρους της Linde για τον τομέα Onsite & Bulk στη Γερμανία. H Linde έχει εστιάσει επί μακρόν στο υδρογόνο, το οποίο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην απεξάρτηση από τον άνθρακα. Η χρήση του υδρογόνου ως καυσίμου για τρένα θα περιορίσει σημαντικά την περιβαλλοντική επιβάρυνση, καθώς ένα κιλό υδρογόνου αντικαθιστά περίπου 4,5 λίτρα καύσιμου ντίζελ.

«Η κατασκευή του σταθμού ανεφοδιασμού με υδρογόνο στο Bremervörde θα δημιουργήσει τη βάση για τη λειτουργία της σειράς των χωρίς εκπομπές συρμών μας με υδρογόνο στο δίκτυο Weser-Elbe. Εκτιμάμε πραγματικά το γεγονός ότι η Linde, ως έμπειρος πάροχος υδρογόνου, αναλαμβάνει τώρα πια και τον ανεφοδιασμό της σειράς συρμών, σε συνέχεια της επιτυχημένης δοκιμαστικής λειτουργίας», επισημαίνει ο Jörg Nikutta, Διευθύνων Σύμβουλος Γερμανίας και Αυστρίας της Alstom.

«Αισθανόμαστε υπερήφανοι που ήμασταν η πρώτη σιδηροδρομική εταιρεία στον κόσμο, με άδεια λειτουργίας τρένων με κυψέλη καυσίμου στο δίκτυο Weser-Elbe. Aπό την πρώτη στιγμή, oι επιβάτες μας έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα τρένα μας και την τεχνολογία τους. Πέρα από τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα θορύβου που παράγουν, οι συρμοί υδρογόνου εντυπωσιάζουν επίσης χάρη στις μηδενικές εκπομπές τους, ειδικά σε μια εποχή κλιματικής αλλαγής. Για τους οδηγούς των τρένων μας, η λειτουργία του iLint αποτέλεσε πολύ ισχυρό κίνητρο», τόνισε ο Andreas Wagner, επικεφαλής του τομέα SPNV και εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της Eisenbahnen und Verkehrsbetriebe Elbe-Weser GmbH (evb).

Το έργο χρηματοδοτείται από το εθνικό πρόγραμμα καινοτομίας για την τεχνολογία υδρογόνου και κυψελών καυσίμου, του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Μεταφορών και Ψηφιακών Υποδομών. Η NOW GmbH θα συντονίσει την οδηγία χρηματοδότησης και η Project Management Jülich (PtJ) θα είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση.

Σχετικά με το Coradia iLint

Το Coradia iLint είναι το πρώτο επιβατικό τρένο παγκοσμίως, το οποίο τροφοδοτείται από μια κυψέλη καυσίμου υδρογόνου, που παράγει ηλεκτρική ενέργεια με σκοπό την πρόωση. Πλήρως απαλλαγμένο από τις εκπομπές ρύπων, το τρένο αυτό είναι αθόρυβο και αποβάλλει μόνο υδρατμούς και νερό συμπύκνωσης. Ο συρμός διαθέτει ποικίλες καινοτομίες: μετατροπή καθαρής ενέργειας, ευέλικτη αποθήκευση ενέργειας σε συσσωρευτές, και έξυπνη διαχείριση κινητήριας ισχύος και διαθέσιμης ενέργειας. Ειδικά σχεδιασμένο για χρήση σε γραμμές χωρίς ηλεκτροκίνηση, το Coradia iLint καθιστά εφικτές τις καθαρές, βιώσιμες σιδηροδρομικές μεταφορές.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα