Connect with us

Έργα πόλης

Προς υλοποίηση έργο ανάπλασης οδού Χαρίτου στην Καρδίτσα – Τι αλλάζει

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτογραφία Αρχείου-Πηγή: Unsplash
Πηγή: Unsplash

Αλλάζει το κέντρο της Καρδίτσας σύμφωνα με δημοσίευμα του ertnews.gr, με το έργο ανάπλασης της οδό Χαρίτου το οποίο προχωράει προς υλοποίηση. Το έργο ανάπλασης της οδού θα είναι κόστους 760.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Συγκεκριμένα το έργο αφορά την ανάπλαση της οδού Χαρίτου και την ενοποίησής της με τους πεζοδρόμους Σκουφά και Καζαμπάκα και με την οδό Ιεζεκιήλ. Η κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επέμενες μέρες.

Ο ανάδοχος του έργου έχει προχωρήσει σε κατάλληλες διαδικασίες και επικοινωνία με τους αρμόδιους των δικτύων κοινής ωφέλειας, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η παρουσία προβλημάτων και να προχωρήσει το έργο όσο πιο σύντομα γίνεται.

Ο Δήμαρχος της Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος δήλωσε ότι:

«Ξεκίνησε ήδη η ανάπλαση της οδού Χαρίτου και η μετατροπή της σε οδό ήπιας κυκλοφορίας. Πρόκειται για έργο που θα αλλάξει το κέντρο της πόλης και θα δημιουργήσει ένα νέο σημείο ενδιαφέροντος. Συγχρόνως με την ολοκλήρωση της ανάπλασης θα αποδώσουμε στους περιοίκους, αλλά και συνολικά στους Καρδιτσιώτες ένα χώρο όμορφο και λειτουργικό που θα δίνει περισσότερο χώρο σε ήπιες δραστηριότητες. Θα ήθελα να ζητήσω την κατανόηση των συμπολιτών μας για όσο διάστημα θα διαρκέσουν οι εργασίες για την ανάπλαση του χώρου.

Είναι πολύ πιθανό ότι θα προκληθούν οχλήσεις στην καθημερινή δραστηριότητα της περιοχής αλλά για να ολοκληρωθεί το έργο θα πρέπει αναγκαστικά να γίνουν παρεμβάσεις οι οποίες μπορεί και να προκαλέσουν δυσλειτουργίες. Κλείνω λέγοντας ότι η Καρδίτσα αλλάζει μέσα από συγκεκριμένα έργα. Με αναπλάσεις, ασφαλτοστρώσεις, κατασκευή πεζοδρομίων, κατασκευή ποδηλατοδρόμων, αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών στην καθαριότητα και στο πράσινο, με έργα όπως το Δημοτικό Στάδιο και το Παλέρμο, με έργα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και αναβάθμισης της ποιότητα ζωής των κατοίκων της Καρδίτσας. Η Καρδίτσα ομορφαίνει, η Καρδίτσα γίνεται η πόλη που αξίζει να ζεις».

Μερικά στοιχεία για το έργο

Ο σκοπός της αρχιτεκτονικής μελέτης διαμόρφωσης της οδού Χαρίτου είναι η ενοποίησή της με τους πεζοδρόμους της Σκουφά και της Καζαμπάκα, καθώς και με την οδό Ιεζεκιήλ ενώ βασική αρχή είναι η διατήρηση της διέλευσης των οχημάτων σε ήπια μορφή, δημιουργώντας παράλληλα μια ενιαία κίνηση πεζών, ώστε να υπάρχει η αίσθηση της πεζοδρόμησης.

Επίσης στόχος είναι και η οριοθέτηση των λειτουργιών και κινήσεων των πεζών αλλά και των οχημάτων, έτσι ώστε να είναι διακριτή η επιτρεπόμενη κίνησή τους.

Advertisement

Ένα από τα σημαντικά σημεία του έργου είναι να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον περισσότερο οργανωμένο και φιλικό προς τον πολίτη, να του δοθεί η αίσθηση δημιουργίας ενός κοινόχρηστου χώρου όπου πέρα από τη διέλευση να μπορεί να κάνει και χρήση του αστικού χώρου προς όφελός του και όχι προς εκμετάλλευση.

Το στοιχείο της φύτευσης διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο, καθώς πέραν του αισθητικού ρόλου, δημιουργεί μια όαση δροσιάς και ευεξίας, αλλάζει την όψη του δρόμου και προσδίδει μια αίσθηση συνέχειας που οδηγεί στην ενοποίηση της οδού με τον πεζόδρομο Βαλταδώρου και κατ’ επέκταση με την πλατεία Ελευθερίας.

Η ενοποίηση της οδού Χαρίτου με τις οδούς Σκουφά, Καζαμπάκα και Ιεζεκιήλ, επιτυγχάνεται  με την ενοποίηση της στάθμης σε ενιαίο επίπεδο, για το λόγο αυτό προτείνεται να “σηκωθεί” η στάθμη του δρόμου και να έρθει στο επίπεδο του πεζοδρομίου με μια πολύ ήπια και ομαλή ράμπα στα τρία σημεία που φαίνονται στο σχέδιο.

Κατόπιν της ενοποίησης των υψομέτρων, γίνεται προσπάθεια οριοθέτησης κινήσεων και λειτουργιών. Αυτό επιτυγχάνεται με διαφορετικά μέσα σε κάθε σημείο, όπως παράδειγμα η χρησιμοποίηση με ορθό τρόπο μέσων αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, φύτευση, κολονάκια, παρτέρια κλπ.) αλλά και νοητή οριοθέτηση των λειτουργιών μέσω αλλαγής υλικών.

Στην υπό μελέτη οδό εφαρμόζεται διατομή καθαρού πλάτους 3,50 μ. που αποτελεί και ιδανικό πλάτος δρόμου ώστε τα οχήματα να κινούνται ικανοποιητικά και ταυτόχρονα να επιτυγχάνεται η αποφυγή του παράνομου παρκαρίσματος κατά μήκος της . Στο σύνολο της οδού, οριοθετείται η κίνηση των οχημάτων και των πεζών. Χώροι κίνησης πεζών- πεζοδρόμια δημιουργούνται και από τις δύο πλευρές της οδού. Δημιουργείται δίοδος κατά μήκος του πεζοδρομίου χωρίς εμπόδια πλάτους το ελάχιστο 1,5 μ. ώστε να είναι δυνατή η διέλευση αναπηρικών αμαξιδίων. Δημιουργείται ζώνη διέλευσης τυφλών με τοποθέτηση οδηγού τυφλών. Όπου είναι δυνατό στα πεζοδρόμια προβλέπονται δενδροστοιχίες σε δενδροδόχους.

Η λύση ολοκληρώνεται με τη μελέτη φωτισμού και φύτευσης όπως προβλέπεται στα αντίστοιχα σχέδια. Διαπλατύνονται και φυτεύονται τα πεζοδρόμια. Οι διαπλατύνσεις αυτές έχουν στόχο την απομάκρυνση της στάθμευσης οχημάτων, τη διευκόλυνση των πεζών, την ανάδειξη των κτιρίων, την ανάπτυξη των καταστημάτων και τη διέλευση οχημάτων με προσοχή και μειωμένη ταχύτητα.
Δημιουργούνται ευχάριστες συνθήκες περιπάτου και σκιάς, φυτεύονται με φυλλοβόλα ως επί το πλείστον δέντρα τα οποία εξασφαλίζουν σκιά το καλοκαίρι και φως το χειμώνα. Αειθαλή μικρά και μεγάλα δέντρα διατηρούν παρόν το στοιχείο του πρασίνου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Πηγή: ertnews 

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα