Επιμερισμός 50%-50% στο γεωπολιτικό ρίσκο αντί για 63% στην Κύπρο και 37% στην Ελλάδα προκειμένου να κλείσει η συμφωνία και να μπει σε τροχιά υλοποίησης η ηλεκτρική διασύνδεση «Great Sea Interconnector», φαίνεται πως προέκυψε κατά την σύσκεψη της Τρίτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, στην πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Τρίτη στη Κύπρο, τέθηκε επί τάπητος η συγκεκριμένη πρόταση μέσω της οποίας τροποποιούνται οι αρχικοί όροι. Πρόκειται για μια προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να ικανοποιήσει τα ζητήματα που είχε θέσει η Κύπρος.
Ειδικότερα, η Ελλάδα πρότεινε ότι σε περίπτωση ανωτέρας βίας, η ανάκτηση των εξόδων που θα έχουν γίνει έως εκείνη τη στιγμή να γίνει κατά 50%-50% από τις δύο χώρες. Το υφιστάμενο πλαίσιο προβλέπει πως το γεωπολιτικό ρίσκο θα επιμεριζόταν με την ίδια ποσόστωση που θα γίνει και η απόσβεση του έργου, δηλαδή κατά 63% από την Κύπρο και κατά 37% από την Ελλάδα.
Η κυπριακή πλευρά φέρεται με τη σειρά της, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να δήλωσε στη σύσκεψη της Τρίτης ικανοποιημένη από την πρόταση, συναινώντας να ικανοποιήσει και εκείνη το ελληνικό αίτημα για την τροποποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου στην Κύπρο, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του έργου κατά την κατασκευαστική περίοδο.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία που είχε επιτευχθεί και θα προχωρήσει και επίσημα, προβλέπει την χρηματοδότηση του έργου από την κυπριακή κυβέρνηση με 25 εκατ. ευρώ το χρόνο από το 2025 μέχρι την λειτουργία του έργου το 2030, δηλαδή συνολικά με 125 εκατ. ευρώ.
To προφίλ του μεγάλου έργου
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ θα άρει την ενεργειακή απομόνωση του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους της ΕΕ συμβάλλοντας στην επίτευξη των υψηλών στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για διείσδυση ΑΠΕ μέχρι το 2040.
Παράλληλα, θα δώσει στην Κύπρο τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε μείζονα ενεργειακό κόμβο της Μεσογείου, χάρις στις εξαγωγές πράσινης ενέργειας προς την Ευρώπη μέσω των διασυνοριακών ηλεκτρικών διασυνδέσεων που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ.
Αντιστοίχως θα δώσει την δυνατότητα για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και προς το Ισραήλ, τις οποίες θα τροφοδοτήσει τόσο το εγχώριο δυναμικό ΑΠΕ, όσο και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαθέτει.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ είναι ενταγμένη στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs), λαμβάνοντας επιχορήγηση ύψους 657 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε τόσο υψηλή χρηματοδότηση ενός διασυνοριακού έργου, έχει προβεί σε λεπτομερείς μελέτες κόστους – οφέλους, οι οποίες έχουν αποδείξει το όφελος για τους καταναλωτές και την οικονομική βιωσιμότητα του έργου.
Η λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου θα ξεκινήσει το 2030.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας