Μαρίνα
Ξυπνητού

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο το πρώτο σκέλος της διασύνδεσης των Κυκλάδων και συγκεκριμένα το τμήμα Σαντορίνη – Νάξος, ενώ στο σύνολο του το έργο θα είναι έτοιμο στα τέλη του πρώτου 6μηνου του 2026.

Στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι να ακολουθήσει περίπου την ίδια διαδικασία με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, δηλαδή να τελειώσει κατασκευαστικά μέχρι το τέλος του έτους – όπως δηλαδή έγινε τον Δεκέμβριο του 2024 και οι επόμενοι μήνες που θα ακολουθήσουν να γίνονται οι απαραίτητες δοκιμές όπως αυτές που γίνονται τώρα.

Σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ για το 2024, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για την ανέγερση του Υποσταθμού Υψηλής Τάσης στην υπό διασύνδεση Σαντορίνη.

Να σημειωθεί ότι η πόντιση του καλωδίου υψηλής τάσης έγινε το καλοκαίρι του 2022, λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία και ακολούθησαν τον Φεβρουάριο του 2023 οι υπογραφές για τις συμβάσεις των καλωδιακών τμημάτων σε Φολέγανδρο, Μήλο και Σέριφο.

Αντίστοιχα, τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου υπογράφηκαν οι συμβάσεις και για τους Υποσταθμούς Υψηλής Τάσης που όπως έχει γράψει το ypodomes.com οι εργασίες τους είναι επίσης σε πλήρη εξέλιξη.

Ειδικότερα, «τρέχουν» οι εργασίες στους υποσταθμούς σε Φολέγανδρο και Μήλο – έργο το οποίο έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ, ενώ πρόοδος καταγράφεται και στον υποσταθμό της Σερίφου που έχει αναλάβει η κοινοπραξία Nari και Electromen.

Στο σκέλος των ποντίσεων τώρα, έχει γίνει στα τμήματα Λαύριο – Σέριφος και Σέριφος – Μήλος και ανάδοχος του έργου ήταν ο όμιλος Hellenic Cables ο οποίος ανέλαβε το καλωδιακό τμήμα και των δύο διασυνδέσεων συνολικού μήκους 170 χλμ.. Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί με ανάδοχο την Prysmian και οι ποντίσεις στα τμήματα Μήλος – Φολέγανδρος και Φολέγανδρος – Σαντορίνη συνολικού μήκους 127 χλμ..

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της διασύνδεση των Κυκλάδων – Δ’ Φάση περιλαμβάνει υποβρύχια καλώδια 150kV συνολικού μήκους 353,2 χλμ και υπόγεια καλώδια 150kV συνολικού μήκους 19,6 χλμ., συνδέοντας τον υποσταθμό GIS 150kV Λαυρίου, στο νέο υποσταθμό GIS 150kV Νάξου μέσω Σερίφου, Μήλου, Φολεγάνδρου και Θήρας, καθώς και τους νέους υποσταθμούς GIS 150kV των νήσων Σερίφου, Μήλου, Φολεγάνδρου και Θήρας.

Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τη διασύνδεση του ΕΣΜΗΕ με τη Σέριφο μέσω του Λαυρίου και τις διασυνδέσεις Σερίφου – Μήλου, Μήλου – Φολέγανδρου, Φολέγανδρου – Θήρας και Θήρας – Νάξου. Περαιτέρω, στο συνολικό έργο περιλαμβάνονται και διασυνδέσεις νησιών των Νοτιοδυτικών Κυκλάδων (Κύθνος, Σίφνος, Ανάφη, Αμοργός, Δονούσα και Αστυπάλαια) στη Μέση Τάση, ο προγραμματισμός και υλοποίηση των οποίων υπάγεται στην αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ.

Με την ολοκλήρωσή της διασύνδεσης των Κυκλάδων, θα μειωθούν οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 150 χιλιάδες τόνους, ενώ θα δημιουργηθεί περιθώριο έως 730 MW για την ανάπτυξη νέων ΑΠΕ. Παράλληλα, θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση στα κονδύλια που σε ετήσια βάση πρέπει να συγκεντρώνονται μέσω των ΥΚΩ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV