Newsroom

Προς κύρωση στη Βουλή οδηγούνται σήμερα 4 συμβάσεις υδρογονανθράκων, στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης, με τη σχετική ψηφοφορία να έχει προγραμματιστεί για αύριο, Πέμπτη 3 Οκτωβρίου. Προ ολίγων ημερών οι παραπάνω συμβάσεις πέρασαν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής λαμβάνοντας την έγκριση για την διαδικασία της κύρωσης που θα δώσει το τελικό «πράσινο» φως στους παραχωρησιούχους για να ξεκινήσουν τις έρευνες.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω συμβάσεις παραχώρησης είχαν υπογραφεί τον Απρίλιο και τον Ιούνιο 2019 (σ.σ. για  Ιόνιο και Κρήτη αντίστοιχα) από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Στο Ιόνιο οι εταιρείες-κοινοπραξίες που αναδείχθηκαν ως παραχωρησιούχοι είναι η ισπανική Repsol με τα ΕΛΠΕ ενώ στα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης επικεφαλής της κοινοπραξίας είναι η γαλλική Total με τη συμμετοχή του αμερικανικού κολοσσού ExxonMobil και τα ΕΛΠΕ.

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εξορύξεων

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε εμφάνισή του σε τηλεοπτική εκπομπή χθες το βράδυ αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική διάσταση των γεωτρήσεων και την προσήλωση της Κυβέρνησης να υπάρξουν οι δικλείδες που θα προστατεύσουν το φυσικό περιβάλλον μόλις ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους οι εταιρείες.

«Θέλουμε να εξαντλούμε κάθε δυνατότητα και κάθε περιθώριο όχι μόνο για διαβούλευση με τους κατοίκους αλλά και για τήρηση όλων των ευρωπαϊκών προτύπων», τόνισε ο κος Χατζηδάκης ενώ συμπλήρωσε ότι «προφανώς θα υπάρχουν όλα τα περιβαλλοντικά standards» εξηγώντας πως η διαδικασία των ερευνών και μετέπειτα των εξορύξεων, προκειμένου να έχει προοπτική, θα πρέπει να γίνει με τρόπο βιώσιμο για το περιβάλλον.

Ο κος Χατζηδάκης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές του ορυκτού πλούτου της χώρας λέγοντας ότι «δεν υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν από τους υδρογονάνθρακες».

Είναι πάντως γεγονός ότι οι έρευνες υδρογονανθράκων τυγχάνουν πλέον ευρείας στήριξης στο πολιτικό φάσμα, δεδομένου ότι οι συμβάσεις πέρασαν κατά πλειοψηφία από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Τα οφέλη και οι προοπτικές

Τα οικονομικά οφέλη κατά τη φάση της εκμετάλλευσης η οποία ενδέχεται να διαρκέσει έως 8 χρόνια, ανέρχονται σε 140 εκατ. ευρώ ενώ μετέπειτα το 5% των εσόδων θα αποδίδεται στην Περιφέρεια και 20% στο κεντρικό κράτος. Πρώτες, σαφείς ενδείξεις για τη δυναμικότητα των κοιτασμάτων αναμένεται να υπάρξουν σε 2 έως 4 χρόνια από την έναρξη των ερευνών.

Βέβαια εξίσου σημαντικό είναι ότι τίθενται οι βάσεις για να γίνει η χώρα «παραγωγός» ενέργειας και όχι αποκλειστικά εισαγωγέας, εισερχόμενη στο πεδίο του upstream, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τον γεωπολιτικό της ρόλο στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, σε συνδυασμό με τα κρίσιμα έργα διακρατικών ενεργειακών διασυνδέσεων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV