Newsroom

Προς ένταξη στα έργα IPCEI οδεύει το μεγαλύτερο project υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο δεν είναι άλλο από το White Dragon με απόφαση των Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι ενδιαφερόμενοι

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία έχει αναλάβει το ρόλο συντονιστή για το μεγάλο αυτό έργο, υπέβαλλε στις 5 Μαΐου στην ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση την επενδυτική πρόταση μαζί με ένα πλήθος εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του φυσικού αερίου και της ενέργειας, οι οποίες είναι οι εξής:

Advent Technologies

Damco Energy

ΔΕΗ

ΔΕΣΦΑ

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

ΕΛΠΕ

Motor Oil

Σωληνουργεία Κορίνθου

TAP

Mytilineos

Το ύψος της επένδυσης θα ξεπεράσει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ και, όπως αναφέρουν τα στοιχεία που έχει προσκομίσει η ΔΕΠΑ στη Βουλή, το κόστος για τον τομέα των ΑΠΕ θα αγγίξει τα 240 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν 18.000 άμεσες και 29.500 έμμεσες θέσεις εργασίας στη Δυτική Μακεδονία.

Το έργο

Το έργο αφορά στην κατασκευή μονάδας παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου συνολικής ισχύος ηλεκτρολυτών 5 GW (γιγαβάτ) σταδιακά εγκατεστημένων από το 2022 έως το 2029. Επιπλέον 500 MW (μεγαβάτ) φωτοβολταϊκού πάρκου θα συνδεθούν απευθείας με τους ηλεκτρολύτες και η υπόλοιπη ενέργεια που θα απαιτείται, θα λαμβάνεται μέσω διμερών συμβολαίων (PPAs) που θα προέρχεται κυρίως από περίσσεια φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, αλλά και από υδροηλεκτρικά έργα.

Όταν αναπτυχθεί πλήρως, οι ηλεκτρολύτες θα παράγουν περισσότερους από 250.000 τόνους ανά έτος ανανεώσιμου υδρογόνου που, σε πρώτη φάση, θα εγχυθούν στους αγωγούς φυσικού αερίου. Από τους 250.000 τόνους ανά έτος, μια ποσότητα της τάξης των 58.000 έως 71.000 τόνων/έτος πράσινου υδρογόνου θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας υδρογόνου μέσω της χρήσης του ως φορέα καθαρής ενέργειας στη βιομηχανία, τις μεταφορές και τα κτίρια.

Η δεύτερη φάση του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγού υδρογόνο από το ΔΕΣΦΑ.

Το πράσινο υδρογόνο που θα παράγεται θα αποθηκεύεται άμεσα καθώς και έμμεσα μέσω της διοχέτευσης στον αγωγό φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ και στον αγωγό υδρογόνου. Ταυτόχρονα, θα παρέχεται μέσω κυψελών ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια ως σταθερή μονάδα βάσης στο σύστημα.

Σχετικά με τα εδάφη που θα χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση των ΑΕΠ, το ζήτημα παραμένει και εξετάζεται από τη ΔΕΗ.

Το χρονοδιάγραμμα του έργου

Να υπενθυμίσουμε πως το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γ. Κασαπίδη, στις Βρυξέλλες το Σεπτέμβριο του 2019. Η έναρξη του έργου τοποθετείται στο δεύτερο τετράμηνο του 2022, ενώ η ημερομηνία λήξης των έργων επιλέξιμων IPCEI δαπανών στις 31 Δεκεμβρίου 2029, ενώ ως τελική ημερομηνία λήξης του έργου έχει οριστεί η 31η Δεκεμβρίου 2040.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV