Τέσσερις είναι οι εταιρείες που υπέβαλαν τελικά προσφορά για τη «Μελέτη Γραφείου» και άλλες τέσσερις για την «Τεχνική Ανάλυση» του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου «GREGY» , ενώ μέσα στον μήνα αναμένεται να γίνει από την Elica – την θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Κοπελούζου που είναι ο φορέας διαχείρισης του έργου – η ανάθεση των μελετών στους δύο αναδόχους.
Μέσω των συγκεκριμένων μελετών θα κριθούν οι προδιαγραφές του έργου όπως η τελική όδευση του υποθαλάσσιου καλωδίου και των σημείων προσαιγιάλωσης στις δύο χώρες και θα προκύψει, επίσης, το τελικό κόστος της διασύνδεσης.
Η κατ΄ αρχήν διαδρομή του GREGY, μήκους 954 χλμ, ξεκινά από το El Sallum και φτάνει στη Νέα Μάκρη Αττικής.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030, τότε δηλαδή που αναμένεται να ολοκληρωθεί και η κατασκευή του 50% των 9,5 GW έργων ΑΠΕ τα οποία θα τροφοδοτούν την ηλεκτρική διασύνδεση. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει συγκεκριμένα σταδιακή κατασκευή 7,2 GW αιολικών πάρκων και 2,3 GW ηλιακών (75% / 25%).
Αναλυτικότερα, το έργο που είναι σε σύλληψη και σχεδιασμό του Ομίλου Κοπελούζου και της εταιρείας συμφερόντων του Ομίλου ELICA Mediterranean Interconnector, έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμού 4.2 δισ. ευρώ, περιλαμβάνεται στον 1ο κατάλογο PCI/PMI της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικής δυναμικότητας 3.000 Μεγαβάτ για τη μεταφορά 100% πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η ενέργεια αυτή θα προέρχεται από ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ συνολικής ισχύος 9,5 GW, που θα αναπτυχθεί στην Αίγυπτο.
Το καλώδιο προβλέπεται να μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, δημιουργώντας συνέργειες και με την διασύνδεση Green Aegean, που προωθείται από την ελληνική κυβέρνηση με ενεργό ρόλο του ΑΔΜΗΕ και προοπτική μεταφοράς πράσινης ενέργειας από την Ελλάδα έως την Αυστρία και τη Γερμανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος έχει πολύ υψηλό αιολικό δυναμικό, όπως βέβαια και ηλιακό και σημαντικά χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης των πάρκων.
Η ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο θα μεταφέρεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις υφιστάμενες αλλά και από τις σχεδιαζόμενες διασυνδέσεις, μέρος της θα καταναλώνεται από την ελληνική Βιομηχανία και ένα τρίτο μέρος της θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και θα υποκαθιστά 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV