Connect with us

Έργα πόλης

Προς αναβίωση το ιστορικό ξενοδοχείο Εμπορικόν στην Αιόλου

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Eρειπωμένο για δεκαετίες, το ιστορικό ροδί… ξενοδοχείο αναβιώνει μέσα στη δύσκολη οικονομική κατάσταση

Το παλιό ξενοδοχείο «Εμπορικόν» στην οδό Αιόλου στέκει μετά βίας στη θέση του, ακριβώς απέναντι από την είσοδο του ναού της Αγίας Ειρήνης. Είναι σαν μια αόρατη δύναμη να το κρατάει ακόμα όρθιο.

Για δεκαετίες ερειπωμένο, με κατεδαφισμένο τον κεντρικό του εξώστη, κατεστραμμένη τη στέγη του, μισοφαγωμένη την κάποτε αρχοντική του πρόσοψη, απόντες τους τέσσερις γύψινους Ατλαντες, σπασμένα τα παράθυρα, βανδαλισμένη την ξύλινη πόρτα και περισσότερο από έναν αιώνα ζωής στην πλάτη του, αυτό το κάποτε συναρπαστικό κτίριο, χτισμένο στο γύρισμα του περασμένου αιώνα, παρέμενε σιωπηλός μαρτυρας των μεταμορφώσεων του περίγυρού του.

Να όμως που οι φήμες της περασμένης χρονιάς («θα το φτιάξουν και θα ξαναγίνει ξενοδοχείο!») επιβεβαιώνονται πανηγυρικά. Πριν από λίγες ημέρες οι περαστικοί της οδού Αιόλου και της πλατείας Αγίας Ειρήνης, ένας καθόλου αμελητέος αριθμός ανθρώπων δηλαδή, παρατηρούν την ενημερωτική επιγραφή για την αποκατάσταση του κτιρίου και τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Ο,τι δεν έγινε τα χρόνια της ευημερίας συμβαίνει σήμερα που η εμπορική και τουριστική Αθήνα βρίσκονται σε συνθήκες σχεδόν πολεμικές.

Ρωτάμε τον κ. Αργύρη Σταθόπουλο, πολιτικό μηχανικό και μέλος του επενδυτικού σχήματος, πώς και τώρα ένα τόσο σημαντικό βήμα; «Γιατί τώρα βγήκε η οικοδομική άδεια ύστερα από προσπάθειες έξι ετών», μας λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Μα, ξενοδοχείο πολυτελείας στην οδό Αιόλου; Είναι μια λογική σκέψη. Υπάρχει όμως ένας συνδυασμός παραγόντων που ευνοούν το εγχείρημα. Στην Αθήνα του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα η οδός Αιόλου ήταν ένας «καλός» δρόμος. Δεν ήταν τυχαίο ότι εδώ είχαν την έδρα τους οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της εποχής, η Εθνική και η Εμπορική, ενώ και το επίπεδο του εμπορίου ήταν υψηλό. Επίσης απορροφούσε το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής κίνησης (καθώς εξασφάλιζε άνετη πρόσβαση στην Ακρόπολη) και σε αυτό το πλαίσιο οικοδομήθηκε κοντά στο 1900 το ξενοδοχείο «Εμπορικόν». Στο ισόγειο αναπτύσσονταν εμπορικά καταστήματα και στους τρεις ορόφους του το ξενοδοχείο δυναμικότητας 19 δωματίων. Ετσι δικαιολογείται η σχετικά περιορισμένη είσοδος του «Εμπορικόν»: μια μαρμάρινη σκάλα οδηγούσε στην υποδοχή του ξενοδοχείου και από εκεί ξεκινούσε άλλη, ξύλινη αυτή τη φορά, κλίμακα για τους ορόφους. Μαρτυρίες της εποχής αλλά και φωτογραφίες δίνουν τον τόνο μιας πολυτελούς κατασκευής. Ακριβά δάπεδα από καλό ξύλο, επιζωγραφισμένες οροφές, σφυρήλατα κιγκλιδώματα, ελικοειδή μαρμάρινα φουρούσια, κορινθιακά επίκρανα και γύψινες άνθινες γιρλάντες στην πλούσια πρόσοψη, και φυσικά οι γύψινοι Ατλαντες που υποβαστάζουν τον εξώστη του δευτέρου ορόφου.

Η αρχική φιλοσοφία

Ολα θα επανέλθουν στην αρχική τους μορφή, εκτός από τους Ατλαντες, η τύχη των οποίων αγνοείται (πιθανότατα εκλάπησαν). Ως προς τον χρωματισμό της πρόσοψης θα καταβληθεί προσπάθεια έτσι ώστε να θυμίζει το ανοιχτό ροδί της αρχικής κατασκευής. Η αρχική φιλοσοφία του κτιρίου δεν θα ανατραπεί. Το νέο ξενοδοχείο – μπουτίκ θα διαθέτει 12 δωμάτια, ενώ στο ισόγειο θα διαμορφωθεί εστιατόριο και μπαρ που θα εξυπηρετεί και τους πελάτες του ξενοδοχείου.

Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες το έργο να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. «Από τη μία είναι η κρίση, αλλά από την άλλη η περιοχή “ανεβαίνει”». Ταυτόχρονα «τρέχουν» συζητήσεις για πιθανή εκμίσθωση της μονάδας από ξενοδοχειακούς ομίλους.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για έργα σε όλη την Αττική πατώντας εδώ.

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

image_printΕκτύπωση

Έργα πόλης

ΚΤΥΠ: Υπογραφή σύμβασης για το έργο αποκατάστασης νηπιαγωγείου στην Κεφαλονιά

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Με αμείωτους ρυθμούς, η ΚΤΥΠ ΑΕ συνεχίζει την διαδικασία για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων σχολικών μονάδων της Κεφαλονιάς.

Ήδη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΤΥΠ ΑΕ, Γιάννης Χαρωνίτης έχει υπογράψει το τελευταίο διάστημα δυο συμβάσεις έργων, που αφορούν στο Γυμνάσιο-Λύκειο Ληξουρίου και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου, ενώ την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019 προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης για το έργο αποκατάστασης του Νηπιαγωγείου Λακήθρας Κεφαλονιάς.

Το έργο έχει συμβατικό προϋπολογισμό 57.327,32 ευρώ (με ΦΠΑ) και θα εκτελεστεί από την κατασκευαστική εταιρεία «ΜΕΤΡΟΝ ΑΤΕ», με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 120 ημερολογιακών ημερών.
Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, η ΚΤΥΠ ΑΕ θα προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης και για το έργο αποκατάστασης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου.

Σημειώνεται ότι η ΚΤΥΠ ΑΕ ανέλαβε την ευθύνη για την εκπόνηση των μελετών, την εξεύρεση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ και την διενέργεια των διαγωνισμών, στο τέλος του 2017. Η ΚΤΥΠ ΑΕ ολοκλήρωσε σε τάχιστο χρόνο τις απαραίτητες διαδικασίες και δεν ευθύνεται για τις όποιες καθυστερήσεις προέκυψαν και οι οποίες αποδίδονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού.

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Συσκέψεις ΚΤΥΠ-φορέων για τα θέματα σχολικής στέγης στην Ανδραβίδα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Την βούληση της ΚΤΥΠ ΑΕ να συνδράμει στην αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από τους πρόσφατους σεισμούς, οι μαθητές της Ανδραβίδας, με την υλοποίηση προσωρινών και μόνιμων στεγαστικών λύσεων, εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Γιάννης Χαρωνίτης στους Βουλευτές Ηλείας, στον νέο και στον απερχόμενο Δήμαρχο Ανδραβίδας, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα, την Τρίτη 19 Ιουλίου 2019, στα Γραφεία της Εταιρείας, κατόπιν κοινού αιτήματος των Βουλευτών.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι Βουλευτές, κ.κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός, ο νέος Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας και ο απερχόμενος Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ναμπίλ Μοράντ καθώς επίσης και ο Αντιδήμαρχος, Ανδρέας Μύγκας.

Ειδικότερα, συζητήθηκε το θέμα της προσωρινής μετεγκατάστασης του Δημοτικού Σχολείου Ανδραβίδας σε άλλο χώρο προκειμένου να ανεγερθεί στη θέση του, νέο σχολείο από την ΚΤΥΠ ΑΕ και αναζητήθηκαν τρόποι προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ούτως ώστε οι μαθητές να βρίσκονται κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σε ασφαλείς εγκαταστάσεις.

Όπως εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος, η ΚΤΥΠ ΑΕ είναι έτοιμη προκειμένου να αναλάβει και να υλοποιήσει άμεσα το έργο, από την στιγμή που ολοκληρωθούν οι απαραίτητες θεσμικές διαδικασίες οι οποίες δεν ανήκουν στις αρμοδιότητες της Εταιρείας.

Υπενθυμίζεται, ότι η ΚΤΥΠ ΑΕ από την πρώτη στιγμή μετά τον πρόσφατο σεισμό, βρέθηκε στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής με ειδικό κλιμάκιο μηχανικών-ελεγκτών υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, το οποίο προχώρησε σε αυτοψίες των σχολικών μονάδων και άλλων δημοσίων κτιρίων του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

Έργα πόλης

Νέα παιδική χαρά στο Μάτι Αττικής, δωρεά των πόλεων των Τιράνων και Σκοπίων

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια ολοκαίνουρια και σύγχρονη Παιδική Χαρά δεσπόζει πλέον στον άλλοτε καμένο λοφίσκο του «Πευκώνα» στο Μάτι. Τη νέα Παιδική Χαρά παρουσίασε στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας και είναι προϊόν της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των πόλεων, καθώς αποτελεί δωρεά της πόλης των Τιράνων, που μαζί με τον δήμο Σκοπίων συνέδραμαν, μέσω της Αθήνας, στις δράσεις στήριξης των πληγέντων.

Μπορεί, λίγες μέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη φονική πυρκαγιά, τα σημάδια στην περιοχή αλλά και στις καρδιές των ανθρώπων να παραμένουν ανεξίτηλα, ωστόσο πρωτοβουλίες σαν αυτή επαναφέρουν τα χαμόγελα των παιδιών στο Μάτι αλλά και την αισιοδοξία των κατοίκων. Ο φυσικός παιχνιδότοπος, δωρεά της πόλης των Τιράνων που υλοποιήθηκε μέσω Athens Partnership του δήμου Αθηναίων, απευθύνεται σε ηλικίες από 3 έως 12 ετών, παρέχοντας ποικίλες δυνατότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων και δραστηριοτήτων. Παράλληλα, η πόλη των Σκοπίων υποστήριξε οικονομικά τις δράσεις ψυχοκοινωνικής στήριξης, που ο δήμος Αθηναίων και άλλοι φορείς διοργάνωσαν με τους Γιατρούς του Κόσμου, και στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 685 πυρόπληκτοι, σε περίπου 5.000 ραντεβού.

«Στεκόμαστε εδώ, με ζωντανές τις μνήμες και αίσθημα συμπαράστασης προς όλους τους κατοίκους της περιοχής» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας παρουσιάζοντας την Παιδική Χαρά και σημείωσε: «Νιώθω ίσως λίγο πιο κοντά σας, έχοντας ζήσει προσωπικά εκείνο το βράδυ την αγωνία της εκκένωσης των Παιδικών Κατασκηνώσεων του δήμου Αθηναίων, στον Άγιο Ανδρέα. Δεν υπάρχουν λόγια για αυτή τη καταστροφή και την εμπειρία που έζησε η περιοχή και οι κάτοικοι και που μοιράστηκα ένα μικρό μέρος της μαζί σας. Αυτό που σίγουρα υπήρξε και υπάρχει με την ίδια ένταση και σήμερα από πλευράς του δήμου Αθηναίων, είναι άμεσες κινήσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν την περιοχή να επουλώσει τα τραύματα της».

Ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, παραλαμβάνοντας την Παιδική Χαρά, τόνισε ότι «η πόλη της Αθήνας και ο Γιώργος Καμίνης βρέθηκαν τον Ιούλιο του 2018 από την πρώτη στιγμή δίπλα στο Μάτι και η Παιδική Χαρά που παρουσιάζεται σήμερα αποτελεί κομμάτι της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των πόλεων».

Στην παρουσίαση της νέας Παιδικής Χαράς στο Μάτι παραβρέθηκαν η πρεσβευτής της Αλβανίας στην Αθήνα Αντριάνα Χομπντάρι, η επιτετραμμένη της πρεσβείας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Αθήνα Λιντία Μπόσκοφσκα, ενώ από την πλευρά του δήμου Αθηναίων παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι Δημοτικής Αστυνομίας και Κέντρου Πόλης Ανδρέας Βαρελάς, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας Μαρία Στρατηγάκη και Αστικής Υποδομής, Κατασκευών και Κτιριακών Έργων Γιώργος Χρ. Αποστολόπουλος.

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα