Connect with us

Αεροδρόμια

Προληπτικός έλεγχος σε Airbus A380 λόγω ρωγμών στα πτερύγια

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας της Αεροπλοΐας (EASA) συνιστά επιθεώρηση των πτερύγων των 25 παλαιότερων Airbus A380 εξαιτίας του κινδύνου ρώγμωσης, χωρίς ωστόσο να ζητεί την καθήλωσή τους, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Σε αυτή την «πρόταση οδηγίας αξιοπλοΐας», η EASA γνωστοποιεί ότι «περιπτώσεις ρώγμωσης» εντοπίσθηκαν στα πτερύγια A380. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία δεν προτείνει την καθήλωση των αεροσκαφών, αλλά σημειώνει ότι το πρόβλημα αυτό, «αν δεν εντοπισθεί και διορθωθεί», θα μπορούσε να «περιορίσει τη δομική ακεραιότητα των πτερύγων».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Les Echos, που αποκάλυψε χθες την ύπαρξη αυτής της οδηγίας, η οποία εκδόθηκε στις 5 Ιουλίου, διευκρινίζει ότι η υπηρεσία συνιστά τη διεξαγωγή επιθεώρησης με υπερήχους σε 25 από τα 234 A380 που βρίσκονται σε κυκλοφορία, δηλαδή επί των αεροσκαφών που έχουν ημερομηνία συναρμολόγησης των πτερύγων πριν από περισσότερο από 15 χρόνια.

«Η οδηγία αυτή θεωρείται προληπτική ενέργεια, που περιορίζεται σε 25 ζεύγη πτερύγων από τα παλαιότερα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της AESA, που διευκρινίζει ότι «με βάση τα ευρήματα αυτών των επιθεωρήσεων, είναι πιθανόν να ακολουθήσει η έκδοση νέων οδηγιών» που θα αφορούν τον υπόλοιπο στόλο.

Η έκδοση της οδηγίας προκάλεσε την αντίδραση της Airbus, η οποία εξήγησε ότι «οι οδηγίες αξιοπλοΐας αποτελούν μία σταθερά στην αεροπορία και δείχνουν την καλή λειτουργία της ρυθμιστικής διαδικασίας». «Η αεροπορία είναι ένας από τους καλύτερα ρυθμιστικά πλαισιωμένους τομείς και η ασφάλεια αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα στην αεροπορία», αναφέρει η εταιρεία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Airbus καλείται να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους πρόβλημα για το A380, το τέλος της παραγωγής του οποίου ανακοίνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο. Το 2012, η EASA είχε ζητήσει την επιθεώρηση του συνόλου των αεροσκαφών που βρίσκονται σε κυκλοφορία ανά τον κόσμο μετά την ανακάλυψη μικρορωγμών στα πτερύγια ορισμένων από αυτά.

Αν και η εταιρεία είχε διαβεβαιώσει ότι τα ευρήματα δεν συνιστούσαν πρόβλημα ασφαλείας, αυτές οι ρωγμές έπληξαν την φήμη του μεγαλύτερου επιβατηγού αεροσκάφους στον κόσμο.

Οι εργασίες επισκευής και ελέγχου στα super jumbo αποτιμήθηκαν σε «τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ ανά αεροσκάφος, δηλαδή σε συνολικό κόστος 100 εκατομμυρίων ευρώ από το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Η Airbus ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο το τέλος της παραγωγής των A380 εξαιτίας της έλλειψης παραγγελιών και τον τερματισμό των παραδόσεων το 2021. Το πρόγραμμα των A380 διατηρήθηκε στη ζωή, παρά την έλλειψη ενδιαφέροντος από τις αεροπορικές εταιρείες, χάρη στην επιβράδυνση του ρυθμού παραγωγής που πέρασε σε ένα αεροπλάνο τον μήνα το 2018, έναντι συνολικά 27 αεροσκαφών ετησίως το 2015.

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Αεροδρόμια

Η airBaltic επεκτείνει την περίοδο πτήσεων από τη Ρίγα προς την Αθήνα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Η λετονική αεροπορική εταιρεία airBaltic ανακοινώνει την επέκταση της περιόδου πτήσεων μεταξύ Ρίγα και Αθήνας, για 2 πρόσθετους μήνες. Οι πτήσεις θα συνεχισθούν έως την 1η Δεκεμβρίου 2019 και θα ξεκινήσουν πάλι στις 4 Μαρτίου, 2020.

Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2019 και του Ιανουαρίου 2020, η airBaltic θα πραγματοποιεί 2 εβδομαδιαίες πτήσεις από την Ρίγα προς την Αθήνα. Οι επιβάτες θα επιβιβάζονται στο Airbus A220-300 για την πτήση διάρκειας 3 ωρών και 10 λεπτών. Το πλήρες πρόγραμμα πτήσεων της airBaltic είναι διαθέσιμο στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, www.airbaltic.com.

Η airBaltic εξυπηρετεί περισσότερους από 70 προορισμούς από τη Ρίγα, το Ταλίν και το Βίλνιους, προσφέροντας τη μεγαλύτερη ποικιλία σε προορισμούς καθώς και βολικές συνδέσεις μέσω της Ρίγα, προς το δίκτυο της εταιρείας που καλύπτει ευρωπαϊκούς προορισμούς, τη Σκανδιναβία, την CIS (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών) και τη Μ. Ανατολή.

Τη θερινή περίοδο 2019, η airBaltic εγκαινίασε νέα δρομολόγια από τη Ρίγα προς το Δουβλίνο, τη Στουτγάρδη και το Λβιβ, καθώς και προς την Κω και τη Μινόρκα.

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

Αεροδρόμια

Συνεργασία Amadeus-Skyserv για την διαχείριση πελατών και πτήσεων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Για τις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Όπως και για τα πληρώματα της Formula 1, η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα είναι ιδιαίτερα σημαντικές, εξασφαλίζοντας ότι τα αεροπλάνα που εξυπηρετούν είναι έτοιμα το γρηγορότερο δυνατό.

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο, μετρώντας περισσότερους από 32 εκατομμύρια ταξιδιώτες μέσα στο 2018, και ο τουρισμός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας.

Για τους παραπάνω λόγους, η Skyserv, η κορυφαία ανεξάρτητη εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης στην Ελλάδα, αποφάσισε να συνεργαστεί με την Amadeus για να εφαρμόσει το ευέλικτο και εξειδικευμένο, για εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, σύστημα Altéa Departure Control System (DCS), για την παράλληλη διαχείριση επιβατών και πτήσεων.

Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, που θα συμβάλλει στην καλύτερη κάλυψη των εξατομικευμένων αναγκών των πελατών της, η Skyserv θα είναι πλέον σε θέση να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τις λειτουργίες της.

Για παράδειγμα, οι ειδικοί κανονισμοί και διαδικασίες καθεμίας από τις 150 αεροπορικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται, θα είναι άμεσα διαθέσιμες στο προσωπικό της εταιρείας μέσω γραφικών υπενθυμίσεων, εξυπηρετώντας τους επιβάτες μέσα από μια και μόνο λύση.

Για τις αεροπορικές εταιρείες αυτό μεταφράζεται σε επιπλέον έσοδα από ancillary services και πιο ολοκληρωμένο brand experience, καθώς οι πολιτικές της κάθε εταιρείας για τις επιπλέον αποσκευές, την αναβάθμιση θέσης και τις ακυρώσεις διατίθενται πλέον στο προσωπικό και προσφέρονται ως μέρος της συνολικής ταξιδιωτικής εμπειρίας.

Με την εφαρμογή της λύσης, η Skyserv μπορεί πλέον να διαχειρίζεται τις load control λειτουργίες από ένα κεντρικό σημείο και όχι από 37 διαφορετικά αεροδρόμια, όπως γινόταν μέχρι πρότινος. Γεγονός που οδηγεί σε μείωση του κόστους και αύξηση της αποτελεσματικότητας, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ακρίβεια και καλύτερη εμπειρία για τους ταξιδιώτες.

Επιπλέον, η Skyserv επωφελείται από μία γκάμα καινοτομιών που διαθέτει η πλατφόρμα, όπως η πραγματοποίηση check-in εκτός αεροδρομίου, οι οποίες ενσωματώνονται εύκολα χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση άλλων αναβαθμίσεων στο λογισμικό της και κάνουν τη Skyserv έναν ακόμη πιο ευέλικτο πάροχο για τις αεροπορικές εταιρείες και τους πελάτες τους.

Ο Αναστάσιος Σταυρακάκης, Information Technology and Telecommunication Manager της Skyserv δήλωσε: «Η αξιοπιστία, η αποτελεσματικότητα και η ακρίβεια βρίσκονταν πάντοτε στον πυρήνα των λειτουργιών μας. Αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογικές καινοτομίες, είμαστε σε θέση να συνεχίζουμε να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια και επιβάτες. Η Amadeus μοιράζεται το όραμα μας και τα συστήματά της αποτελούν μια μακροπρόθεσμη επιλογή που αυξάνει σημαντικά την αξία που προσφέρουμε στις αεροπορικές εταιρείες.»

Ο Yannick Beunardeau, Vice President, Airport IT, EMEA της Amadeus σχολίασε: «Το προϋπάρχον σύστημα DCS της Skyserv ήταν σχεδόν παρωχημένο και αυτό σήμαινε ότι οι ομάδες μας έπρεπε να συνεργαστούν στενά για να πραγματοποιήσουν σωστά τη μετάβαση στο νέο σύστημα. Είμαστε ικανοποιημένοι για τη συνεργασία μας με την κορυφαία εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης στην Ελλάδα και μοιραζόμαστε τη πεποίθηση της Skyserv ότι η τεχνολογία μπορεί να φέρει κοντά όλα τα συνεργαζόμενα μέρη σε ένα αεροδρόμιο, πάντα με γνώμονα τα περισσότερα οφέλη για τον ταξιδιώτη.»

Η μετάβαση στο καινούργιο σύστημα περιλάμβανε 150 αεροπορικές εταιρείες και 37 διαφορετικά αεροδρόμια και ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα απαιτητικό χρονοδιάγραμμα 3 μηνών, χωρίς καμία διακοπή των υπηρεσιών της Skyserv.

Το σύστημα Amadeus Altéa Departure Control για εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης έχει υιοθετηθεί από περισσότερες από 125 εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης σε όλο τον κόσμο, ενώ μόνο για το 2018 εξυπηρέτησε σχεδόν 1,6 δισεκατομμύρια επιβάτες.

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

Αεροδρόμια

Ρεκόρ για το Αεροδρόμιο της Αθήνας το πρώτο εξάμηνο με 11,26εκατ.επιβάτες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Με πολύ καλούς ρυθμούς ολοκληρώθηκε η κίνηση του πρώτου εξαμήνου για το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία διαχείρισης, συνολικά, κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου έφθασε τα 11,26 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 7,7% και σπάζοντας το φράγμα των 11εκατ.επιβατών για πρώτη φορά σε αυτό το διάστημα. Η επιβατική κίνηση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, παρουσίασε υγιή ανάπτυξη της τάξης του 4% και 9,5% αντίστοιχα. Να σημειώσουμε πως σε απόλυτους αριθμούς στο πρώτο εξάμηνο του 2019 είχαμε περίπου 800.000 περισσότερους επιβάτες σε σχέση με πέρυσι, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι η αύξηση των επιβατών (σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017) ήταν κάτι παραπάνω από 1εκατ.επιβάτες.

Αυτό σημαίνει από τη μία ότι έχουμε μία μικρή κάμψη στην αύξηση αλλά μετά από έξι συνεχόμενες μεγάλες χρονιές για το αεροδρόμιο της Αθήνας με διψήφια ποσοστά και μεγάλη ανάκαμψη δείχνει να πηγαίνουμε σε αυξήσεις με πιο «μαλακούς» ρυθμούς, ωστόσο σημαντικούς. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως η κίνηση εξωτερικού, σταθερά παρουσιάζει διψήφια ποσοστά, πράγμα που υποδεικνύει και την σταθερή δυναμική της Αθήνας ως προορισμού.

Μεγάλο στοίχημα για το Ελ.Βενιζέλος θα είναι η σύγκριση του φετινού καλοκαιριού με το περυσινό όπου τα ρεκόρ ήταν συνεχόμενα. Σε κάθε περίπτωση και φέτος θα έχουμε ρεκόρ όλων των εποχών και το στοίχημα πλέον είναι αν το Αθηναϊκό αεροδρόμιο «σπάσει» το φράγμα των 26εκατ.επιβατών.

Για τον μήνα Ιούνιο, θετική καταγράφεται η πορεία της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου φθάνοντας τα 2,61 εκατ. επιβάτες και σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 7,6%. Οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν μικρή άνοδο της τάξης του 1,9%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες σημείωσαν δυναμική άνοδο κατά 10,3%.

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα