Ολοένα εντονότερες ζυμώσεις προκαλούν στο γεωπολιτικό σκηνικό της Νοτιανατολικής Μεσογείου τα έργα ενεργειακών υποδομών που βρίσκονται σε κατασκευή ή φάση σχεδιασμού στη χώρα.
Η πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι μια, εν δυνάμει, «πολύφερνη» νύφη στην ευρύτερη περιοχή, υπό την έννοια ότι αναδεικνύεται σε προτιμητέο ενεργειακό διάδρομο φυσικού αερίου προς τις αγορές της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης, εξασφαλίζοντας την πολυπόθητη ασφάλεια εφοδιασμού και διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου.
Παράλληλα γίνεται αντιληπτή και η σημασία της χώρας στη Ρωσία, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την πρόσβασή της στις Ευρωπαϊκές αγορές, που, όπως διαφαίνεται, τα επόμενα χρόνια θα παρουσιάσει σημάδια κάμψης. Αυτό συνάγεται από τη στόχευση της ΕΕ για μείωση της υπερβολικής εξάρτησης της ηπείρου από το ρωσικό άεριο -το οποίο σήμερα καλύπτει το 40% των συνολικών εισαγωγικών αναγκών- με αντίστοιχη προτεραιοποίηση των Αμερικανών, σε μία Ευρώπη που καταγράφει διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση· μόνο την τελευταία τριετία άγγιξε το 20%.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στα πλαίσια της επίσκεψης ανέφερε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την αρχή διαφοροποίησης των πηγών και διόδων ενέργειας, η οποία ερμηνεύεται σε πολλαπλασιασμό τους και όχι σε αποκλεισμούς. Σε αυτή τη βάση, πρόσθεσε ότι η κατασκευή του TAP που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο (σ.σ. 10 δισ. κ.μ. ετησίως με δυνατότητα διπλασιασμού της αρχικής χωρητικότητας με επίγειες αναβαθμίσεις) θα ήταν καλό να συμπεριλάβει και ρωσικό αέριο.
«Αυτό είναι προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και της συνεργασίας και της συνανάπτυξης στην περιοχή. Είναι μία θέση που στηρίζουμε», σχολίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έδωσε έμφαση στις διμερείς επαφές στον χώρο της ενέργειας. Τόνισε ότι η χώρα του σήμερα προμηθεύει την Ελλάδα με πάνω από 50% του φυσικού αερίου και 10% του πετρελαίου δηλώνοντας ετοιμότητα για υλοποίηση σημαντικών ενεργειακών έργων μαζί με την Ελλάδα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του Turkish Stream μέσω ελληνικού εδάφους.
«Είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε μαζί με την Ελλάδα μεγάλα ενεργειακά έργα. Το ίδιο ισχύει για την πιθανότητα σύνδεσης της Νότιας Ευρώπης με τον Turkish Stream μέσω της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Πρόεδρος ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη τροφοδοσία του TAP με ρωσικό προϊόν, επισημαίνοντας ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο απαιτεί ξεχωριστή αντιμετώπιση κυρίως σε όρους οικονομικής βιωσιμότητας για τους εμπλεκόμενους παίκτες, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων, σχολιάζοντας ότι το θεωρεί όχι μόνο εφικτό αλλά και αρκετά ρεαλιστικό.
«Ωριμάζει» ο IGI Poseidon
Δεδομένης της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, πρόσφατες συνομιλίες για την επέκταση του Turkish Stream, με την ανάπτυξη του IGI Poseidon (760 χλμ. χερσαίο και 216 χλμ. υποθαλάσσιο τμήμα), είχαν πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου, σε τριμερή συνάντηση των ΔΕΠΑ, Edison και Gazprom στη Μόσχα.
Οι δύο πρώτες, που συνθέτουν την κοινοπραξία του IGI Poseidon, υπογράμμισαν προς τον ρωσικό κολοσσό, την τεχνική ωριμότητα του αγωγού, εφόσον, όπως τόνισαν, το 80% των μελετών έχουν ολοκληρωθεί και οι απαιτούμενες αιτήσεις αδειοδότησης προς τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας έχουν ήδη υποβληθεί.
Ακόμα περισσότερες εξελίξεις για τον νέο αγωγό αναμένονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας με την επίσκεψης αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στην Ουάσιγκτον από τις 11 έως τις 14 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέας Ενέργειας, Μιχάλη Βερροιόπουλου.
Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV