Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την Γ’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τον πλέον δυναμικό τρόπο έχει ξεκινήσει η καλοκαιρινή περίοδος για τον ΑΔΜΗΕ. Μετά από την κατασκευαστική ολοκλήρωση της Α’ Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, την ανάδειξη αναδόχων (και λίαν συντόμως έναρξη της κατασκευής) για την Β’ Φάση και την ενθαρρυντική εξέλιξη του διαγωνισμού για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, στον «αέρα» βγήκε ο διαγωνισμός και για την Γ’ Φάση, με προϋπολογισμό 115 εκατ. ευρώ (πλην ΦΠΑ). 

Η Γ’ Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, η οποία επισπεύθηκε από τον Διαχειριστή κατά 2 ολόκληρα χρόνια, περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου ενισχυτικού καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου με στόχο την πλήρη εξασφάλιση της απαιτούμενης αξιοπιστίας ηλεκτροδότησης των διασυνδεδεμένων νησιών σε όλες τις λειτουργικές συνθήκες.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του Economist, το προηγούμενο διάστημα, έκανε ειδική αναφορά στην πορεία και τον σχεδιασμό των, ιδιαίτερα σημαντικών, ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, προαναγγέλλοντας, σε αυτό το πλαίσιο,  τον διαγωνισμό για την Γ’ Φάση, πολύ σύντομα, όπως και έγινε.

Σύντομη περιγραφή του έργου της Γ’ Φάσης

Πλήρες έργο της μελέτης, προμήθειας και εγκατάστασης συστήματος υπογείων και υποβρυχίων καλωδίων, για την υλοποίηση της καλωδιακής Γραμμής Μεταφοράς 150 KV Λαύριο – Σύρος /ΙΙ, στο πλαίσιο του έργου της Γ’ Φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων. Αποτελείται από ένα (1) τριπολικό υποβρύχιο καλώδιο ισχύος και τρία (3) μονοπολικά υπόγεια καλώδια, ένα (1) ενσωματωμένο (στο υποβρύχιο καλώδιο ισχύος) υποβρύχιο καλώδιο οπτικών 24 ινών και ένα (1) υπόγειο καλώδιο 24 οπτικών ινών. Το υποβρύχιο καλώδιο ισχύος θα είναι τύπου μόνωσης XLPE, με αγωγό Cu διατομής τουλάχιστον 630 mm2 και μεταφορική ικανότητα 200 MVA. Τα υπόγεια καλώδια ισχύος θα είναι αντίστοιχου τύπου και πλήρως συμβατά με το υποβρύχιο.

Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει ακόμη μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση καθώς και δεκαετή (10 έτη) εγγύηση καλής λειτουργίας, καθώς και ισόχρονη δεκαετή (10 έτη) συντήρηση και τεχνική υποστήριξη, για όλα τα εγκατεστημένα καλώδια ενός πλήρους συστήματος DTS (Distributed Temperature Sensing) και DCR (Dynamic Cable Rating).

Το έργο αυτό έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020.

Η Β’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης

Υπενθυμίζεται ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες για τη Β’ Φάση της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων, ενός project συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, μετά την επιλογή των αναδόχων και για τα τρία υποέργα που το απαρτίζουν.

Ειδικότερα, η κοινοπραξία Ελληνικά Καλώδια ΑΕ – Fulgor ΑΕ ανέλαβε την κατασκευή των υποθαλάσσιων καλωδίων που θα συνδέσουν τη Νάξο με την Πάρο και τη Μύκονο. Στην Prysmian ανατέθηκε η αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών διασυνδέσεων Λιβαδιού (Εύβοια)-Ανδρου και Ανδρου-Τήνου. Τέλος, η NARI Group Corporation επελέγη ως ανάδοχος για την κατασκευή του Υποσταθμού 150 KV στη Νάξο.

Η Β’ φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων κλείνει το βρόχο μεταξύ Πάρου, Νάξου και Μυκόνου και θωρακίζει την αξιοπιστία και την σταθερότητα ηλεκτροδότησης των νησιών αυτών εφόσον εξασφαλίζεται διπλή τροφοδότηση, περιορίζοντας δραστικά την εξάρτησή τους από τους Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής (ΑΣΠ).

Η έγκαιρη ολοκλήρωση του διαγωνισμού δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την περάτωση του έργου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εντός του β’ εξαμήνου του 2019.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

 

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα