Νίκος
Καραγιάννης

Προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για τη «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής από την εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection», εκτονώνοντας έτσι την πολυήμερη αναμονή για τη δημοπράτηση ενός κρίσιμου ενεργειακού έργου, από το οποίο εξαρτάται -μεταξύ άλλων- η ενεργειακή επάρκεια της μεγαλονήσου καθώς και η σημαντική ελάφρυνση των χρεώσεων ΥΚΩ για τους καταναλωτές ολόκληρης της Ελλάδας, οι οποίες αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως και αφορούν την ηλεκτροδότηση του μεγαλύτερου απομονωμένου ενεργειακού συστήματος της χώρας. Το έργο αναμένεται να παραδοθεί σε λειτουργία μέσα στο 2022.

 

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το προηγούμενο διάστημα, κύκλοι του Διαχειριστή είχαν εκφράσει την ετοιμότητα της εταιρείας για άμεση δημοπράτηση του έργου, σημειώνοντας ότι η όποια κίνηση τελεί εν αναμονή των αποφάσεων της ΡΑΕ, δίνοντας έτσι το έναυσμα για την ταχεία δρομολόγηση των διαγωνιστικών διαδικασιών.

Ακολούθησε λίγο αργότερα η απόφαση της ΡΑΕ για το «πράσινο φως» στο διαγωνισμό, με στόχευση την αποφυγή τυχόν νομικών κωλυμάτων, είτε το έργο προχωρήσει τελικά ως PCI, είτε ως εθνικό. Σε αυτό το σημείο αξίζει να διευκρινιστεί ότι η ανανεωμένη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος θα προκύψει τον προσεχή Νοέμβριο, οπότε και επίσημα η χώρα μας θα αποσύρει τη στήριξή της όσον αφορά το σκέλος του έργου που θα αναπτυχθεί εγχώρια, μεταξύ Κρήτης και Αττικής.

Σημαντική εξέλιξη των προηγούμενων ημερών ήταν και ο «λευκός καπνός» από πλευράς Euroasia, ο οποίος επέτρεψε την άμεση συνάντηση της εταιρείας, που αποτελεί φορέας υλοποίησης των διασυνδέσεων Κρήτης-Κύπρου και Κρήτης-Ισραήλ, με τους Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Κύπρου και Ισραήλ, βάζοντας τις τελικές πινελιές στις τεχνικές προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν την διαλειτουργικότητα των τριών διασυνδέσεων.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε: «Η έναρξη του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης. Ξεπεράσαμε τις γκρίζες θεσμικές ζώνες για το καθεστώς του πρότζεκτ και ανοίγει πλέον ένας καθαρός διάδρομος για την υλοποίησή του, σε συνδυασμό με την εν εξελίξει κατασκευή του δεύτερου καλωδίου που θα συνδέσει την Κρήτη με την Πελοπόννησο.

Η ολοκλήρωση της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης διασφαλίζει αφενός την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης και αφετέρου βελτιώνει αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς θα κλείσουν οι μονάδες που λειτουργούν σήμερα με πετρέλαιο. Παράλληλα, θα απαλλάξει τα ελληνικά νοικοκυριά σε όλη τη χώρα από χρεώσεις ΥΚΩ 300-400 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς περιορίζεται σημαντικά το κόστος ενέργειας, επιτρέποντας την ελάφρυνση των λογαριασμών. Επιπλέον ανοίγει χώρος για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από καθαρότερες πηγές ενέργειας και αμφίδρομη μεταφορά του μέσω των καλωδίων, με την παράλληλη αξιοποίηση του καινοτόμου εργαλείου των ενεργειακών κοινοτήτων».

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της «Αριάδνης Interconnection» και του μητρικού ομίλου ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, «Ξεκινά ένα έργο πνοής για την Κρήτη με πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας διασύνδεση Συνεχούς Ρεύματος με τεχνολογία state of the art, η οποία δημιουργεί νέα πρότυπα για τις νησιωτικές διασυνδέσεις που θα ακολουθήσουν και αλλάζει τα δεδομένα στον κλάδο Μεταφοράς Ενέργειας στην Ελλάδα. Η έγκαιρη έναρξη του έργου δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την αρμονική συνεργασία των ελληνικών αρχών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΡΑΕ με τον ΑΔΜΗΕ.

Η Διοίκηση και το προσωπικό της «Αριάδνης Interconnection» δεσμεύονται ότι θα πράξουν ό,τι είναι δυνατό για την ολοκλήρωση του έργου εντός του απαιτητικού χρονοδιαγράμματος και προσβλέπουν στην συνδρομή όλων των ενδιαφερόμενων μερών –εντός και εκτός συνόρων– για να καταστεί αυτό εφικτό. Σήμερα εγκαινιάζουμε την εποχή των μεγάλων Διασυνδέσεων Συνεχούς Ρεύματος Υψηλής Τάσης στο Ελληνικό Ενεργειακό Σύστημα».

Οι διαγωνισμοί που βγήκαν «στον αέρα»

Η πρώτη σύμβαση του μεγάλου ενεργειακού έργου περιλαμβάνει 4 υποέργα, συνολικής προϋπολογισμένης αξίας 600 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 744 εκατ. ευρω). Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των προσφορών λήγει στις 8 Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, τα αντικείμενα των επιμέρους συμβάσεων έχουν ως εξής:

1) Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση καλωδίων και σταθμών ηλεκτροδίων, για την ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος, μεταξύ Κρήτης και Αττικής (2×500 MW, 600 εκατ. ευρώ)

– Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος δυτικού πόλου, των σταθμών ηλεκτροδίων και των υποβρύχιων καλωδίων, για τη σύνδεση των σταθμών ηλεκτροδίων (255 εκατ. ευρώ)

 Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση τού υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος ανατολικού πόλου (225 εκατ. ευρώ)

 Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υπόγειων καλωδιακών συστημάτων, για τη διασύνδεση των σταθμών μετατροπής με τα υποβρύχια καλωδιακά συστήματα του ανατολικού πόλου, του δυτικού πόλου και με τα υποβρύχια καλώδια, για τη σύνδεση των σταθμών ηλεκτροδίων (100 εκατ. ευρώ)

 Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών (20 εκατ. ευρώ)

Η χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση του μεγάλου ενεργειακού έργου υπολογίζεται σε 34 μήνες.  

2) Επιπρόσθετα, προκηρύχθηκε και το έργο που αφορά τη «Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση 2 σταθμών μετατροπής και 1 υποσταθμού GIS, για την ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος, μεταξύ Κρήτης και Αττικής (2×500 MW) με εκτιμώμενο κόστος 315 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 390,6 εκατ. ευρώ). Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των προσφορών λήγει στις 22 Ιουλίου.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV