Connect with us

Αναπλάσεις Θεσσαλονίκης

Προκηρύσσεται ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Χώρος Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

Στην προκήρυξη του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης προχωράει η ΔΕΘ-Helexpo, καθώς προχθές πραγματοποιήθηκε η τελική έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ολοκληρωμένη ανάπλαση της ΔΕΘ έχει πλέον αποσταλεί στο ΣτΕ.

Η ΔΕΘ-Helexpo, με την απόφασή της να προχωρήσει σε ανάπλαση ολόκληρου του Εκθεσιακού Κέντρου, οραματίζεται ένα έργο που θα κυριαρχήσει στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης και θα συμβάλλει στην ανασυγκρότηση του μητροπολιτικού κέντρου της.

Το νέο συγκρότημα Εκθεσιακών και Συνεδριακών εγκαταστάσεων μαζί με το Επιχειρηματικό Κέντρο αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της πόλης, συμβάλλοντας στη μετατροπή του σε έναν σημαντικό διεθνή επιχειρηματικό και τουριστικό προορισμό.

Επιπλέον, το έργο περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός ανοιχτού χώρου πράσινου 60 περίπου στρεμμάτων για χρήση από την πόλη, κατάλληλου για αναψυχή και υπαίθριες πολιτιστικές και εκθεσιακές χρήσεις.

Στόχος του Διαγωνισμού

Ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός στοχεύει στον σχεδιασμό ενός φιλικού προς το περιβάλλον και υπερσύγχρονου, εμβληματικού, Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου με τα υψηλότερα πρότυπα, καθώς και τη βέλτιστη λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων του, σε συνδυασμό με ένα αστικό πάρκο πρασίνου για χρήση από τους πολίτες.

Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού αναμένονται καινοτόμες και υψηλής ποιότητας αρχιτεκτονικές προτάσεις, προκειμένου το project της ανάπλασης να αποτελέσει υπόδειγμα μελλοντικών επεμβάσεων στο αστικό τοπίο πάνω στις αρχές της περιβαλλοντικής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2020 σύμφωνα με τις αρχές για αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς της UNESCΟ και υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA).

Αρχικά θα γίνει προεπιλογή 15 ομάδων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, οι οποίες θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους μέχρι τον Μάιο του 2021 και η επιλογή του πρώτου βραβείου από την Διεθνή Κριτική Επιτροπή θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2021.

Για την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων αρχιτεκτονικών γραφείων σε όλο των κόσμο, αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της ΔΕΘ-HELEXPO A.E. προκαταρκτική ανακοίνωση με τα βασικά στοιχεία του διαγωνισμού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print

Αναπλάσεις Θεσσαλονίκης

Δύο νέα μουσεία στο στρατόπεδο Π. Μελά στη Θεσσαλονίκη

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

H πορεία των μελετών για την ανάπλαση του στρατοπέδου Παύλου Μελά και η δημιουργία δύο νέων μουσείων που έχει σχεδιαστεί να λειτουργήσουν σε υπάρχοντα κτίρια στη Θεσσαλονίκη συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη στο κτίριο της Μονής Λαζαριστών με το Δήμαρχο, Δημήτρη Δεμουρτζίδη και  υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου και του δήμου

Στη συνάντηση, μετείχαν επίσης η διευθύντρια του γραφείου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, η πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη και ο μητροπολίτης Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας και εξετάστηκαν οι εναλλακτικές λύσεις για τη διάθεση των επιπλέον κονδυλίων για μελέτες που εξασφαλίστηκαν με παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Η υπουργός ανέφερε σε δηλώσεις της ότι εξετάζεται “το πώς θα προχωρήσουν οι μελέτες, τουλάχιστον για τα δύο κτήρια, τα οποία πρόκειται να γίνουν μουσεία (τα σχεδιαζόμενα : μουσείο των αρχαιοτήτων του μετρό Θεσσαλονίκης που αφορά αποκλειστικά στα χιλιάδες κινητά ευρήματα που εντοπίστηκαν στη διάρκεια των πολυετών ανασκαφών του μετρό – και το μουσείο του μικρασιατικού προσφυγικού ελληνισμού).

“Συστρατευόμαστε όλοι στην κοινή προσπάθεια να απαντήσουμε στην πρόκληση της μετατροπής του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο”, τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος, ο οποίος ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της δημοπράτησης της πρώτης φάσης του έργου, δηλαδή να γίνουν πράσινο 340 στρέμματα .

“Μεγάλο στοίχημα του δήμου” χαρακτήρισε το έργο η κ.Βούλα Πατουλίδου, η οποία ανέφερε πως “στόχος είναι να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα 19 εκ. από το πρόγραμμα της Βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που έχουν εξασφαλιστεί για το στρατόπεδο Παύλου Μελά”.

Τέλος, η Μαρία Καραγιάννη ανέφερε ότι η “Αναπτυξιακή” είχε αναλάβει την πρώτη φάση του έργου, το κτίριο Α2 και του περιβάλλοντα χώρου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αναπλάσεις Θεσσαλονίκης

ΥΠΕΝ: Στο ΣτΕ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Χώρος Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

Απεστάλη προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ολοκληρωμένη ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Με το τελευταίο αυτό βήμα, μπαίνει στην τελική ευθεία η υλοποίηση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, για την αναβάθμιση της ΔΕΘ σε ένα πρότυπο εκθεσιακό κέντρο διεθνούς εμβέλειας με σύγχρονες υποδομές και χώρους πρασίνου.

Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) αφορά στην έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στην περιοχή του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και στον καθορισμό χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης, στην περιβαλλοντική έγκριση του ΕΠΣ και στην έγκριση του Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής ΠΣΕ) αυτού.

Ειδικότερα, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) στον χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου Δήμου Θεσσαλονίκης, συνολικής εκτάσεως 176.087,65 τ.μ., καθορίζει έξι τομείς όρων δόμησης, καθώς και χρήσεις γης.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δημήτρης Οικονόμου, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, δήλωσε:

«Η έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας -μέσα σε μόλις ένα έτος- του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και του Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής αυτού, αναδεικνύει την προσήλωση της Κυβέρνησης στην ανάδειξη των αναπτυξιακών προοπτικών της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας.
Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, με έμφαση στις σύγχρονες υποδομές και τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, θα ενισχύσει την εξωστρέφεια της πόλης, καθιστώντας την κέντρο αναφοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκος Ταγαράς, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος, δήλωσε:

«Στόχος της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΕΠΣ -η οποία περιλαμβάνει όρους, περιορισμούς και γενικές κατευθύνσεις- είναι τόσο η πληρέστερη προστασία και ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος, όσο και η προστασία της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αναπλάσεις Θεσσαλονίκης

Ένα ακόμη βήμα πιό κοντά στη μεγάλη ανάπλαση της ΔΕΘ

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Χώρος Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

Κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), που διεξήχθη υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, συζητήθηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα το πολεοδομικό σχέδιο εφαρμογής του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου της ΔΕΘ.

Έτσι, σε συνέχεια της έγκρισης του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου της ΔΕΘ, στις 15 Απριλίου 2020, από το συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έγινε μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών και το δεύτερο καθοριστικό βήμα για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης.

«Σε χρόνο ρεκόρ εγκρίθηκαν από το ΥΠΕΝ, και το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο και το πολεοδομικό σχέδιο εφαρμογής, βάζοντας στην τελική ευθεία την εκπλήρωση της δέσμευσης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την ανάπλαση της ΔΕΘ, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου, και στη συνέχεια τόνισε: «Η ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης θα δημιουργήσει έναν διεθνούς εμβέλειας πόλο ανάπτυξης, με σύγχρονες υποδομές, χώρους πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού. Σε αυτό το εγχείρημα καθοριστική ήταν η συμβολή του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, και τον ευχαριστώ για αυτό».

Αναλυτικότερα, στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η έγκριση του πολεοδομικού σχεδίου εφαρμογής του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 10 του ν.4447/2016 όπως ισχύει, με την τροποποίηση και εφαρμογή του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Θεσσαλονίκης στα οικοδομικά τετράγωνα της ΔΕΘ, με την κατάργηση ρυμοτομικών και οικοδομικών γραμμών, κοινοχρήστων και οικοδομήσιμων χώρων και τον καθορισμό νέων ρυμοτομικών και οικοδομικών γραμμών, κοινόχρηστων και οικοδομήσιμων χώρων, περιγραμμάτων δόμησης, τομέων όρων δόμησης και χρήσεων γης, γραμμή διαχωρισμού χρήσης στην περιοχή του ΑΑΜΘ, ελεύθερων χώρων πρασίνου καθώς και ελεύθερου χώρου σε κοινή χρήση.

Ως προς τον καθορισμό των χρήσεων γης, εγκρίθηκαν στους τομείς I, ΙΙ, III, IV και V οι Κεντρικές Λειτουργίες Πόλης του άρθρου 4 του ΠΔ 59/2018 και στον τομέα VI οι ειδικές χρήσεις – αθλητικές εγκαταστάσεις του άρθρου 13 του ΠΔ 59/2018. Όσον αφορά στον καθορισμό όρων δόμησης, εγκρίθηκε μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση ίση με 96.000 τ.μ. στο σύνολο του οικοδομικού τετραγώνου, μη προσμετρούμενης της υφισταμένης δόμησης του Αλεξάνδρειου Αθλητικού Μελάθρου Θεσσαλονίκης. Το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 45% στο σύνολο του οικοδομικού τετραγώνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα