Newsroom

Ανοιχτή πρόσκληση μέσω της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου με στόχο την προεπιλογή δύο υποψηφίων αναδόχων, με αντικείμενο του διαγωνισμού τον λεπτομερή σχεδιασμό, την προμήθεια, την κατασκευή, τη μεταφορά, την εγκατάσταση και το pre-commissioning (EPCI) εξέδωσε η κοινοπραξία IGI Poseidon, που αποτελεί φορέα υλοποίησης του ενεργειακού project που αφορά στην ανάπτυξη του αγωγού EastMed. Το κόστος των σχετικών έργων που περιγράφονται στη σύμβαση αγγίζουν τα 2,4 δισ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 2,97 δισ. ευρώ).

Μετά την προεπιλογή των αναδόχων θα ξεκινήσουν οι προπαρασκευαστικές υπηρεσίες του έργου με τις εργασίες αυτής της φάσης να περιλαμβάνουν την επανεξέταση και υιοθέτηση των Μελετών Εφαρμογής (FEED) – υποθαλάσσιων τμημάτων και τη Λεπτομερή Υποθαλάσσια Έρευνα και Χαρτογράφηση (DMS) – οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης της ανάθεσης, καθώς και την παραγωγή πρόσθετων μελετών, όπου κριθεί αναγκαίο.

Η παραπάνω πρόσκληση αφορά τα offshore (υπεράκτια) τμήματα του αγωγού, που θα κάνει πραγματικότητα τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα στη λεκάνη της Λεβαντίνης (Νοτιοανατολική Μεσόγειος) στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, μέσω της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το συνολικό μήκος των τεσσάρων υπεράκτιων τμημάτων που αναφέρονται στην προκήρυξη ανέρχεται σε 1.470 χλμ., τα οποία θα τοποθετηθούν σε βάθη που αγγίξουν ακόμη και τα 3.000 μέτρα (στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης).

Η παρούσα προκήρυξη αφορά την πρώτη φάση του EastMed που έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά 10 δισ. κ.μ./έτος (11 δισ. κ.μ./έτος από το κοίτασμα στη λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι την Κύπρο, η οποία θα απορροφά 1 δισ. κ.μ. για την εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών).

Όπως αναφέρεται, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη αυτής της πρώτης φάσης λαμβάνει υπόψιν όλες τις δραστηριότητες μελέτης και ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών προ-επενδύσεων, προκειμένου να επιτραπεί μία πιθανή αύξηση της δυναμικότητας του αγωγού στα 20 δισ. κ.μ./έτος, σε μεταγενέστερη φάση.

Με αφορμή τη νέα πρόσκληση, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Χατζηδάκης, δήλωσε:

«Ο EastMed είναι ένας αγωγός στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη, για αυτό και παρακολουθούμε στενά την εξέλιξή του. Η νέα πρόσκληση μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς πιστοποιεί ότι η υλοποίηση του έργου προχωρά παρά τις μεγάλες αναταράξεις που προκαλεί η πανδημία στην παγκόσμια οικονομία και την αγορά ενέργειας.

Ως κυβέρνηση και ως Υπουργείο, έχουμε καταρτίσει και εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που εγγυάται τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων ενέργειας και θωρακίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας.»

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Κ. Ξιφαράς, σημείωσε:

«Πριν μερικούς μήνες υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία για τη δέσμευση σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου, με έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία εξασφαλίζει την εμπορική και οικονομική βιωσιμότητα του EastMed.

Τώρα προχωράμε στις αναγκαίες επενδύσεις για την ταχύτατη ωρίμανση του έργου καθώς και σε ανοικτή πρόσκληση για την επιλογή των υποψηφίων αναδόχων που θα το υλοποιήσουν, ξεκινώντας από τις προπαρασκευαστικές εργασίες. Κάθε μέρα λοιπόν, που περνά, ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στην πραγματοποίηση αυτού του στρατηγικού αγωγού.

Τους τελευταίους μήνες η ΔΕΠΑ επεκτείνει συστηματικά τις εμπορικές δραστηριότητες της και αναβαθμίζει τη συμμετοχή της στα διεθνή έργα, πρωταγωνιστώντας στις ενεργειακές εξελίξεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.»

Μετά την απόφαση επένδυσης περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ στην ανάπτυξη του έργου EastMed-Poseidon Pipeline Project, που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 από το Διοικητικό Συμβούλιο του IGI Poseidon, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην ανάπτυξη του Έργου προκειμένου να επιτευχθεί η τελική επενδυτική απόφαση (το λεγόμενο FID) σε 2 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε γραφτεί πρόσφατα στο ypodomes.com, σε ό,τι αφορά την καθαρά κατασκευαστική-επιχειρηματική πτυχή του EastMed, αυτό το διάστημα «τρέχουν» από τη ΔΕΠΑ κάποιες από τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τις μελέτες σκοπιμότητας, όπου έχουν κατατεθεί προτάσεις όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις -και την τεχνική βοήθεια που απαιτείται σε αυτό το επίπεδο- σε Ελλάδα και Κύπρο ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει και η στρατηγική μελέτη σκοπιμότητας.

Έχοντας υπόψη αυτόν τον στόχο, η εταιρεία έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής προσφορών και ολοκληρώνει τη διαδικασία ανάθεσης των συμβάσεων βασικής μηχανικής (FEED Offshore-Onshore-Facilities) και λεπτομερούς θαλάσσιας έρευνας, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της να αναπτύξει αυτήν τη στρατηγική πρωτοβουλία σύμφωνα με την εγκεκριμένη ανάπτυξη σχέδιο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV