Connect with us

Ηλεκτρικά Οχήματα

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ηλεκτροκίνηση στην Αστυπάλαια

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Unsplash
Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Unsplash

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το e-astypalaia, το οποίο και αφορά της ηλεκτρικές μεταφορές στο νησί, όπως αναφέρεται και σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξέδωσαν τα υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Υποδομών και Μεταφορών, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 9 εκατομμύρια ευρώ.

Η απορρόφηση των πόρων έως το 2024 έχει ως εξής:

1 εκατ. ευρώ για το 2021

3 εκατ. ευρώ για το 2023

2 εκατ. ευρώ για το 2024

Ο διαγωνισμός αφορά στην ενίσχυση των δράσεων για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και δίκυκλων, τρίκυκλων και ποδηλάτων. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα απόσυρσης παλαιών οχημάτων και η εγκατάσταση έξυπνων φορτιστών με αποδέκτες τους μόνιμους κατοίκους και τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Αστυπάλαια.

Στόχος του έργου είναι να καταστεί η Αστυπάλαια ένα ενεργειακά αυτόνομο νησί καθώς και η κυκλοφορία οχημάτων μηδενικών ρύπων, ενώ οι βιώσιμες επενδύσεις που θα γίνουν θα λειτουργήσουν ως “πιλότος” για την εύρεση τεχνικών λύσεων και την ανάπτυξη των κατάλληλων σεναρίων οικονομικά βιώσιμων επενδύσεων.

Μέσω του e-astypalaia προωθείται  η ηλεκτροκίνηση και η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων που θα κυκλοφορούν στο νησί. Αυτό συνεπάγεται τη μείωση των εκπομπών ρύπων και την είσοδο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της Αστυπάλαιας.

Για την επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης προβλέπεται ένα “οικολογικό bonus”, το οποίο και θα αποδίδεται μέσω επιδότησης για την αγορά ή την μίσθωση ηλεκτρικών οχημάτων εξωτερικής φόρτισης με προαιρετική (υποχρεωτική μόνο για τους ιδιοκτήτες ΕΔΧ και ΤΑΞΙ που θα ωφεληθούν από την δράση) επιδοτούμενη απόσυρση παλαιών οχημάτων.

Βασικοί Στόχοι

Ανανέωση του στόλου οχημάτων ιδιωτικής χρήσης.

Ανανέωση του στόλου επαγγελματικών οχημάτων.

Ανανέωση επιβατηγών οχημάτων δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. – ΤΑΞΙ) με ταυτόχρονη υποχρεωτική απόσυρση παλαιού οχήματος και

Ανάπτυξη «έξυπνων» υποδομών επαναφόρτισης Η/Ο.

Μέσω αυτών θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ θα μειωθεί και η χρήση ορυκτών καυσίμων που προκύπτει από τις ανάγκες μετακίνησης και ηλεκτροπαραγωγής, με αποτέλεσμα την προστασία του κλίματος. Επίσης, επιτυγχάνεται η μείωση των επιβλαβών αερίων ρύπων, ενώ η Αστυπάλαια μετατρέπεται σε νησί “πρότυπο” για την ηλεκτροκίνηση.

Οι επιδοτήσεις

Η ενδεικτική ποσοστιαία κατανομή του προϋπολογισμού του έργου ανά τύπο οχήματος προβλέπει ότι για αυτοκίνητα τύπου Μ1, Ν1 (αμιγώς ηλεκτρικά επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα μέγιστης μάζας έως 3,5 τόνους) θα χορηγείται ποσοστό έως 70% της συνολικής δημόσιας δαπάνης. Για οχήματα τύπου L (δίκυκλα/τρίκυκλα) ποσοστό έως 20% της συνολικής δημόσιας δαπάνης και ηλεκτρικά ποδήλατα ποσοστό έως 10% της συνολικής δημόσιας δαπάνης.

Το ύψος των ενισχύσεων ανά κατηγορία τελικού αποδέκτη καθορίζεται ως εξής:

Κατηγορία Α (φυσικά πρόσωπα)

Το μέγιστο ποσοστό επιδότησης για ηλεκτρικά οχήματα με λιανική τιμή προ φόρων έως 50.000 ευρώ ανέρχεται σε ποσοστό 40% με μέγιστο ποσό τα 12.000 ευρώ. Αφορά φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, διαθέτουν ΑΦΜ και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Για ηλεκτρικά δίκυκλα ή τρίκυκλα το ποσό επιδότησης διαμορφώνεται στα 3.000 ευρώ και για τα ηλεκτρικά ποδήλατα στα 800 ευρώ.

Η απόσυρση ΙΧ ή δίκυκλου (πλην ποδηλάτων) επιβραβεύεται 3.000 ευρώ και 800 ευρώ αντίστοιχα και κρίνεται προαιρετική.

Με το ποσό των 500 ευρώ επιδοτείται η αγορά έξυπνου σημείου φόρτισης.

Ειδικά για τις κατηγορίες των ΑΜΕΑ ή οικογενειών με 4 εξαρτώμενα μέλη προβλέπεται προσαύξηση της επιδότησης από 500 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος.

Κατηγορία Β (Επιβατικά Δημόσιας Χρήσης-ταξί).

Για τα επιβατικά δημόσιας χρήσης-ταξί, το οικολογικό μπόνους φτάνει το 40% με μέγιστη επιδότηση τα 18.000 ευρώ που φτάνουν τα 22.500 ευρώ συνυπολογίζοντας και τα 4.500 ευρώ της απόσυρσης.

Η αγορά «έξυπνου» οικιακού σημείου επαναφόρτισης επιδοτείται με ποσό συνολικού ύψους 500 ευρώ και είναι προαιρετική. Η αντικατάσταση, οριστική διαγραφή και καταστροφή οχήματος Ε.Δ.Χ.-ΤΑΞΙ
είναι υποχρεωτική.

Κατηγορία Γ (Επιχειρήσεις).

Με δαπάνη έως 50.000 ευρώ, το οικολογικό bonus ανέρχεται σε 40% με μέγιστο ποσό επιδότησης τις 12.000 ανά όχημα και μέχρι 30 οχήματα με μέγιστη επιδότηση τις 200.000 ευρώ. Ακολούθως για τα ηλεκτρικά δίκυκλα ή τρίκυκλα η επιδότηση ανέρχεται σε 3.000 ευρώ και για τα ηλεκτρικά ποδήλατα στα 800 ευρώ.

Η αγορά «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης Η/Ο για εγκατάσταση και χρήση σε χώρους στάθμευσης της επιχείρησης με ιδιωτική πρόσβαση, επιδοτείται με ποσό συνολικού ύψους 400€ και είναι προαιρετική.

Αιτήσεις έως τα τέλη του 2023

Η ημερομηνία έναρξης για την επιλεξιμότητα ενεργειών και δαπανών είναι η ημερομηνία δημοσίευσης της προκήρυξης από το ΥΠΕΝ, η οποία και αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου

Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ενώ η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ και την ιστοσελίδα της δράσης e-astypalaia.

Σε περίπτωση που οι πόροι καλυφθούν πριν από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της δράσης τότε η διάρκεια της δράση δύναται να συντμηθεί. Επίσης η καταβολή της δημόσιας δαπάνης στους ωφελούμενους/τελικούς αποδέκτες, δεν μπορεί να υπερβαίνει την 30η Ιουνίου 2024.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα