Newsroom

Στη δημοσιότητα βγήκε ο διαγωνισμός του έργου με τίτλο “Ανάπλαση της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας”.

Η Ανάπλαση της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας αποσκοπεί στην ενοποίηση του Ζαππείου με τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου και στη διαμόρφωση ενός ευρύ ελεύθερου χώρου στο κέντρο της πόλης που θα περιλαμβάνει τον Εθνικό Κήπο, το Ζάππειο και το Ολυμπιείο.

Θα παραμείνει η διέλευση του τραμ σε δύο κατευθύνσεις, ενώ προβλέπεται λωρίδα για τη διέλευση του τρόλεϊ στην κατεύθυνση της ανόδου προς το Σύνταγμα.

Θα αντικατασταθούν οι ιστοί που στηρίζουν τα καλώδια ρευματοδότησης με νέους ιστούς.

Οι επιφανειακές επιστρώσεις θα τοποθετηθούν σε εδαφόπλακες οπλισμένου σκυροδέματος, ενώ το υλικό που κυρίως θα χρησιμοποιηθεί για τις τελικές επιστρώσεις είναι οι πλάκες σχιστόλιθου Καβάλας.

Στον κεντρικό άξονα της λωρίδας των τρόλεϊ προβλέπεται η τοποθέτηση φρεατίων συλλογής των ομβρίων.

Προβλέπεται η διαμόρφωση νέων επιφανειών πρασίνου .

Τέλος η περιοχή της Πύλης του Αδριανού θα διαμορφωθεί με σταθεροποιημένο χώμα.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος είναι στις 19/07/2022 και την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί η αποσφράγιση των προσφορών. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ. Ο προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται στα 7,1 εκατ. ευρώ (αξία χωρίς ΦΠΑ 5,8 εκατ.) και οι εργασίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν εντός 10 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Ταυτότητα έργου

Το έργο ανήκει στις κατηγορίες: Οδοποιίας, Έργων Πρασίνου, Οικοδομικά, Ηλεκτρομηχανολογικά και Υδραυλικά.

Αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας είναι η Ανάπλαση της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας που αποσκοπεί στην ενοποίηση του Ζαππείου με τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου και στη διαμόρφωση ενός ευρύ ελεύθερου χώρου στο κέντρο της πόλης που θα περιλαμβάνει τον Εθνικό Κήπο, το Ζάππειο και το Ολυμπιείο. Το όριο της Μελέτης εκτείνεται από τη συμβολή της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας με τη Λεωφόρο Αμαλίας, μέχρι τη συμβολή της με τις Λεωφόρους Βασιλέως Κωνσταντίνου και Αρδηττού, συμπεριλαμβανομένου του χώρου που περιβάλλει την Πύλη του Αδριανού, ως το σημείο που τελειώνει η λεωφόρος Συγγρού και αρχίζει η λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας. Περιλαμβάνει επίσης το πεζοδρόμιο της Λεωφόρου βασιλίσσης Αμαλίας με το φρέαρ αερισμού του Μετρό ως το σκάμμα των ρωμαϊκών λουτρών, την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου του Ολυμπιείου, την αρχή των δύο λοξών προσβάσεων προς το Ζάππειο και την πρόσβαση στον άξονα του Ζαππείου ως το σημείο που ξεκινούν οι πρώτες βαθμίδες. Η συνολική επιφάνεια του χώρου της Ανάπλασης είναι περίπου 23.000 τ.μ.

Θα παραμείνει η διέλευση του τραμ σε δύο κατευθύνσεις, του οποίου θα επισκευασθούν οι δοκοί εγκιβωτισμού των τροχιολωρίδων και θα ανακατασκευασθούν τα διάκενα μεταξύ των τροχιολωρίδων με ασφαλτοτάπητα στη λωρίδα καθόδου και με κυβόλιθους από σχιστόλιθο Καβάλας στη λωρίδα ανόδου. Θα αντικατασταθούν οι ιστοί που στηρίζουν τα καλώδια ρευματοδότησης με νέους ιστούς.

Θα προβλεφθεί λωρίδα για τη διέλευση του τρόλεϊ στην κατεύθυνση της ανόδου προς το Σύνταγμα. Η λωρίδα θα επιστρωθεί με ασφαλτοτάπητα, εγκιβωτισμένο σε δυό παράλληλα ρείθρα σκυροδέματος. Για τη ρευματοδότηση του τρόλεϊ θα τοποθετηθούν νέοι ιστοί μορφής παρεμφερούς με εκείνη των ιστών του τραμ. Θα απαγορευθεί η διέλευση Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, με εξαίρεση,εκείνων που προορίζονται για το χώρο στάθμευσης της «Αίγλης», τα οποία θα αναχωρούν προς την κάθοδο της λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου, μέσω της οδού που χωρίζει το γυμναστήριο του Φωκιανού από το νοτιοανατολικό άκρο των κήπων του Ζαππείου. Θα επιτραπεί επίσης η χρησιμοποίηση της λωρίδας καθόδου του τραμ για την πρόσβαση ταξί και τουριστικών λεωφορείων στο χώρο της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου και στον Όμιλο Αντισφαιρίσεως.

Οι επιφανειακές επιστρώσεις θα τοποθετηθούν σε εδαφόπλακες οπλισμένου σκυροδέματος. Το υλικό που κυρίως θα χρησιμοποιηθεί για τις τελικές επιστρώσεις είναι οι πλάκες σχιστόλιθου Καβάλας. Οι λωρίδες εγκιβωτισμού των πλακοστρώσεων θα διαμορφωθούν με επιμελημένο σκυρόδεμα ή με υπόλευκο μάρμαρο.

Η περιοχή της Πύλης του Αδριανού θα διαμορφωθεί με σταθεροποιημένο χώμα. Για την προστασία του μνημείου θα κατασκευασθεί σύστημα συγκέντρωσης και απορροής των ομβρίων υδάτων. Στον κεντρικό άξονα της λωρίδας των τρόλεϊ προβλέπεται η τοποθέτηση φρεατίων συλλογής των ομβρίων, ώστε να μην πλημμυρίζει η λεωφόρος και τα όμβρια να κατευθύνονται ομαλά στους υφιστάμενους αγωγούς.

Προβλέπεται η διαμόρφωση νέων επιφανειών πρασίνου που θα φυτευθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις της φυτοτεχνικής μελέτης και θα αρδευτούν με σύστημα αυτόματης άρδευσης.

Σε όλο το μήκος της λεωφόρου προβλέπεται η τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων τοποθετημένων σε ιστούς. Τα στοιχεία και τα κιγκλιδώματα των περιφράξεων όλων των παρόδιων χρήσεων που βρίσκονται στις δύο πλευρές της λεωφόρου, θα επισκευασθούν και θα βαφούν.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV