Κατερίνα
Παναγέα

Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για νέο λιμενικό έργο στο Άγιον Όρος.

Αναλυτικά, σε δημοπράτηση βγήκε και επίσημα το έργο «Αποβάθρα Λιμένος Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας» που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναθέτουσα αρχή είναι η Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους.

Η εκτιμώμενη αξία με Φ.Π.Α. είναι 8,76 εκατ. ευρώ (αξία χωρίς Φ.Π.Α. 7,07 εκατ. ευρώ). Η δημοπράτηση θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου 2024 και η αποσφράγιση των προσφορών είναι προγραμματισμένη για τις 25 Ιουνίου 2024.

Η διάρκεια του έργου έχει εκτιμηθεί σε 15 μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Πρόκειται για έργο δημόσιων συμβάσεων που χρηματοδοτείται εν όλω ή εν μέρει από τα ταμεία της ΕΕ. Η δημόσια σύμβαση καλύπτεται από τη συμφωνία για τις δημόσιες συμβάσεις (ΣΔΣ).

Το αντικείμενο του έργου

Το έργο «Αποβάθρα Λιμένος Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας» αφορά στα λιμενικά έργα που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των αλιευτικών σκαφών της Ιεράς Μονής, στην ασφαλή παραβολή σκαφών, τη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών, καθώς και στην προστασία του υφιστάμενου λιμένα από τη διάβρωση.

Τοποθετείται στη νοτιοανατολική πλευρά της χερσονήσου του Άθω σε ένα γενικά βραχώδες θαλάσσιο μέτωπο. Η ευθεία απόσταση του λιμενίσκου και του μοναστηριού είναι 400 μ. ενώ η υψομετρική τους διαφορά είναι περίπου 150 μ. Το σύνολο των προτεινόμενων παρεμβάσεων σε θαλάσσιο και χερσαίο χώρο καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 45 στρεμμάτων.

Το έργο περιλαμβάνει τις παρακάτω κατασκευές:

  • Κατασκευή κυματοθραύστη συνολικού μήκους 122,50 μ. και πλάτους στέψης 5,00 μ., ο οποίος δυτικά θα εδράζεται επί της υφιστάμενης φυσικής βραχονησίδας, που βρίσκεται εντός του λιμένα.
  • Δημιουργία αποβάθρας με προβλήτα. Ο χερσαίος χώρος της αποβάθρας αποτελείται από ορθογωνική επιφάνεια πλάτους 25,00 μέτρων και μήκους 27,00 μέτρων, το πλάτος προς δυτικά μειώνεται προοδευτικά σε 6,00 μέτρα. Ο προβλήτας που είναι η συνέχεια του χερσαίου χώρου προς ανατολικά έχει συνολικό μήκος 46 μέτρα, σταθερό πλάτος 7,00 μέτρα. Η επιφάνεια του χερσαίου χώρου της αποβάθρας είναι 895,50 μ2 και του προβλήτα είναι 437,50 μ2 και συνολικά 1333,00 μ2.
  • Δημιουργία οδού προσπέλασης που θα ξεκινάει από τη γέφυρα οχημάτων και θα καταλήγει στην υφιστάμενη οδό βορειοδυτικά του υφιστάμενου Βυζαντινού Τείχους. Θα έχει συνολικό μήκος περίπου 320 μ.
  • Κατασκευή γέφυρας οχημάτων η οποία θα ενώνει την αποβάθρα με την οδό προσπέλασης, θα έχει μήκος 7,50 μ και συνολικό πλάτος 6,60 μ συμπεριλαμβανομένου και του στηθαίου.
  • Κατασκευή πεζογέφυρας η οποία θα ενώνει την αποβάθρα με το βράχο που βρίσκεται ανατολικά των κτισμάτων του Αρσανά. Προβλέπεται από ανοξείδωτο ατσάλι για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας διάβρωσης, ενώ θα έχει συνολικό μήκος 10,30 μ και καθαρό άνοιγμα 9,50 μ.
  • Δημιουργία χώρου στάθμευσης οχημάτων από σκυρόδεμα, ο οποίος θα βρίσκεται μεταξύ του τέλους της πρώτης κορυφής και του μέσου του ελιγμού της οδού προσπέλασης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV