Κατερίνα
Παναγέα

Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για νέα έργα ύδρευσης στα Ιωάννινα.

Συγκεκριμένα, σε δημοπράτηση βγήκε και επίσημα το έργο «Αναβάθμιση Εσωτερικού Δικτύου Διανομής Ποσίμου Νερού Κοινότητας Μετσόβου μέσω Αντικατάστασης Παλαιωμένων Αγωγών» που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Νομού Ιωαννίνων.

Αναθέτουσα αρχή είναι ο Δήμος Μετσόβου.

Το κόστος με Φ.Π.Α. είναι 3.176.442,04 ευρώ (αξία χωρίς Φ.Π.Α. 2.561.646,81 ευρώ). Η δημοπράτηση θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου 2024 και η αποσφράγιση των προσφορών είναι προγραμματισμένη για τις 13 Φεβρουαρίου 2024.

Η διάρκεια του έργου έχει εκτιμηθεί σε 20 ημέρες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGenerationEU.

Το αντικείμενο του έργου

Βασικός στόχος της συγκεκριμένης μελέτης – πρότασης είναι η αναβάθμιση του εσωτερικού δικτύου μέσω αντικατάστασης των παλαιωμένων αγωγών και ταυτόχρονα η εξασφάλιση της παρακολούθησης της κατανάλωσης πόσιμου νερού στην κοινότητα Μετσόβου, με απώτερο στόχο τον περιορισμό των απωλειών από την πλευρά του καταναλωτή, την βελτίωση της αποδοτικότερης και ανταποδοτικότερης χρήσης του πολύτιμου αυτού αγαθού, την επάρκειας πόσιμου νερού στις περιοχές ευθύνης, την εξάλειψη του φαινομένου με το μεγάλο ποσοστό μη τιμολογούμενου νερού και την επίλυση των συχνών προβλημάτων με τις παράνομες συνδέσεις στο δίκτυο.

Η επένδυση αποσκοπεί στη βελτίωση της διαθεσιμότητας και της ποιότητας του πόσιμου νερού και στη μείωση των διαρροών και των κινδύνων για τη δημόσια υγεία που σχετίζονται με τις υποδομές ύδρευσης. Η επένδυση αποτελείται από τέσσερα υποέργα, τα οποία παρατίθενται παρακάτω. Επίσης, αναφέρονται και οι απαιτήσεις σύμφωνα με την Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης:

α) κατασκευή νέων υποδομών ύδρευσης:

  • το νέο σύστημα πρέπει να έχει μέσο δείκτη διαρροής υποδομής (ILI) μικρότερο από ή ίσο με 1,5 και
  • η δραστηριότητα ανακαίνισης πρέπει να μειώνει τη διαρροή περισσότερο από 20%,
  • δεν θα βλάπτει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς στόχους κατά την έννοια του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, λαμβανομένων υπόψη της περιγραφής του μέτρου και των μέτρων μετριασμού που προβλέπονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σύμφωνα με την τεχνική καθοδήγηση για την εφαρμογή της αρχής της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01). Ειδικότερα, το μέτρο υπόκειται σε εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων σύμφωνα με την οδηγία 2011/92/ΕΕ, καθώς και σε σχετικές εκτιμήσεις στο πλαίσιο της οδηγίας 2000/60/ΕΚ και της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των απαιτούμενων μέτρων μετριασμού. Υπενθυμίζεται ότι, για τον λόγο αυτό, οι ωφελούμενοι φορείς υποχρεούνται να διαθέτουν Τεχνική Έκθεση υπογεγραμμένη από μηχανικό σύμφωνα με το υπόδειγμα τεκμηρίωσης εφαρμογής της αρχής της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» (DNSH).

β) εφαρμογή συστημάτων τηλεμετρίας–τηλεχειρισμού για την ανίχνευση διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης:

Όλα τα εν λόγω συστήματα θα πρέπει να προτείνονται σε λειτουργικά εσωτερικά δίκτυα διανομής και εξωτερικά υδραγωγεία που αποτελούνται από νέα υλικά (π.χ. PVC, HDPE), και όχι πεπαλαιωμένους αγωγούς για τους οποίους έχει παρέλθει η περίοδος σχεδιασμού τους, ώστε να εξασφαλίζεται η προστιθέμενη αξία της παρέμβασης.

γ) προμήθεια ψηφιακών μετρητών νερού:

Η επένδυση θα πληροί τις ακόλουθες απαιτήσεις:

  • το νέο σύστημα πρέπει να έχει μέσο δείκτη διαρροής υποδομής (ILI) μικρότερο από ή ίσο με 1,5 και
  • η δραστηριότητα ανακαίνισης πρέπει να μειώνει τη διαρροή περισσότερο από 20%.

δ) Εγκαταστάσεις αφαλάτωσης:

Η επένδυση θα πληροί τις ακόλουθες απαιτήσεις:

  • οι μονάδες αφαλάτωσης πρέπει να συνδέονται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να έχουν μέση κατανάλωση ενέργειας <= 0,5 KWh ανά κυβικό μέτρο παραγόμενου αφαλατωθέντος ύδατος,
  • Επιπρόσθετα, το μέτρο υπόκειται σε εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων σύμφωνα με την οδηγία 2011/92/ΕΕ, καθώς και σε σχετικές εκτιμήσεις στο πλαίσιο της οδηγίας 2000/60/ΕΚ και της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των απαιτούμενων μέτρων μετριασμού. Οι πράξεις θα πρέπει να οδηγούν στη συμμόρφωση με τον κανόνα της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» (DNSH), δηλαδή ότι το μέτρο αυτό δεν θα βλάψει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς στόχους κατά την έννοια του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, λαμβάνοντας υπόψη την περιγραφή του μέτρου και τα μέτρα μετριασμού που ορίζονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και σύμφωνα με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση της μη σημαντικής βλάβης

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV