Το ολιστικό σχέδιο διαχείρισης των υδάτων για τον Δήμο Κασσάνδρας Χαλκιδικής το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή» του ΕΣΠΑ 2021-2027, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ, παρουσιάστηκε σε ημερίδα στην Κρυοπηγή. Η Κασσάνδρα είναι μία από τις τέσσερις περιοχές παρέμβασης του συγκεκριμένου πρότυπου ολιστικού προγράμματος, μαζί με τον Υγρότοπο της Αλεξανδρούπολης στον Έβρο, τον Κορινθιακό και Σαρωνικό Κόλπο, και το Ρέθυμνο.
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα, το οποίο σύμφωνα με τον Δήμο θα δώσει λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας, περιλαμβάνει παρεμβάσεις που σχετίζονται με την παροχή πόσιμου ύδατος για όλους, τη βιώσιμη διαχείριση των αστικών λυμάτων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υποδομών πόσιμου ύδατος και λυμάτων, την ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών με την ταυτόχρονη μείωση του κόστους λειτουργίας και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Στην Κασσάνδρα, της οποίας το καλοκαίρι ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται ραγδαία τους θερινούς μήνες, καθώς από τους περίπου 16.000 κατοίκους ξεπερνάει ημερησίως τους 120.000 επισκέπτες, οι δράσεις θα επικεντρωθούν στο βορειοανατολικό μέτωπο. Οι οικισμοί Πολύχρονο-Χανιώτη-Πευκοχώρι, μια έκταση άνω των 30 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποτελούν την πιο τουριστική περιοχή του Νομού Χαλκιδικής.
Το Ολιστικό Πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διάνοιξη υδρογεωτρήσεων εντός εγκεκριμένης υδρογεωολογικής λεκάνης, την κατασκευή νέου και σύγχρονου δικτύου ύδρευσης, τον εντοπισμό διαρροών και την καταγραφή της κατανάλωσης, την τοποθέτηση σύγχρονων αντλιών και τον εκσυγχρονισμό παλαιωμένων ηλεκτρομηχανικών εγκαταστάσεων.
Πρωτοφανείς πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του Σχεδίου Ελλάδα 2.0, το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 αλλά και παραδοσιακά «πράσινους» χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, όπως το πρόγραμμα Life συνοδεύουν για πρώτη φορά τον σχεδιασμό για την προστασία του περιβάλλοντος, επισήμανε, μιλώντας στην εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Όπως είπε, «η Ευρώπη έχει αποδείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, ότι η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να συνδυάσει αλλά και να ενδυναμώσει την παραγωγή και την οικονομική ανάπτυξη».
Εκτίμησε ότι βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή, ένα σημείο καμπής για την συνολική προστασία, διατήρηση και διαχείριση του φυσικού μας περιβάλλοντος και πρόσθεσε: «η διαχείριση του υδάτινου περιβάλλοντος, των δικτύων μας είναι προϋπόθεση για την εξέλιξη σε οποιονδήποτε κλάδο της ζωής μας, σε κάθε δραστηριότητα. Και η διαχείριση του, της ποιότητας και της ποσότητας του, συνδέεται με μια γενικότερη προσέγγιση που αφορά την ποιότητα της ζωής και της καθημερινότητας μας»
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, επισήμανε ότι «οι προκλήσεις που προβάλλουν λόγω της κλιματικής κρίσης είναι διαδοχικές και η ανάγκη μετάβασης της χώρας μας σε ένα πράσινο και βιώσιμο μέλλον κρίνεται πλέον επιτακτική» και γι΄ αυτό οι πολιτικές της κυβέρνησης στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση.
«Βασική μας επιδίωξη είναι, οι μελλοντικές επενδύσεις στον τομέα του νερού να βασίζονται σε έναν ολιστικό σχεδιασμό για την εξασφάλιση παροχής ποιοτικού πόσιμου νερού για όλους, τη βιώσιμη διαχείριση των αστικών λυμάτων, την εξοικονόμηση ύδατος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος», συμπλήρωσε.
«Στα επόμενα χρόνια ο τομέας του νερού και της βιώσιμης διαχείρισής του κατέχει κεντρική θέση στους σχεδιασμούς μας», είπε ο Δημήτρης Σκάλκος, γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομικών. Όπως ανέφερε θα διατεθούν στη χώρα μας πόροι που θα ξεπεράσουν το 1,2 δις ευρώ για τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού, τον εκσυγχρονισμό και τη επέκταση των δικτύων, την εξοικονόμηση νερού, την ορθολογική διαχείριση των λυμάτων.
Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΑ του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Ζερβός, υπογράμμισε ότι «στο πλαίσιο προτεραιότητας 5 του Προγράμματος «Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή 2021-2027 που αφορά τη Διαχείριση Αστικών Λυμάτων και Υδάτινων Πόρων προς επίτευξη του Ειδικού Στόχου «Προαγωγή της πρόσβασης στην ύδρευση και της βιώσιμης διαχείρισης του νερού», θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Συνοχής τέσσερις πιλοτικές δράσεις ολιστικής διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης».
Για μια μέρα ημέρα που αλλάζει η Κασσάνδρα, έκανε λόγο η δήμαρχος, Αναστασία Χαλκιά «Το ολιστικό πρόγραμμα διαχείρισης του νερού θα υποστηρίξει την προσπάθεια μας να εξελιχθούμε σε έναν πρότυπο βιώσιμο τουριστικό προορισμό, στον οποίο θα συνυπάρχουν αρμονικά οι δημότες, οι επισκέπτες, οι επιχειρήσεις και το περιβάλλον. Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες και όσους συνέβαλαν για να επιταχυνθεί η βιώσιμη ανάπτυξη της Κασσάνδρας και να λυθεί οριστικά το ζήτημα της λειψυδρίας», τόνισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV