Connect with us

Ύδρευση - Αποχέτευση

Προετοιμάζεται νέος μεγάλος διαγωνισμός ΣΔΙΤ για το Φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε ένα νέο πεδίο διεισδύον οι ΣΔΙΤ καθώς αυτή τη φορά το Υπουργείο Υποδομών, επιχειρεί να υλοποιήσει ένα φράγμα με τη μέθοδο αυτή. Σύμφωνα με αποφάσεις του Υπ.ΥΠΟΜΕ, βγήκαν διαγωνισμοί για την εύρεση Νομικού, Τεχνικο και Χρηματο-οικονομικού Συμβούλου που θα βοηθήσουν την Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων (Δ18) για τις προκαταρκτικές ενέργειες προετοιμασίας Διεθνούς Διαγωνισμού ΣΔΙΤ για το έργο κατασκευής του Φράγματος Χαβρία Χαλκιδικής, εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και εξωτερικά δίκτυα ύδρευσης (Α`φάση).

Το πολύ ενδιαφέρον σε αυτή την νέα προσπάθεια είναι πως το έργο θα επιδιωχθεί να γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού καθώς ο ανάδοχος δεν θα έχει επαφή με τον καταναλωτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com ο ανάδοχος θα αναλάβει την κατασκευή και τη συντήρηση του Φράγματος και των συνοδών έργων, για χρονική περίοδο που θα ξεπερνά τα 20 χρόνια και με ένα αρχικά εκτιμώμενο κόστος που θα ξεπερνά τα 100εκατ.ευρώ και θα αναλάβει την παροχή νερού στις εταιρείες διαχείρισης συγκεκριμένης ποσότητας και με συγκεκριμένες υψηλού επιπέδου προδιαγραφές στην ποιότητα του νερού. Η αποπληρωμή του αναδόχου θα γίνεται με πληρωμές διαθεσιμότητας από την κεντρική κυβέρνηση.

Οι εταιρείες διαχείρισης θα έχουν πρόσβαση στο νερό και θα τιμολογούν τον τελικό αποδέκτη, δηλαδή τους καταναλωτές, όπως ακριβώς κάνουν και τώρα. Η χρηματοδότηση του έργου θα είναι 100% ιδιωτική χωρίς κάποια ενίσχυση από το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται για έργο που έχει ήδη περιβαλλοντική αδειοδότηση (ΜΠΕ) άρα είναι αρκετά ώριμο. Με την ολοκλήρωση των υπηρεσιών των νομικών, τεχνικών και οικονομικών συμβούλων, με ολοκληρωμένα και τα τεύχη δημοπράτησης, θα ετοιμαστεί η πρόταση (ίσως μέχρι την Άνοιξη)η οποία θα κατατεθεί προς έγκριση στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ και στην Διυπουργική επιτροπή. Εφόσον πάρει το πράσινο φως, επόμενο βήμα είναι η δημοπράτηση του έργου.

To έργο θεωρείται κρίσιμο για την περιοχή της Χαλκιδικής καθώς έχει παρατηρηθεί έντονο πρόβλημα λειψυδρίας ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ με την αύξηση του τουριστικού ρεύματος το φαινόμενο κάθε χρόνο είναι και εντονότερο.

Φορέας Υλοποίησης θα είναι το Υπουργείο Υποδομών που βλέπουμε να χρησιμοποιεί το όπλο των ΣΔΙΤ σε έργα που μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο ως κλασικά δημόσια έργα. Όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος στο ypodomes.com “η χώρα έχει ανάγκη τέτοια έργα που θα κινήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και πιστεύουμε ότι όπως και στο ΒΟΑΚ έτσι και σε αυτό θα έχουμε ενδιαφέρον και από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα”.

Οι ΣΔΙΤ, φαίνεται ότι αρχίζουν και ξεδιπλώνουν τις δυνατότητες τους που δείχνουν να είναι τελικά πολύ πιο διευρυμένες από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα και πέρα από το γεγονός ότι βλέπουμε τέτοια έργα να προετοιμάζονται ως ΣΔΙΤ, φαίνεται ότι δούμε παρόμοιες κινήσεις και σε άλλα κατασκευαστικά πεδία που κλείνουν το μάτι στην ελληνική και διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

 

image_print

Ύδρευση - Αποχέτευση

Κρήτη: Υπεγράφη σημαντικό έργο ύδρευσης στο Δήμο Αμαρίου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σταύρος Αρναουτάκης Περιφερειάρχης Κρήτης

Το έργο για την «Αντικατάσταση και επέκταση των δικτύων ύδρευσης οικισμών Κουρούτες και Φουρφουράς Δ.Ε. Κουρητών» στο Δήμο Αμαρίου με προϋπολογισμό 640.000 ευρώ, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Το έργο εντάσσεται στην ΟΧΕ UNESCO (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις), με φορέα υλοποίησης το Δήμο Αμαρίου.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου θα υλοποιηθεί:

– Αντικατάσταση και επέκταση   του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης των οικισμών Φουρφούρα και Κουρουτών .

– Ο αγωγός  σύνδεσης της δεξαμενής ύδρευσης Κουρουτών με την δεξαμενή της παλιάς γεώτρησης όπου προβλέπεται καταθλιπτικός αγωγός από HDPE 10 atm, D125.

– Φρεάτια εξόδου των δεξαμενών Α και Β , και το φρεάτιο εισόδου της δεξαμενής Β

– Διάταξη αγωγού BYPASS στη δεξαμενή ύδρευσης (Β) Το σύστημα αυτοματισμού και τηλεμετρίας της παλιάς γεώτρησης προς αντικατάσταση του παλιού μη λειτουργικού καθώς και της τηλεμετρίας στη δεξαμενή ύδρευσης (Β) προς πλήρη αυτοματοποίηση ή και έλεγχο εξ’ αποστάσεως της διαδικασίας ύδρευσης του οικισμού.

– Πιεζοθραυστικό φρεάτιο εντός του οικισμού του Φουρφουρά.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ύδρευση - Αποχέτευση

Αττική: Υπεγράφη ο αγωγός μεταφοράς νερού της ΕΥΔΑΠ στην Κινέττα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Έργα ύδρευσης

Υπεγράφη χθες η σύμβαση του έργου μεταξύ της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και του αναδόχου, που αφορά στην κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού της ΕΥΔΑΠ στην Κινέττα, με συνολικό προϋπολογισμό δημοπράτησης € 7 εκατ. στο πλαίσιο του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.

Με την υλοποίηση του έργου, θα επιλυθεί ένα πρόβλημα δεκαετιών, που ειδικά μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές στην περιοχή, χαρακτηρίστηκε ως υψίστης σημασίας από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία βάζει σε προτεραιότητα τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των μόνιμων και εποχιακών κατοίκων της περιοχής.

Με σεβασμό προς τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, η σύμβαση υπεγράφη μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την εποπτεία του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη, του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ κ. Σαχίνη και του Αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου κ. Τόσιου.

Παρά τις δυσμενείς συνέπειες και τις δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία του covid-19, τα έργα του ΠΕΠ Αττικής συνεχίζονται, καθώς οι ανάγκες των πολιτών και η διασφάλιση της ποιότητας ζωής τους, δεν μπορούν παρά να παραμείνουν προτεραιότητα.

Η συνολική Δημόσια Δαπάνη της συμβάσης του έργου ανέρχεται στα €3,29 εκατ., ενώ η εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης τοποθετείται στον Μάρτιο του 2022.

Με την κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού της ΕΥΔΑΠ από το υφιστάμενο φρεάτιο ύδρευσης ανάντη του PVR Μεγάρων στη Λεωφόρο Αλεποχωρίου, μέχρι την Κεντρική Δεξαμενή αποθήκευσης πόσιμου νερού στην Κινέττα, θα διασφαλιστεί η ποιοτική και επαρκής υδροδότηση των νοικοκυριών της περιοχής που δοκιμάστηκαν σκληρά από τα καταστροφικά συμβάντα του 2017 και του 2018.

Ειδικότερα, θα κατασκευαστεί εξωτερικός αγωγός ύδρευσης από χαλυβδοσωλήνες μήκους 15 χλμ, αλλά και κεντρική δεξαμενή στην Κινέττα με δύο θαλάμους, χωρητικότητας 3.000 τ.μ..

Επισημαίνεται ότι η σύμβαση υπεγράφη στο πλαίσιο της πράξης ««ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΙΝΕΤΤΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ, Α’ ΦΑΣΗ 1) ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ 2) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 6 «Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής στο Αστικό Περιβάλλον» του Ε.Π. «Αττική».

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης δήλωσε:

«Τα έργα του ΕΣΠΑ συνεχίζονται παρά την πανδημία του κορωνοϊού. Οι κάτοικοι της Κινέττας δεν μπορούν να περιμένουν. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες που άλλαξαν δραματικά τη ζωή των κατοίκων, η Περιφέρεια Αττικής, έχοντας στο πλευρό της την ΕΥΔΑΠ, στηρίζει έμπρακτα την περιοχή, διασφαλίζοντας την υλοποίηση έργων που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.

Για τον λόγο αυτό, κρίναμε πως η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς νερού στην Κινέττα, ένα αίτημα δεκαετιών της τοπικής κοινωνίας, πρέπει να εκκινήσει άμεσα, προκειμένου να εξασφαλιστούν πλήρως οι ανάγκες ύδρευσης του οικισμού και το έτος 2022 να μπορούν οι μόνιμοι κάτοικοι και παραθεριστές να απολαμβάνουν ποιοτικό νερό, με τη σφραγίδα της ΕΥΔΑΠ».

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

ΕΥΔΑΠ: Αναστέλλεται η λειτουργία των Περιφερειακών Κέντρων λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

ΕΥΔΑΠ Λογότυπο

Η ΕΥΔΑΠ σε ευθυγράμμιση με τις τελευταίες εξελίξεις περί απαγόρευσης κυκλοφορίας και προς διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι αναστέλλει τη λειτουργία όλων των Περιφερειακών της Κέντρων μέχρι νεότερης ενημέρωσης και ενισχύει τα εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης (ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά).

Πιο συγκεκριμένα:

Η πληρωμή λογαριασμού μπορεί να γίνεται μέσω:

– Του eydap.gr για την πληρωμή λογαριασμών με χρήση χρεωστικής, πιστωτικής, ή προπληρωμένης κάρτας των συνεργαζόμενων Τραπεζών.

– Των ATMs, αυτόματων μηχανημάτων, πάγιας εντολής, web banking συνεργαζόμενων Τραπεζών.

Η υποβολή ερωτημάτων ή/και αιτημάτων μπορεί να γίνεται:

– Στο 1022@eydap.gr

– Στο eydap.gr με εγγραφή στο ηλεκτρονικό κατάστημα eΕΥΔΑΠ για υποβολή αιτήσεων διακανονισμών, αίτηση υπαγωγής σε ειδικά τιμολόγια, και άλλων αιτημάτων

– Τηλεφωνικά στο 1022 ή στο 210 214 44 44

H ΕΥΔΑΠ συναισθανόμενη τον κοινωνικό της ρόλο και τη συμβολή της στην προστασία της Δημόσιας Υγείας, έχει αναστείλει τις διακοπές υδροδότησης, λόγω καθυστέρησης πληρωμών λογαριασμών, για το σύνολο των πελατών και για όσο διάστημα οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους λόγω κορωνοϊού.

Επίσης, μέριμνα έχει ληφθεί για τη διατήρηση ενεργών των υφιστάμενων δοσιακών διακανονισμών λόγω ενδεχόμενης αδυναμίας ή καθυστέρησης πληρωμής δόσεων.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα