Newsroom

Η πορεία υλοποίησης των έργων ανάπτυξης του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησαν στις 12.03.24 η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Διανομής Αερίων, Enaon EDA κα Francesca Zanninotti με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Αμανατίδη.

Η κα Zanninotti παρουσίασε στην Περιφερειακή Αρχή το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων στη Δυτική Μακεδονία, ενώ ανακοίνωσε την έλευση του Φυσικού Αερίου στην πόλη των Γρεβενών, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής σημαντικού τμήματος του Δικτύου Διανομής και η Εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνδέσεις καταναλωτών.

Το ενδιαφέρον των κατοίκων των Γρεβενών για σύνδεση με το δίκτυο είναι, ήδη, ιδιαίτερα αυξημένο. Για τον σκοπό αυτό, η εταιρεία θα βρίσκεται δίπλα στους δημότες, με την κινητή μονάδα εξυπηρέτησης καταναλωτών στην πόλη των Γρεβενών προκειμένου να ενημερώνει τους πολίτες και να πραγματοποιεί αιτήσεις σύνδεσης με το δίκτυο του Φυσικού Αερίου. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί 649 αιτήσεις σύνδεσης με το δίκτυο, στις οποίες περιλαμβάνονται νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αλλά και δημοτικά κτήρια, όπως είναι το Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών, το Δημοτικό Στάδιο Γρεβενών «Μίλτος Τεντόγλου», το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Γρεβενών, καθώς και σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών η σύμβαση για τη σύνδεση του Διοικητηρίου «Κώστας Ταλιαδούρης» της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών με το Δίκτυο Διανομής Φυσικού Αερίου, με σημαντικά οφέλη εξοικονόμησης για την τοπική αυτοδιοίκηση, περιορίζοντας τις σχετικές δαπάνες και εξορθολογίζοντας τα κόστη, καθώς και για το περιβάλλον, δημιουργώντας βιώσιμη αξία στην τοπική κοινωνία.

Εκτός από τα Γρεβενά, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Enaon EDA, θυγατρική της Enaon του ομίλου Italgas, αναπτύσσει δίκτυα αερίου στην Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τη Φλώρινα. Τα έργα αυτά, συνολικού προϋπολογισμού 33,6 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδούνται από ίδια κεφάλαια της Εταιρείας, καθώς και από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» ΕΣΠΑ 2014-2020 και του ΕΠΑνΕΚ.

«Οι κάτοικοι των Γρεβενών έχουν πλέον πρόσβαση σε μια οικονομική, εύχρηστη, μετρήσιμη, και αδιάλειπτα διαθέσιμη πηγή ενέργειας» δήλωσε η κα Zanninotti και πρόσθεσε: «Αξιοποιώντας την εμπειρία της Italgas, αναπτύσσουμε ψηφιακά δίκτυα αιχμής, έτοιμα να υποδεχθούν άμεσα ανανεώσιμα αέρια, όπως είναι το βιομεθάνιο και, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, πράσινο υδρογόνο, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην εθνική προσπάθεια για ομαλή μετάβαση της περιοχής στη μεταλιγνιτική εποχή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Αμανατίδη, καθώς και όλους τους τοπικούς φορείς και, φυσικά, τους κατοίκους που στέκονται αρωγοί στην υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου το οποίο θα αποφέρει οφέλη για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, το περιβάλλον και την ανάπτυξη της περιοχής».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Αμανατίδης υπογράμμισε: «Η συνάντηση με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της Enaon EDA πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα και με την κοινή διαπίστωση ότι η έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Προς αυτή την κατεύθυνση, συγκλίναμε στην ανάγκη ανεύρεσης πόρων, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους θεσμικούς φορείς, ώστε να υλοποιηθούν προγράμματα για την επιδότηση των κατοίκων που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν στην αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης με συστήματα φυσικού αερίου και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας, όπως είναι τα Γρεβενά, η Καστοριά και το Άργος Ορεστικό, πέραν της Φλώρινας όπου αντίστοιχο πρόγραμμα επιδότησης βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, προχωράμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων της Περιφέρειας, εξετάζοντας τη δυνατότητα σύνδεσής τους με τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου που αναπτύσσονται στην περιοχή, με στόχο τον εξορθολογισμό των ενεργειακών δαπανών, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon EDA κα Francesca Zanninotti με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Αμανατίδη, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση μεταξύ των δύο πλευρών για ενίσχυση της συνεργασίας μέσω μιας διαδικασίας διαρκούς διαλόγου, με γνώμονα την ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών. Σημαντική είναι η δημιουργία βιώσιμης αξίας μέσω των πρωτοβουλιών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που αναλαμβάνει η εταιρεία, συνεπικουρώντας στο έργο της περιφέρειας, όχι μόνο με περιβαλλοντικό, αλλά και με κοινωνικό πρόσημο, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των τοπικών κοινωνικών δομών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV