Νίκος
Καραγιάννης

Με την σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα υλοποιηθούν τα τρία μεγάλα κτιριακά-ΣΔΙΤ στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας και Θράκης. Όπως έκανε γνωστό με ανάρτηση του στο Facebook, ο Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης και μέλος του Δ.Σ. της ΕΤΕπ, Νίκος Μαντζούφας, τα τρία αυτά έργα οδεύουν πλέον προς την ολοκλήρωση των διαγωνισμών τους έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

Πιο συγκεκριμένα με απόφαση που λήφθηκε στις 15 Δεκεμβρίου για τις τρεις ΣΔΙΤ προτείνεται κάλυψη περίπου 190 εκατ. ευρώ. Στο σύνολό τους τα δύο έργα έχουν κόστος 445 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για διαγωνισμούς που έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο περίπου χρόνια και δόθηκε αγώνας προκειμένου να βρεθεί χρηματοδότηση και να προχωρήσουν.

Πλέον οι διαγωνισμοί για τα τρία έργα μπορεί να περάσει στο τελικό στάδιο που είναι η υποβολή των προσφορών και η ανάδειξη του αναδόχου. Αυτό σημαίνει πως αν τρέξουν οι διαδικασίες μπορεί και εντός του έτους τα μεγάλα αυτά κτιριακά έργα να υπογραφούν.

Οπως αναφέρει η απόφαση της ΕΤΕπ “Το έργο στοχεύει να αντιμετωπίσει την οξεία έλλειψη φοιτητικής στέγης, η οποία αποτελεί εμπόδιο για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για νέους από μειονεκτικά κοινωνικοοικονομικά υπόβαθρα και ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τα ενδιαφερόμενα πανεπιστήμια, σε σύγκριση με τα πανεπιστήμια σε περιοχές όπου η στέγαση είναι πιο εύκολα διαθέσιμη.

Το έργο στοχεύει επίσης στη δημιουργία σύγχρονων χώρων διδασκαλίας και μάθησης εν όψει της αύξησης της ευκαιρίας για περισσότερους φοιτητές να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, να αναπτύξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους και να αυξήσουν τα εκπαιδευτικά τους αποτελέσματα για βελτιωμένη απασχολησιμότητα”.

Ποιοι διεκδικούν τα έργα

Στο έργο για την κατασκευή φοιτητικών κατοικιών και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης  στη Β` φάση έχουν προκριθεί οι: ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ.

Ο ανάδοχος θα κατασκευάσει όχι μόνο φοιτητικές κατοικίες αλλά και χώρο σίτισης 1.500 φοιτητών στην Αλεξανδρούπολη και 12 πανεπιστημιακές κατοικίες στην ίδια πόλη. Στην Κομοτηνή, εκτός από δύο κτίρια φοιτητικών κατοικιών προβλέπεται και χώρος σίτισης 2.500 φοιτητών, ένας ξενώνας φιλοξενίας και 24 πανεπιστημιακές κατοικίες. Στην Ξάνθη σχεδιάζεται η κατασκευή Ερευνητικού Κέντρου Αριστείας.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Στον διαγωνισμό για την κατασκευή φοιτητικών εστιών και άλλων κτιριακών πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Β` φάση έχουν περάσει οι: Ακτωρ Παραχωρήσεις, Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Σε αυτό το έργο ο ανάδοχος θα αναλάβει την κατασκευή φοιτητικών εστιών στη Λαμία καθώς και άλλες εκπαιδευτικές – ερευνητικές υποδομές. Θα αναλάβει επίσης και έργα αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης τού βιομηχανικού ακινήτου της βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου, για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων, και κοινωνικών υποδομών. Προβλέπεται, επίσης, η κατασκευή φοιτητικών εστιών, και εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία.

Η ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ο διαγωνισμός στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, προϋπολογισμού 207 εκατ. ευρώ, είναι ο μεγαλύτερος από τους τρεις και στη δεύτερη φάση έχουν προκριθεί οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Archirodon, Intrakat και την κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ. Ο ανάδοχος θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, τη μελέτη, κατασκευή και 30ετή εκμετάλλευση συγκροτημάτων 3.000 κλινών για φοιτητές (2.000 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο) του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τα τρία έργα εκτιμάται ότι θα προσφέρουν εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης κατά την τριετή περίοδο κατασκευής τους και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της κατασκευαστικής βιομηχανίας της χώρας. Για τις περιοχές της Κρήτης, Θεσσαλίας και Θράκης τα έργα αυτά θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις τοπικές οικονομίες και ιδιαίτερα για τις εταιρείες που θα συμβληθούν με τον ανάδοχο προσφέροντας ύλες και υπηρεσίες.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV